10 meest opvallende momenten na drie dagen Giro
Tijdens een grote ronde is het altijd genieten van de nieuwste technische snufjes op de fiets. Uiteraard hebben we tijdens de eerste drie dagen van de Giro vooral ook genoten van fenomeen Mathieu van der Poel!
© Getty Images - LUCA BETTINI

1 Budapest - Hongarije
Een grote ronde die start in het buitenland. We zien het steeds vaker, maar toch went het niet. Maar goed, het wielrennen wordt meer en meer internationaler. We zullen er aan moeten wennen. Hongarije staat niet bekend als wielernatie. Sinds vorig jaar kennen we één Hongaarse prof. Atilla Valter pakte het roze in de zesde etappe van de Giro 2021. Maar Hongarije blijkt wel enthousiast te worden van wielrennen. Het publiek heeft ons verrast in het aantal wat langs de weg stond en in hun enthousiasme. Top!
2 Mathieu van der Poel
Moet deze man eigenlijk niet gewoon op 1 staan? Wat een FE NO MEEN! Dat hij goed was, wisten we al. Als je de cijfers analyseert, gaat het helemaal duizelen. Zo goed gepositioneerd leek hij in de finale niet te zitten. Ogenschijnlijk klom topsprinter Caleb Ewan eenvoudig mee met de klassementsrenners en punchers. Maar blijkbaar heeft de Australiër een prima pokerface. Stik kapot sprintte de troef van Lotto Soudal tegen het achterwiel van Biniam Girmay. Van der Poel wist met een ultieme jump Girmay nog te passeren. Onze landgenoot zat was zo naar de herrie dat juichen niet meer lukte. Alles voor dat ene doel: het roze.
3 Champagne ontkurken
Het is je misschien ontgaan. Je zou toch verwachten dat Mathieu van der Poel wel raad weet met een champagnefles. We mogen hem een ervaringsdeskundige noemen. Toch is op YouTube te zien dat het mis ging. Met flinke kracht vloog de kurk in zijn gezicht. Maar professional als hij is, ging hij onverstoorbaar door met de huldigingsceremonie en spoot de fles geroutineerd leeg.
4 Biniam Girmay
Dat Biniam Girmay geen eendagsvlieg is (de Eritreeër won dit voorjaar Gent-Wevelgem), bewees hij tijdens de eerste etappe van de Giro. Hij werd nipt tweede in een machtige sprint bergop met Mathieu van der Poel. Beter gepositioneerd had hij ook zomaar Cavendish kunnen kloppen in etappe 3. Kortom Girmay is in vorm!
5 De dame en de trofee
Zoals alleen Italianen dat kunnen, wordt voor elke etappe de trofee voor de winnaar van de Giro getoond aan het publiek. Dat wordt niet gedaan door de burgemeester. Nee, in Italië verschijnt er dan een beeldschone dame ten tonele. Die loopt niet met de gouden beker naar het podium. Nee, die schrijdt statig met de beker in haar handen richting podium.
6 De roze tijdritfiets
Bij een roze trui hoort een roze fiets. Alpecin Fenix heeft overal aan gedacht. Rozetruidrager Mathieu van der Poel verscheen in een volledig roze tijdritfiets op het startpodium. Wat nog meer opviel aan de fiets? De gigantisch hoge velg in het voorwiel en het ‘geïmplodeerde’ dichte achterwiel. Kan iemand ons meer vertellen over dit wiel?
7 Tijdrithelm EF Education
Waar de druppel over het algemeen wordt gezien als de meest aerodynamisch vorm, heeft POC weer iets nieuws bedacht. Helemaal nieuw is de helm niet. We zagen hem al bij andere tijdritten, maar opvallend is de helm zeker. Onder andere Magnus Kort Nielsen zagen we met de ‘UFO-helm’ de tijdrit afraffelen.
8 Mark Cavendish
Geen FE NO MEEN als Van der Poel, maar wel een fenomeen. Voor de 16e keer wist de Brit een etappe in de Giro te winnen. Zijn carrière leek een paar jaar geleden over. Met een bescheiden prestatie-contract kon hij aan de slag bij de ploeg van Patrick Levefre. In kleine rondes keerde het vertrouwen bij de Brit terug. Inmiddels wint hij ‘gewoon’ weer etappes in de Tour en Giro! Voor de beelden, zie nummer 3 in deze lijst.
9 Sprintrein Alpecin Fenix
Alpecin Fenix is geen World Tour Ploeg, maar toch presteert de ploeg top op te hoogste niveau. Nogal logisch, sloopbedrijf Mathieu van der Poel zit in de ploeg. Maar ook andere renners presteren goed. Oké, gisteren ging de sprint niet zoals gehoopt. De Nederlander vergat op zijn sprinter Jakub Mareczko te letten. Maar dat hij als rozetruidrager onderdeel is van de sprinttrein is tegelijkertijd ook onderdeel van het succes van Alpecin Fenix. Van der Poel denkt niet alleen aan eigen succes, maar wil maar wat graag ook zijn teamgenoten aan succes helpen. Voor de beelden, zie nummer 3 in deze lijst.
10 Rustdag op dag vier van de Giro?
De renners kunnen toch nog niet moe zijn toch? Hier komt gelijk het nadeel van starten in een ander land dan Italië om de hoek piepen. Uiteindelijk moet er toch verplaatst worden naar het land van de laars. Komen de renners nu rust tekort in de rest van de Giro? Drie rustdagen is normaal in een grote ronde. De renners zullen de verdeling van de rustdagen liever iets anders hebben gezien.
Extra: Eervolle vermelding
De man van glas Wilco Kelderman en het nieuwe ronde-talent Thymen Arensman waren voor ons (na Mathieu van der Poel) de opvallendste Nederlanders in de eerste drie dagen van de Giro. Kelderman liet zich in etappe slotmeters van de eerste etappe gelijk zien en reed een meer dan degelijke tijdrit. Thymen Arensman liet in de tijdrit zien dat hij niet alleen heel erg hard een berg op kan fietsen. Wij kijken uit naar hun vervolg op dag vier: De Etna!