Onze favoriete onbekende beklimmingen in Frankrijk voor de racefiets
Ga je op vakantie naar Frankrijk? Check dan deze prachtige beklimmingen!
© Sander Jansen

Hieronder vind je een willekeurige selectie van relatief onbekende beklimmingen in Frankrijk, getipt door één van onze redacteuren of lezers. Heb je ook een goede tip? Stuur dan een email met een korte beschrijving én een aansprekende foto naar redactie@bicycling.nl!
Col de la Schlucht via Col des Feignes, Vogezen (1140 m)
De Col de la Schlucht doet vast een belletje rinkelen, omdat deze col in de Vogezen vaak wordt aangedaan in de Tour, maar dat is altijd via de vrij grote D417, die in de zomer erg druk is. Beklim je de pas echter via de Col des Feignes, die start in het dorpje Retournemer, dan pak je een veel rustigere én mooiere kant. Je rijdt door prachtige natuur terwijl je flink moet afzien, want met een lengte van 4,4 km aan 7,3% gemiddeld is het geen makkelijke klim. Bovenop wacht bovenstaand uitzicht en kan je via meerdere wegen je route vervolgen.
Hohneck via Lac de Blanchemer, Vogezen (1364 m)
De Hohneck is met 1364 meter hoogte de op twee na hoogste top van de Vogezen en biedt een spectaculair uitzicht én een restaurant om lekker even bij te komen. Vaak wordt de klim naar Hohneck, wat feitelijk een doodlopend stuk van 1,5 kilometer is, aangedaan via de Route des Cretes, maar wij kiezen voor de aanloop via de Route de Lac de Blanchemer. Deze klim is smal en op niet al te best asfalt, maar wel heel rustig en door een mooi bos. Makkelijk is deze klim niet, want de eerste 3 kilometer gaan gemiddeld aan bijna 10 % omhoog, daarna vlakt het gelukkig wat af. De combinatie van de Route de Lac de Blanchemer en de Hohneck levert een klim op van 7,0 kilometer aan gemiddeld 6,5 %.
Col de Cuvery, Jura (1178 m)
De Col de Cuvery is van zichzelf niet heel spectaculair. Het is een klim die voornamelijk door het bos loopt en over acceptabel asfalt met af en toe wat verkeer. Eenmaal boven wacht je echter wel een prachtig uitzicht over het Rhônedal met daarachter de Mont Blanc. Neem hier zeker even de tijd voor en ga lekker ergens in het gras liggen turen. Vervolg je je weg daarna richting het zuiden, dan kan je ook de bekendere Col de la Biche of Grand Colombier meepakken.
La Berarde, Alpen (1713 m)
De klim naar het dorp La Berarde is een enkele reis. Toch is het een enkele reis die voelt als een hele dag fietsen. Steile stukken, haarspeldbochten, plateau's en prachtige natuur wisselen elkaar af. Je eindigt in het niets en bent omgeven door de machtige toppen van het Parc des Ecrins. De volledige klim is dik 27 kilometer lang met een gemiddeld stijgingspercentage van 3,7%. Is het daarmee een eitje? Zeker niet! zeer steile stroken van boven de 10% wisselen elkaar af met meer lopende stukjes en kleine knikjes naar benden. Rij je naar La Berarde vanuit Le Bourg d'Oisans (hier begint ook de klim naar Alpe d'Huez) dan heb je uit-en-thuis een dikke 65 kilometer achter de kiezen. En hadden we al gezegd dat het er betoverend mooi is?
Col de Pennes via Pennes le Sec, Drôme (1040 m)
De Drome in Frankrijk is misschien wel een van de meest onderschatte fietsgebieden. Ok toegegeven, het asfalt is er niet altijd briljant, maar het is er heerlijk rustig, ongerept en werkelijk schitterend. Beklim de Col de Pennes via Pennes le Sec vanuit een prachtig dal waar je lange diep uitgesneden rotswanden rijdt. Als je een grashelling ziet opdoemen met knettersteile haarspeldbochten, dan ben je op het juiste adres. Het is 7 kilometer klimmen, maar de eerste 3 kilometer komen niet onder de 10% en daarna blijft het harken tot aan de top. Vanuit Pennes le Sec rijd je naar de top van Col de Pennes die je ook kunt beklimmen vanuit Aucelon (ook een geweldige aanrader!), of via de andere kant van de top: Montmaur-en-Diois of Jansac.
