Tour de France 2022: etappe 8
Na Denemarken en België zetten de renners in etappe 8 koers naar Zwisterland.
© Getty Images - Tom Able-Green

Lausanne. De olympische stad. Behalve het IOC huizen er nog zeker veertig internationale sportbonden. De Zwisterse stad aan het meer van Geneve heeft een rijke Tour-gechiedenis. En met een beetje chauvinisme zou je het een Nederlandse stad kunnen noemen. Gerrie Knetemann en Erik Dekker wonnen hier in het verleden een etappe in de Tour de France.
--> Terug naar etappe 7 van de Tour de France 2022
Etappe 8 Tour de France 2022
9 juli: Dole - Lausanne 184 km
Weet je waar ze in Frankrijk de mosterd vandaan halen? Juist, uit Dijon. Nee daar starten de renners niet. Maar reis je een klein uurtje meer naar het zuiden dan kom je uit in Dole. Het rustige provinciestadje is de geboorteplaat van Louis Pasteur. Aan meneer Pasteur hebben we het vaccin tegen hondsdolheid te danken en hij is de uitvinder van de pasteurisatietechniek. Veel meer is er over Dole niet te melden. Over de finishplaats des te meer.
De achtste etappe van de Tour de France is bij uitstek een etappe voor de vroege vluchters. Een route met de Côte de Maréchet, Côte des Rousses en de Col de Pétra Felix is het terrein ideaal voor de aanvallers. Na de derde beklimming duiken de renners in dalende lijn richting Lausanne. Daar ligt de Côte du Stade Olympique te wachten. De aanvaller die nog iets over heeft in de benen, kan hier zijn slag slaan. Met 4,8 km, een piek van 12% en een gemiddeld stijgingspercentage van 4,6% moet je aardig kunnen klimmen om deze rit te kunnen winnen.
Erik Dekker
Dat was wel anders in de Tour de France van 2000. Erik Dekker won in die Tour maar liefst drie etappes! Als in de beste dagen van Jelle Nijdam gaf hij dat jaar tot drie keer toe het op een massasprint loerende peloton het nakijken. Na overwinningen in Villeneuve-sur-Lot en Revel lukte hem dat misschien wel op de mooiste manier in Lausanne. Dekker en Mario Aerts reden in de laatste 500 meter nog net voor de meute uit, Dekker dwong Aerts de kop op en begon zelf juist op tijd te sprinten. Het peloton leek hem te kunnen aanraken, maar tastte nét mis. Wie de foto’s van die finish nog eens goed bekijkt ziet een vertwijfeld kijkende groene-truidrager Erik Zabel die tweede wordt. Dekker spreidt voor zijn neus de armen en vraagt zich bijna net zo verbaasd af hoe het mogelijk is. Dat is wat wielrennen zo mooi maakt. Je rekent op een massasprint, maar dat wordt het niet. Of je denkt op een gegeven moment dat de dappere vluchters wel vooruit blijven, maar ze worden vlak voor de streep ingelopen. Wreed, maar o zo prachtig.
--> Verder naar etappe 9 van de Tour de France 2022
Na de achtste etappe van de Tour kun je hier de uitslag bekijken en natuurlijk zijn er essentiële dingen die je over de Tour de France moet weten in 10 mooie feiten. En wil je niks missen van de Tour? Check dan alles wat je moet weten over de Tour de France 2022.