Puntentelling in de Tour de France, zo werkt dat
Enig idee hoe al die klassementen in de Tour de France tot stand komen? Je hebt geluk wij weten dat allemaal. Zo scoren de renners punten.
© Getty Images - Tim de Waele

Is het tijd voor de Tour de France, dan barst de strijd los om de gele, groene, witte en bolletjestrui. Hoe kunnen de renners al die truien winnen? Door punten te scoren. Wij leggen je hier alles uit over de puntentelling in de Tour de France.
De gele trui: Het algemeen klassement
De leider van het algemeen klassement mag het meest begeerde truitje van de Tour de France aantrekken: de gele trui. Heel simpel gesteld wordt de strijd om de gele trui gewonnen door de renner die over alle etappes bij elkaar opgeteld het kortst gefietst heeft. Bij een aantal etappes zijn er echter ook bonusseconden voor de eerste drie renners te verdienen.
- bij een aantal bergpassages: 8, 5 en 2 seconden
- alle etappes (excl. tijdrit): 10, 6 en 4 seconden op de finish
Spelen deze seconden een grote rol voor de klassementsrenners? Over het algemeen gaan deze bonusseconden naar renners uit de vroege vlucht of naar sprinters. Maar in de etappes waar de klassementsmannen strijden om de dagzege, kan het aantal bonusseconden (ook wel bonificatieseconden) aardig gaan oplopen en kunnen er grote verschillende door ontstaan.
De groene trui: Het puntenklassement
De leider in het puntenklassement draagt de groene trui. We kunnen gerust stellen dat dit de trui is voor de sprinters. Maar opgelet, wel een trui voor sprinters die enigszins een berg over kunnen komen. Niet dat er in de bergen veel punten zijn te verdienen voor de groene trui, maar in lastige heuveletappes worden de pure sprinters nog weleens gelost.
Lees ook:
Hoeveel punten verdien je voor de groene trui?
Hoe werkt de puntentelling voor de groene trui? Punten voor de groene trui zijn te verdienen voor de eerste 15 renners van iedere etappe. De puntenverdeling voor de groene trui in de Tour de France werkt als volgt:
- Vlakke etappes: 50-30-20-18-16-14-12-10-8-7-6-5-4-3-2
- Heuveletappes: 30-25-22-19-17-15-13-11-9-7-6-5-3-2
- Bergetappes: 20-17-15-13-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1
- Tijdritten: 20-17-15-13-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1
- Tussensprints: 20-17-15-13-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1
Een renner die buiten de tijd binnenkomt, maar toch mag starten in de volgende rit, verliest al zijn tot dan toe verdiende punten voor de groene trui. Eindigen er renners met een zelfde aantal punten, dan zal de renner met de meeste overwinningen de groene trui winnen. Is dat ook gelijk dan zullen de punten behaald in de tussensprints de doorslag geven. Is ook dat gelijk, dan zal de stand in het algemeen klassement in Parijs bepalend zijn. Rekenmeesters succes!
De witte trui: Het jongerenklassement
De beste renner van 25 jaar of jonger is de leider in het jongerenklassement. Je mag dan niet in het betreffende jaar nog 26 worden. De rangschikking wordt opgemaakt naar aanleiding van de stand in het algemeen klassement, maar dan dus enkel onder de jongere renners.
De bolletjes trui: Het bergklassement
Renners met klimmersbenen komen in aanmerking voor de bolletjes- of bergtrui. De bergtrui wordt met grote regelmatig gewonnen door aanvalslustige renners. Ze moeten ook wel als ze de klassementsrenners in het bergklassement voor willen blijven. Door de kruimels op te rapen die niet interessant zijn voor de grote mannen van het klassement kan een 'mindere' renner toch in de bollentrui op het podium staan aan het eind van de Tour. De bergen zijn verdeeld in een aantal categorieën. Op iedere gecategoriseerde klim zijn er op de top punten te verdienen.
- Buiten categorie: 20-15-12-10-8-6-4-2
- Eerste categorie: 10-8-6-4-2-1
- Tweede categorie: 5-3-2-1
- Derde categorie: 2-1
- Vierde categorie: 1
Alle truien winnen
Kan een renner alle truien in één Tour de France winnen? In theorie kan dat. Hij kan natuurlijk niet in alle truien tegelijk fietsen. Mocht een renner leiden in meerdere klassementen, dan zal de nummer twee in het klassement de trui dragen.