Review: Canyon Ultimate CF SL 7 Di2

Een middenklassefiets met een stevig prijskaartje, die stiekem de middenklasse ontstegen is.

© Sander Jansen

Canyon_Ultimate_CF_SL_7.jpg

Afgelopen najaar kreeg de Ultimate, de klimfiets van Canyon, een flinke update over de gehele collectie. Nadat wij destijds al reden op de Ultimate CF SLX 8 met Shimano Ultegra Di2, een model uit het topsegment met een prijskaartje van € 6.499, was het nu de beurt aan de 'goedkopere' CF SL 7. Dit model is voorzien van de nieuwe Shimano 105 Di2 groepset en heeft een prijskaartje van € 3.999.

Frame Canyon Ultimate CF SL 7 Di2

Zoals bij nagenoeg alle modellen van Canyon, is de Ultimate verkrijgbaar met drie verschillende frames: CF SL, CF SLX en CFR. Het verschil zit hem in het gebruikte carbon en de layup waarin het carbon gelegd is. De CFR is het überlichte wedstrijdframe, de SLX is ook nog altijd vederlicht en deze SL is de 'zwaarste' van de drie, met een frame wat zo'n 200 gram zwaarder zou moeten zijn dan de SLX en iets minder stijf.

Toch weegt ook de complete SL fiets niet veel. Het totale gewicht van onze maat L ligt net boven de 8 kilogram, waarvan het meeste gewicht toegeschreven kan worden aan de wielen. Daar valt zeker nog wat te winnen.

Aero-cockpit en nieuwe aero zadelpen

Wat verder opvalt aan de SL 7, is dat Canyon de fiets heeft voorzien van dezelfde lichtgewicht aero-cockpit, als op de SLX 8. Het zorgt voor een aerodynamische en strak ogende voorkant, waarbij er geen kabel te zien is. De remleidingen lopen volledig door het stuur en het balhoofd, wat er superstrak uitziet. Het is, zoals vaker met de volledig geïntegreerde cockpits, wel een nadeel als je de leidingen moet vervangen, want een mechanieker heeft hier veel meer werk aan. Daarnaast is een vaste combinatie van stuur+stuurpen mooi om te zien, maar het maakt wel dat je niet zomaar even een kortere of langere stuurpen kunt monteren. Dat is zeker iets om mee te nemen in je overwegingen.

De breedte van de cockpit kan je wel aanpassen, want het stuur is 'uit te schuiven'. De kleine maten t/m maat S komen met een 'standaard breedte' van 39 cm breed, de grotere maten in 41 cm breed. Het stuur heeft echter de mogelijkheid om de breedte + of - 2 centimeter aan te passen. Je kunt bij de grotere maten dus variëren tussen 39, 41 en 43 cm stuurbreedte. Ondanks deze mogelijkheid is de stijfheid van het stuur nog wel dik in orde. Als je even aan de boom gaat schudden, is er weinig beweging te merken in de cockpit.

Tekst gaat verder onder fotogalerij

Naast een aero cockpit, zien we ook de nieuwe, geïntegreerde aero zadelpen. De klem is weggewerkt in het frame en de D-vormige zadelpen zorgt voor extra aerodynamisch voordeel. Daarbij zit er ook nog iets van flex in de zadelpen, zodat je hier wat comfort uit kunt halen.

De combinatie van frame, voorvork, cockpit en zadelpen is erg fraai en de afmontage met de complete Shimano 105 Di2 groepset én de toevoeging van eenzijdige 4iiii powermeter past daar heel goed bij. De wielen van DT Swiss zijn daarbij wel wat minder. Het is niet dat ze niet goed zijn, maar met het relatief hoge gewicht en de lage velghoogte, merk je wel een duidelijk verschil met een duurdere wielset. Ook het Selle Italia Model X zadel behoort niet echt tot mijn favorieten, maar dat blijft natuurlijk erg persoonlijk.

Lees ook: Dit moet je weten voordat je een powermeter koopt

Review Canyon Ultimate CF SL 7 Di2

In zijn algemeenheid geldt voor de Ultimate – en dus ook voor dit specifieke model – dat hij op veel punten verbeterd is: meer comfort, meer aero en nóg lichter van gewicht. Een ideale klimfiets dus. De fiets rijdt heerlijk soepel en direct, zonder nerveus te zijn. Op hoge snelheid steekt hij wel iets af tegen een Aeroad uit dezelfde prijsklasse, maar dat zit hem met name in de wielen, want bij de Aeroad CF SL 8 krijg je carbon DT Swiss ARC 1600 wielen. Die zijn bij deze Ultimate CF SL 7 duidelijk minder hoogwaardig. Als test stak ik ook een set DT Swiss ERC 1400 wielen erin en daarmee bolt deze fiets als een echte topfiets.

Daar draagt ook de nieuwe Shimano 105 Di2 groep aan bij, want 105 hoeven we niet langer als een middenklasse groepset te kwalificeren. Gold voor de mechanische 11-speed groep al dat die uitstekend is, met deze elektronische 12-speed groep vraag je je af waarom je nog voor Ultegra zou kiezen. Alleen de remmen zijn iets minder verfijnd, voor het overige merk je nauwelijks verschil. Overigens gebruikt Canyon wel andere, lichtere schijven dan de standaard 105 schijven, maar dat verschil is minimaal. Lees ook meer in onze review over de Shimano 105 Di2 schakel- en remgroep.

Het maakt deze Ultimate CF SL 7 tot een heerlijke klimfiets, die je later met een betere wielset tot een zeer hoogwaardige racefiets kunt upgraden. Is het veel geld voor een fiets met Shimano 105 Di2? Dat wellicht wel, want waar Canyon vaak onderaan de markt zit, zijn er inmiddels toch aardig wat goedkopere opties met Shimano 105 Di2 te vinden. Zoals de Cube Agree C:62 die we momenteel aan het testen zijn en waar we binnenkort een review over zullen schrijven. Toch is de keuze voor een hoogwaardige afwerking - afgezien van de wielen - voor veel mensen een aanlokkelijke keuze bij de Canyon Ultimate CF SL 7.