Zo start je goed voorbereid aan de Toerversie van de Amstel Gold Race
De toertocht van de Amstel Gold Race staat voor veel mensen op het programma dit weekend. Zo bereid je je goed voor op de toerversie van de enige klassieker van ons land.
Thomas Zijlma

Veel fietsers starten op zaterdag 19 april 2025 in de Amstel Gold Race Toerversie, de toertocht van de enige klassieker die ons land rijk is. Hier lees je alles over deze grote toertocht en hoe je je daarop voorbereid.
Afstanden Toerversie Amstel Gold Race
Of je nu een diehard wielrenner bent, of voor het eerst de toertocht van de Amstel Gold Race gaat fietsen, voor iedereen is er een geschikte afstand. Er zijn maar liefst zes verschillende routes, uiteenlopend van 65 kilometer tot 240 kilometer. De meeste deelnemers zullen kiezen voor de Amstel Gold Race Toerversie 150 km, waarin je de meeste beklimmingen van de Amstel Gold Race meepakt. Goed voor een groot aantal hoogtemeters. Vergis je niet in deze afstand, het is serieus lang! Je gemiddelde snelheid zal door de beklimmingen zo maar 3 of 4 km/uur lager liggen dan tijdens je normale ritten.
Doe de laatste week rustig aan
De kans is groot dat je net als iedereen denkt dat je nog niet voldoende getraind hebt dit voorjaar. Toch is het onverstandig om de laatste week voor de Amstel Gold Race Toerversie nog flink wat lange en zware ritten te maken. Hoe verleidelijk het ook klinkt, als je dan nog zwaar traint, heb je daar op zaterdag last van en ga je zeker minder hard rijden.
Probeer nog wel één of twee ritten te maken, maar houd die rustig. Doe hooguit nog één keer wat korte versnellingen tijdens zo'n rit, om je lichaam een beetje te prikkelen, bijvoorbeeld op donderdag. En geloof ons: je redt het echt wel!
Eet en drink goed voorafgaand aan een lange toertocht
Goed eten en drinken is belangrijk, niet alleen op de dag van het fietsen. Maar overdrijf het niet, je hoeft echt niet de hele week koolhydraten te stapelen. Beperkt het tot de vrijdag, waarin je minder vezels eet, relatief iets meer koolhydraten en vooral ook goed veel drinkt. Lees ook vooral dit stuk: Koolhydraten stapelen voor een toertocht: de 5 geboden.
Ontbijt ook niet té veel op zaterdag. Natuurlijk mag je wel iets meer eten dan normaal, maar als je jezelf volgooit met kilo's brood, kwark en muesli, dan heeft je maag moeite om dit op tijd te verwerken. Eet gewoon iets meer dan normaal en minder vezelrijk, en zorg vooral dat je onderweg direct begint met eten. Dat is een stuk lastiger als je ontbijt nog als een steen op je maag ligt.
Zorg dat je materiaal in orde is
Check je fiets nog even goed voordat je naar Zuid-Limburg afreist. Met pech langs de weg staan is het laatste wat je wilt. Dit is het moment om nog nieuwe vouwbanden voor je racefiets te monteren, of een verse ketting te leggen. Maar let wel op dat je niet al te lang hebt doorgereden met je oude ketting, want dan zal een nieuwe ketting overslaan op je gebruikte cassette. Maak ook áltijd nog een ritje naderhand om te testen of alles goed werkt.
Start gedoseerd en warm aangekleed
Starten kan vanaf 6.30u, maar de meeste mensen zullen rond de klok van 9 uur opstappen. Eén ding is zeker: het kan dan nog fris zijn. Hoewel de voorspellingen nu lijken dat het in de ochtend al een graad of 10 is en dit in de loop van de dag oploopt naar zo'n 17 graden. En het blijft zo goed als zeker de hele dag droog. Fantastisch fietsweer dus!
Start niet met korte mouwen als de temperaturen laag zijn en bedenk goed of je al in korte broek wilt starten. Niet te missen items: armstukken, een bodywarmer en wellicht een paar kniewarmers die je makkelijk in je achterzakje kunt steken als het in de loop van de dag warmer wordt.
Start met de rem erop, zeker als je een lange afstand rijdt. De tweede helft van de route is aanzienlijk zwaarder, met daarin de steilste klimmetjes die je niet meer rustig op kunt fietsen. Dat kan in de eerste helft nog wel, doe dat ook zeker. Als je direct in het rood rijdt, kom je daar de rest van de dag niet meer overheen. Rustig starten is één van de 8 tips om je eerste lange toertocht te fietsen, maar neem ook zeker de andere zeven ter harte.
Geniet!
De laatste tip: vergeet vooral niet te genieten! Staar je niet blind op een verwachte eindtijd of gemiddelde snelheid. Door de drukte kan dit zomaar in het geding komen. Erger je ook vooral niet aan anderen, die misschien in de weg rijden. Iedereen heeft het zwaar, motiveer elkaar en kijk ook vooral lekker om je heen. Het Limburgse landschap is prachtig, zélfs als je keihard afziet!
De volgende dag ook genieten van de profs? Lees alles over de Amstel Gold Race 2025.