Ruim driekwart wielerongevallen komt door gedrag renners

Niet opletten, stuurfouten maken, te hard rijden, en het niet verlenen van voorrang zijn gedragingen van wielrenners waardoor het wel eens fout gaat.

© Getty Images - Witthaya Prasongsin

gettyimages-1319635170

John Degenkolb nam Mathieu van der Poel en Jasper Philipsen weinig kwalijk na zijn val in Parijs-Roubaix afgelopen zondag. Zijn val was een ongelukkige uitkomst van een koerssituatie met uiteindelijk een val en pijnlijke schouder tot gevolg. Weg waren zijn kansen op een podiumplek.

Hoewel de situatie met Van der Poel en Degenkolb een wedstrijdsituatie was, speelt veel vaker het gedrag van wielrenners een rol bij het ontstaan van wielerongevallen. Wielrenners vinden namelijk dat 77 procent van de ongevallen worden veroorzaakt door gedrag. Dit blijkt uit onderzoek van VeiligheidNL.

Meestal de schuld van een ander

Wielrenners geven daarbij een ander (41 procent) iets vaker de schuld dan zichzelf (36 procent). Niet opletten, stuurfouten maken, te hard rijden, en het niet verlenen van voorrang zijn gedragingen van wielrenners waardoor het wel eens fout gaat. Daarbij speelt vaak ook het verschil in snelheid met andere weggebruikers een grote rol, waarop niet altijd goed geanticipeerd wordt.

De laatste jaren is er ook een stijging te zien in het aantal eerste hulp opnames bij wielrenners. Ongeveer 1 procent van het totaal aantal wielrenners in Nederland, belandt ieder jaar in het ziekenhuis. Ook is er steeds meer ernstig letsel als gevolg van fietsongelukken.

Vaak kan dit voorkomen worden door beter op te letten of te anticiperen op wat komen gaat. Ook gevaarlijke obstakels op de weg kan je dan sneller aan zien komen, zoals paaltjes of geparkeerde auto's. Het is overigens ook één van de redenen dat de Fietsersbond vorig jaar een campagne startte tegen gevaarlijke paaltjes.

Nu het de komende tijd weer drukker zal worden op de fietspaden, is het voor iedereen goed om nog even stil te staan bij de risico's op de weg. Vergeet je Strava-snelheid als je de weg op gaat, blijf geconcentreerd en heb respect voor je medeweggebruikers. En draag vooral een helm!

Lees ook: Hoe lang blijft mijn fietshelm goed?