Wat is je lactaatdrempel en waarom is het handig om die te kennen?

Hier lees je alles wat je moet weten over je lactaatdrempel en hoe je deze kunt verhogen.

© Pim Verhoeven

Algemeen_beeld_Canyon_Ultimate (2).jpg

Het verbeteren van je fietsprestaties is voor veel fietsers een belangrijk doel. Inmiddels weten we allemaal dat intervaltraining een belangrijke methode is, maar als je die goed wilt uitvoeren en wilt weten hoe intensief iedere training zou moeten zijn, is het handig om bepaalde waardes van jezelf te weten. De lactaatdrempel is daarvan misschien wel het belangrijkst.

Wat is de lactaatdrempel?

Lactaat neutraliseert het zuur dat zich in je benen opbouwt tijdens zware inspanningen. Hoe harder je trapt, hoe sneller het zuur zich ophoopt. Uiteindelijk produceren je spieren meer zuur dan je kan neutraliseren en dwingen je brandende spieren je om het rustiger aan te doen. Veel mensen omschrijven dit als het moment waarop je begint te 'verzuren'. Het punt waarop je sneller zuur begint op te bouwen dan je lichaam het kan afvoeren is je lactaatdrempel.

Andere bewoordingen voor deze drempel zijn anaerobe drempel, omslagpunt, ventilatoire drempel of FTP. Zo lang je op of net onder deze drempel blijft, kan je de inspanning met veel pijn verbijten volhouden. Kom je er eenmaal boven, dan zal je binnen een paar minuten ontploffen.

Heb je een vermogensmeter, dan kan je zelf een FTP-test uitvoeren om het vermogen op deze drempel te bepalen en ga je daarmee trainen op basis van vermogen. Heb je geen vermogensmeter, dan is het handig om je lactaatdrempel te bepalen en te weten bij welke hartslag deze voor jou persoonlijk ligt. Daarna kan je gaan trainen op basis van je hartslagzones.

De beperkingen van trainen op basis van maximale hartslag

Veel fietsers kijken naar hun hartslag tijdens het fietsen en richten zich heel erg op hun maximale hartslag of gemiddelde hartslag. Maar omdat je hartslag heel persoonlijk is, is dit een moeilijke graadmeter. Omdat twee fietsers met dezelfde maximale hartslag sterk verschillende lactaatdrempels kunnen hebben – door hun genen of hun training – , is het niet handig om op basis van je maximale hartslag te gaan trainen. Niet-sporters kunnen bijvoorbeeld een lactaatdrempel hebben van 50 procent van de maximale hartslag, terwijl profrenners wel een uur op 90 tot 95 procent van hun maximale hartslag kunnen rijden.

Wil je effectief gaan trainen om beter te worden zonder vermogensmeter, dan is stap 1 dus om je lactaatdrempel/omslagpunt/anaerobe drempel te meten. Hoe je de lactaatdrempel bepaalt vertellen we je hier. Weet je je lactaatdrempel inmiddels en wil je proberen om deze te verhogen? Kijk dan eens naar deze drie trainingen om je lactaatdrempel te verhogen.

Wil je effectief en gestructureerd trainen? Overweeg dan ook eens om onze 12-weekse online training 'Train mee met Bicycling' te volgen. Daar word je zéker een betere fietser van!