Col de la Machine, Drôme (1027 m)
Tussen Grenoble en Valence ligt het Parc Naturel Régionel du Vercors. Dit alpien hoogplateau kenmerkt zich door een geleidelijk oplopende, maar rotsachtige westflank en een steile oostkant. Vanuit de zuidkant van Grenoble zie je de rotswanden van de Vercors prachtig liggen. Vanuit Saint-Laurent-en-Royans begint een prachtige klim over één van de mooiste balkonwegen van dit gedeelte van Frankrijk. De eerste kilometer is goed te doen, maar na twee tunnels komt het 4 kilometer lang nauwelijks meer onder de 10%. Naarmate de top nadert wordt de weg vlakker en kom je op een soort plateau. De weg is hier uitgehakt in de rotswand en aan de rechter zijde bevindt zich een afgrond van honderden meters en kijk je zo de Combe Laval in.
Eenmaal op de top kun je de D76 blijven volgen om prachtig onder acceptabele stijgingspercentages naar het plateau van Font D’Urle te fietsen. Het laatste stuk gaat over de D76B over een doodlopende weg om bovenop één van de plateaus van de Vercors te finishen.
Col de Bantarde, Cevennen (623 m)
De Cevennen zijn een schitterend gebied om door te fietsen, dat wist Tim Krabbé ons al te vertellen in het boek De Renner. Het aantal beklimmingen in deze streek is bijna ontelbaar, elk dorpje kent wel meerdere klimmetjes een andere kant op. De Col de Bantarde kan ons vooral bekoren, omdat hij aan de rand van de Cevennen ligt. Het is vanuit St. Hippolyte-du-Fort de eerste wat langere beklimming (7,6 km aan 5,5 %) en bovenop kijk je schitterend uit over de zuidelijker gelegen heuvels. Vanaf de top zijn er meerdere opties om verder te rijden en nog de nodige hoogtemeters mee te pakken. Spaar wat krachten tijdens de klim, want de laatste kilometer is het steilst.
Port de Pailhères, Pyreneeën (2001 m)
We twijfelden of we de Port de Pailhères in dit lijstje mee moesten nemen, want het is een behoorlijk bekende klim die ook regelmatig in de Tour wordt aangedaan. Toch zullen velen hem snel over het hoofd zien en dat is doodzonde! Het is namelijk een prachtige col, die ook nog eens flink lastig is. Wij beklommen hem vanaf de oostkant, waarbij je eerst door het bos rijdt en het ondertussen al echt steil is. De beloning komt hogerop, als je met een serie haarspeldbochten de top nadert en schitterende uitzichten hebt. Helaas geen restaurantje op de top (wel een kudde paarden), dus neem voldoende eten en drinken (en een jasje!) mee. Met 10,7 kilometer aan 7,9 % duidelijk Hors Categorie.
Col d'Ahusquy, Pyreneeën (1072 m)
De streek waar de Col d'Ahusquy in ligt, is nogal onbekend. Frans Baskenland is erg rustig en onontdekt door het grote publiek, maar fantastisch om doorheen te fietsen. Veel wegen zijn smal en kronkelig, waar je niemand tegenkomt. De Ahusquy (ook wel Col Inharpu genoemd) beklommen wij vanuit Alçabéhéty en dat levert een zeer onregelmatig klim op van bijna 13 kilometer aan 5,7 % gemiddeld. Maar vergis je niet! De eerste 7 kilometer zijn slopend, waarvoor je vervolgens wordt beloond met 6 kilometer minder steile stroken en prachtige vergezichten.
Ook voor andere Europese landen maakten we een selectie, die vind je hier:
- België
- Duitsland
- Oostenrijk
- Zwitserland
- Slovenië
- Italië
- Spanje
- Verenigd Koninkrijk