Review: Kona Kahuna DL hardtail mountainbike

De Kahuna oogt niet als een echte XC-fiets, maar heeft desondanks wel tempo op de trails. Op een ‘flowy’ trail komt hij helemaal tot zijn recht.

© Gijs Ferkranus

Kona002.jpg

De Kona Kahuna DL is een XC-mountainbike, maar toch van een heel andere soort dan de meest gangbare cross country hardtails. De Kahuna is gebouwd met de gedachte dat je vooral lekker moet rijden en veel minder gericht op snelheid en wedstrijdprestaties. Lol staat voorop en die insteek kunnen wij wel waarderen. De advies verkoopprijs van € 1.899 plaatst de Kahuna midden in het hardtail-segment. In deze review ondervinden we of de Kona Kahuna inderdaad een fiets is waarmee je veel plezier kunt beleven.

Goede afmontage voor de prijs

Voor de prijs krijg je in elk geval een goede afmontage op deze hardtail Kona Kahuna. De uitstekende RockShox SID SL vork met 100mm veerweg is een voorvork die je in deze prijscategorie weinig tegenkomt en die je overal goed doorheen leidt. Stabiliteit en controle gegarandeerd op de bochtige trails.

Schakelen en remmen gaat op de Kahuna met een mix van Shimano onderdelen. De shifters en remhendels komen uit de SLX-lijn, net als de hydraulische schijfremmen die worden uitgerust met een 180 mm schijf aan de voorkant en een 160mm schijf aan de achterkant. Die remmen doen overigens prima hun werk, maar zijn voor lange downhills in Ardennen of Alpen wellicht wel wat beperkt. Een upgrade ligt daar op een later moment nog wel voor de hand.

Het crankstel, de ketting en de cassette komen uit de Shimano Deore lijn en zijn een logische keuze in dit segment. Ook hier zou je in een later segment nog voor een upgrade kunnen kiezen. Dat geldt niet voor de Shimano XT achterderailleur, die ervoor zorgt dat schakelen erg soepel en verfijnd gaat. Gewoon een topderailleur.

De wielen van de Kona Kahuna zijn duidelijk minder van de minste kwaliteit. De WTB velgen met Shimano Alivio naven zijn prima om mee te beginnen, maar zodra je er meer lol in krijgt, kan je met een betere wielset nog veel meer uit deze fiets halen. Dat zou wat ons betreft de eerste upgrade moeten zijn die je aan deze fiets moet uitvoeren. De Maxxis Rekon banden die op de velgen liggen zijn dan wel weer fijn, zeker in droge omstandigheden.

Lees ook: 7 handige en waterdichte zadeltasjes voor op de racefiets

Kona Kahuna DL Review

De geometrie van de Kahuna is vrij lang. Zowel de reach, de achtervorken, als de wielbasis zijn langer dan gemiddeld en de balhoofdhoek is iets luier. De Kahuna oogt daarmee niet als een echte XC-fiets, maar heeft desondanks wel tempo op de trails. Op een ‘flowy’ trail komt hij helemaal tot zijn recht, zoals op een parcours als Amerongen of Leersum. Dat is lekker voor de slingerende trails in Nederland, maar geeft je ook ruimte om in het buitenland wat ruigere parcoursen aan te pakken. Wij zijn dan ook heel nieuwsgierig hoe deze fiets zich houdt in de Ardennen.

Op papier is de Kahuna DL met 12,5 kg relatief zwaar, maar op de trails voel je dat gewicht eigenlijk niet terug. Hij is vinnig en speels, je krijgt hem makkelijk de bocht om en hij klimt ook verrassend goed voor een fiets in deze prijscategorie en met dit gewicht.

Conclusie? We zijn positief verrast door de Kona Kahuna DL en kunnen ons goed vinden in de speelsheid en het plezier dat deze fiets wordt toegedicht. En daar gaat het tenslotte toch om!?

Ga terug naar 8 Hardtail Mountainbikes uit elke prijscategorie getest

Meer info vind je op konaworld.com.