Hoe voorkom je griep of een verkoudheid?

Vijf tips die kunnen helpen om te voorkomen dat je griep of een verkoudheid oploopt

Beter voorkomen dan genezen, die kennen we allemaal. Dus hier zijn vijf tips die kunnen helpen om te voorkomen dat je verkouden of grieperig wordt en dus niet hoeft rond te lopen met hoest, snot en een ellendig gevoel.

1. Blijf trainen

Hele fitte fietsers hebben extra bescherming tegen binnendringende ziektekiemen die een normale verkoudheid kunnen veroorzaken. Een studie uit 2015 - gepubliceerd in The Journal of Applied Physiology – toont aan dat na een ritje van 30 minuten een groep van 40 fietsers hogere niveaus van bepaalde antimicrobiële eiwitten in het speeksel had dan een groep minder fitte fietsers. En laten die eiwitten nou een grote rol spelen in het afweren van ziektes. De reden: er is continue fysieke beweging nodig om deze ziektevechters aan te maken. Nog maar eens een reden om in de winter te blijven fietsen.

2. Koop een nekwarmer

Er is een gezegde in de traditionele Chinese geneeskunde die gaat: 'De wind is de leider van de 100 ziektes.' En daar valt ook een typische verkoudheid onder. Vooral de nek is volgens de Chinezen heel vatbaar voor ziektes van de wind. Als de nek dus koud wordt, keldert onze weerstand en kunnen ziektes daarmee een stuk makkelijker binnendringen. Je oma vertelde je vroeger waarschijnlijk hetzelfde: Doe een sjaal om als je naar buiten gaat of in ons geval een nekwarmer. Baat het niet, dan schaadt het niet en je blijft ook nog eens lekker warm en comfortabel tijdens de rit. Daarom hebben wij de 6 fijnste nekwarmers voor tijdens het fietsen in de winter voor je geselecteerd.

3. Slaap voldoende

Je lichaam heeft slaap nodig om het immuunsysteem op orde te houden. Onderzoek toont aan dat minder dan 6 uur slaap dramatische gevolgen heeft voor de werking van je immuunsysteem, wanneer deze onder vuur ligt van een virus. Mensen met 7 tot 9 uur slaap hebben daardoor veel meer weerstand. En als je al niet helemaal fit bent, dan helpt slapen om de echte ziektekiemen af te weren en ook nog eens sneller te herstellen. Daarnaast is slaap ook de beste manier om te herstellen van je zware trainingen. Lees daarom ook: Slapen als een prof doe je zo.

4. Drink voldoende

De droge winterlucht – zowel binnen als buiten – kan er voor zorgen dat je uitdroogt. Toch drinken we vaak te weinig tijdens de wintermaanden. Doe dat vooral niet. Je hebt water nodig om je lichaam aan de gang te houden en om je lymfeklieren te activeren die helpen om de witte bloedcellen hun werk te laten doen en ziektekiemen aan te vallen. Onderzoek toont ook aan dat voldoende drinken van levensbelang is om die antimicrobiële eiwitniveau’s hoog te houden. Houd dus een pot kruidenthee bij de hand. Die houdt je niet alleen warm, maar ook voldoende gehydrateerd.

5. Was je handen

Tuurlijk, die ‘was je handen’-regels kennen we allemaal wel sinds de corona-epidemie. En niet zonder reden. Virussen zitten op oppervlaktes als deurklinken, telefoons en het stuur van je auto. Ze zijn echt overal en ze blijven in de winter ook nog langer leven. Jij raakt dit vervolgens aan, pakt wat te eten, stopt dat in je mond en wordt ziek. Was dus je handen.

Ben je onverhoopt toch ziek of verkouden geworden en wil je weten of je nog mag fietsen of wanneer je weer mag beginnen? Lees dan: Kan je blijven fietsen als je ziek bent en wanneer mag je weer beginnen?