7 dingen die je nooit moet doen na het fietsen

Lekker op de bank hangen met een zak chips en een biertje klinkt heel aanlokkelijk... Doe toch maar niet.

© Gijs Ferkranus

2024-05-21 Gijs Ferkranus _ TRLS - Bicycling, Zomerkleding '24-289.jpg

Je hebt heerlijk getraind en komt net thuis. Wat doe je dan? Hoe zorg je ervoor dat jouw training een zo optimaal effect heeft op je lijf? En vooral: hoe zorg je ervoor dat je het trainingseffect niet gelijk weer te niet doet? Wij zetten voor je op een rijtje hoe je optimaal kunt herstellen en vooral wat je nooit moet doen direct na het fietsen.

1. Je fiets smerig en nat wegzetten

Klinkt onlogisch dat dit effect heeft op je trainingseffect, maar als jij de volgende dag weer goed wilt trainen, zorg er dan voor dat je fiets daar ook weer klaar voor is. Niks zo demotiverend als op een smerige, aanlopende fiets stappen als je een zware intervaltraining op het programma hebt staan. Maak het jezelf makkelijk met onze tips: Je fiets schoonmaken in 4 simpele stappen.

2. In je fietskleding rond blijven lopen

Gooi je zweterige, stinkende fietskleding direct in de wasmand, want ze zijn de perfecte broeihaard voor bacteriën. Of je direct kunt douchen of niet, het is zaak dat je onmiddellijk wisselt van outfit, sokken en schoenen. Zo houd je ook je spieren warm en soepel en stimuleer je een goede bloedcirculatie. Voor een optimaal herstel is het namelijk van belang dat verse zuurstof en voedingsstoffen je spieren kunnen bereiken, terwijl afvalstoffen op deze manier je lichaam kunnen verlaten. Zó was je je fietskleding op de juiste manier.

3. De rest van de dag op de bank doorbrengen

We weten het: niks lekkerder dan na een zware training de rest van de dag door te brengen op de bank en kijken naar een mooie koers op TV. Doe het niet! Lichte activiteit is het beste voor je herstelproces, omdat je zo je bloed in beweging houdt en je spieren voorziet van de dingen die ze nodig hebben om zichzelf te repareren. Dus zorg dat je wat beweegt. Loop een beetje rond door je huis, doe een paar lichte stretchoefeningen en haal af en toe diep adem.

Lees ook: Train mee met het Bicycling Trainingsschema!

4. Te weinig vocht aanvullen

Vocht aanvullen is misschien wel de belangrijkste taak na een training. Je zweet tijdens een rit altijd meer dan je denkt en zelfs als je veel drinkt onderweg, is de kans groot dat je meer vocht bent verloren dan je hebt gedronken. Zorg ervoor dat je de hele dag voldoende blijft drinken, zodat je lichaam niet gedehydrateerd blijft. Leer meer over voeding, vocht en herstel in onze nieuwe online cursus Voeding & Fietsen!

5. Alcohol drinken na een training

Ja, wij houden ook van een gezellig terrasje na het fietsen en een lekker fris biertje smaakt dan heerlijk. Maar weet dat het heel slecht is voor je herstel. Je lever komt niet toe aan het opruimen van afvalstoffen, je spieren kunnen zichzelf niet goed repareren en je blijft uitgedroogd na een rit. Drink gewoon een heerlijk alcoholvrij biertje, die zijn tegenwoordig top. Dit is namelijk wat er in je lichaam gebeurt als je alcohol drinkt na een zware rit.

6. Snaaien en slechte dingen eten

Ook dit kennen we: als je een lange rit hebt gemaakt, kan het toch geen kwaad om die zak chips tot de bodem leeg te eten? Je hebt voldoende verbrand, toch? Op zich waar, maar als jij morgen weer een beetje fatsoenlijk vooruit wilt komen, zal je toch echt beter eiwitten, complexe koolhydraten en wat vet tot je moeten nemen. Goede keuzes: chocolademelk, een volkoren boterham met kalkoen, een bak kwark met noten. En eet bij voorkeur binnen een half uur na je training.

Lees ook: 8 Hersteltips om je snel weer op de fiets te krijgen

7. Zware klusjes gaan doen

Klinkt best logisch: in de tuin werken of een andere klus doen nu je toch vies en bezweet bent. Vergis je echter niet: dit kan enorm belastend zijn voor je toch al vermoeide spieren, zeker wanneer je gedeeltelijk uitgedroogd of ondervoed bent na je training. Stel je klusjes een dag uit of geef jezelf ruim de tijd om ze te doen.