Zo bepaal je of je een te hoge hartslag hebt

Je hartslag is net zo persoonlijk als de vorm van je neus of de lengte van je voet.

Heb je het gevoel dat je een te hoge hartslag hebt tijdens het fietsen? Dat kan, al is een hartslag zeer persoonlijk. Zo hebben sommige mensen van nature een lage(re) hartslag, en anderen mensen een hoge(re) hartslag. Wanneer heb je dan echt een te hoge hartslag? Wat is een te hoge hartslag bij sporten, en wat moet je doen bij een hoge hartslag? Dat lees je hieronder.

Wanneer heb je een te hoge hartslag?

Het lastige van een te hoge hartslag is dat 'hoog' nogal arbitrair is. Er bestaan vele cijfers en methoden om een te hoge hartslag te berekenen, maar elk hart is uniek. Je hartslag is simpelweg niet zomaar te vergelijken met die van je fietsmaatjes. Een hoge hartslag, ook in rust, is niet direct iets om je zorgen over te maken.

Als je een hoge rusthartslag hebt zonder duidelijke oorzaak, kan dat een teken zijn van een hartritmestoornis. En dat kan gevaarlijk zijn. Heb je het gevoel dat je een te hoge hartslag bij sporten hebt, of een hoge hartslag in rust, en voel je je daar niet comfortabel bij? Neem dan contact op met je huisarts om een hartritmestoornis uit te sluiten, en te kijken waar die te hoge hartslag vandaan komt.

Te hoge hartslag bij sporten

Mocht je toch nog wat meer informatie willen over een te hoge hartslag: wat is een te hoge hartslag bij sporten? Ook dat verschilt per individu. Door regelmatig te trainen, zul je merken dat je voor dezelfde prestaties een lagere hartslag nodig hebt, of dat je bij dezelfde hartslag sneller fietst. Je lichaam wordt nu eenmaal efficiënter. Hoe getrainder je bent, hoe lager je hartslag bij een zware inspanning zal zijn. Dit zijn hartslagzones en zo gebruik je ze tijdens het fietsen.

En dat geldt ook voor een te hoge hartslag bij fietsen. Hoe getrainder je bent, hoe lager je hartslag zal zijn tijdens het fietsen. Wel kan dit op zomerdagen nog een beetje anders liggen: eenmaal in de hitte loopt je hartslag vanzelf gemakkelijker op. En vlak voor een grote, spannende wedstrijd ook. Houd daar dan ook rekening mee bij de keuze van je tempo én de hoogte van je hartslag onderweg.

Wat te doen bij een hoge hartslag?

Heb je tijdens het sporten het gevoel dat je een te hoge hartslag hebt? Meet dan eens je hartslag, want meten is weten. Maar bedenk wel dat cijfers persoonlijk zijn, ook als het gaat om een te hoge hartslag tijdens het sporten. Heb je het gevoel dat je hartslagmeter een te hoge hartslag aangeeft? Neem dan direct rust, en neem contact op met je huisarts, of verricht een sporttest bij een sportarts.

Zoals we al zeiden zijn cijfers, waaronder een te hoge hartslag, persoonlijk. Daarom is het een stuk accurater om met een sport- of inspanningstest je omslagpunt en de daarbij behorende hartslagzones te laten bepalen.