Dit zijn de etappes van de Giro d'Italia 2022
Yes! Op 6 mei start de eerste grote ronde van dit jaar: de Giro d'Italia. Drie weken lang hoef je niet te bedenken wat je moet doen. De Giro staat altijd garant voor een mooie koers. Wij zetten alle etappes even voor je op een rij. Smullen maar!
© Getty Images - Tim de Waele

1. Boedapest - Viségrad (6 mei)
Bijna 195 km rijden de heren over een biljartlaken. Gaat er hier gesprint worden om de overwinning? Wij denken van niet. De laatste 5 kilometer lopen omhoog. Met een gemiddeld stijgingspercentage van 6% kunnen de punchers en klassementsrenners hier vol gas omhoog fietsen.
Wij tippen: Mathieu van der Poel, Alejandro Valverde, Diego Ulissi
2. Boedapest - Boedapest (7 mei)
In etappe 2 mogen de tijdrijders aan de bak met een tijdrit van 9,2 door de straten van Boedapest. De streep is getrokken op Szentháromság tér, of plein van de Heilige Drie-eenheid. Het slotklimmetje stijgt in 1,3 kilometer met een gemiddelde van 5%. De eerste 300 meter doet een flinke duit in het zakje, want dat stuk loopt op met 10%.
Wij tippen: Tom Dumoulin, Tobias Foss, Edoardo Affini
3. Kaposvár - Balatonfüred (8 mei)
Wij eten onze geliefde wielrenschoenen op als etappe 3 niet uitmondt in een massasprint. In een rit van 204 kilometer snellen de mannen langs het Balatonmeer richting de finish in Balatonfüred.
Wij tippen: Caleb Ewan, Mark Cavendish, Arnaud Démare
4. Avola - Etna (10 mei)
Yes, yes, yes, de eerste echte bergetappe! Reuze nieuwsgierig hoe de renners de rustdag en de verplaatsing van Hongarije naar Sicilië verwerkt hebben. Het is al de vierde keer (sinds 2017) dat de Etna beklommen wordt. Al die keren wist een renner uit de vroege ontsnapping de rit te winnen. Met 172 km en 3.500 hoogtemeters is rit vier geen misselijk ritje. Het prachtige vulkaanlandschap gaat voor schitterende beelden zorgen. Gaan de klassementsrenners hier voor de eerste keer vuurwerk laten zien?
Wij tippen: Pavel Sivakov, Thymen Arensman, Domenico Pozzovivo
5. Catania - Messina (11 mei)
Een interessante etappe. Na 55 kilometer krijgen de renners de Portella Mandrazzi voorgeschoteld. Een klim van 20 kilometer. Na deze klim komen de renners weinig hoogtemeters meer tegen. Lukt het de snelle mannen met turbodijen om in de resterende 100 km weer voor in de wedstrijd te komen om in Messina te sprinten voor de dagzege?
Wij tippen: Caleb Ewan, Mark Cavendish, Arnaud Démare
6. Palmi - Scalea (12 mei)
De renners verlaten Sicilië en koersen verder op het vaste land van Italië. Wij gokken met een zekerheid van 99,9999999% dat rit zes gaat eindigen in een massasprint. Na 192 kilometer koers mogen de snelle mannen weer hun kunsten laten zien.
Wij tippen: Elia Viviani, Giacomo Nizzolo, Fernando Gaviria (om eens een paar anders sprinters te noemen).
7. Diamante - Potenza (13 mei)
BAUKE MOLLEMA, schrijf hem maar op. Etappe 7 is een loodzware etappe. Van Diamante en Potenza mogen de renners 196 km fietsen met maar liefst 4.510 hoogtemeters. De vroege vlucht zou zomaar tot aan de finish kunnen reiken. De vijf beklimmingen volgen zich in rap tempo op, weinig tijd voor herstel. Onze glazen bol laat zien dat Bauke Mollema hier 'mollemalend' naar de winst koerst.
Wij tippen: Bauke Mollema, Bauke Mollema en Bauke Mollema
8. Napels - Napels (14 mei)
Via een lus van 50 km arriveren de renners op een lokale ronde. Vier keer leggen de renners een deze ronde van 19 kilometer af. In deze lokale ronde gaat het constant op en af. Renners die we in het voorjaar bij de heuvelklassiekers hebben gezien zijn kanshebbers voor ritwinst.
Wij tippen: Wout Poels, Davide Formolo, Mathieu van der Poel
9. Isernia - Blockhaus (15 mei)
Vergeleken met de negende etappe waren de etappes naar de Etna en Potenza voorgerechten. Rit 9 telt 189 km met 5.000 hoogtemeters waarin de Blockhaus 2x beklommen moet worden. Voordat ze aan de Blockhaus beginnen, moet er ook al flink geklommen worden. De Blockhaus is een monster, 13,6 km tegen een gemiddels stijgingspercentage van 8,4%. De laatste 10 km wordt het nog leuker, gemiddeld 9,4%. De klassementsrenners hoeven zich niet in te houden. Een dag later mogen ze genieten van een rustdag. Sterkte!
Wij tippen: Miguel Angel Lopez, Jai Hindley, Richard Carapaz
10. Pescara - Jesi (17 mei)
Uiteraard komt er een vroege vlucht. Maar voor de vroege aanvallers zal lastig zijn om tot de finish op kop te blijven. De eerste 100 km zijn vlakker dan vlak. De volgende 94 km zijn heuvelachtig. Onze voorspelling is dat de vroege vlucht niet meer dan een paar minuten voorsprong krijgt. De mannen die de heuvels tot hun jachtterrein rekenen zullen na 100 km in de aanval gaan. Een massasprint verwachten wij niet in Jesi.
Wij tippen: Thomas de Gendt, James Knox, Giulio Ciccone
11. Santarcangelo di Romagna - Reggio Emilia (18 mei)
Massasprint. De langste etappe van de Giro is zo vlak als een biljartlaken. Na ruim 200 km gaat er gesprint worden in Reggio Emilia.
Wij tippen: Cees Bol (de laatste sprinter die we nog niet genoemd hadden), Caleb Ewan, Arnaud Démare
12. Parma - Genua (19 mei)
Waar etappe 11 makkelijk te voorspellen was, is etappe 12 net als etappe 5 weer een gok. Overleven genoeg printers het klimwerk? Gaan ze hun uiterste best doen om aan te klampen in het begin van de koers? Een dag later is de kans op een massasprint veel groter. Daarom kiezen wij voor een succesvolle vroege ontsnapping.
Wij tippen: Thomas de Gendt, Jan Tratnik, Rein Taaramäe
13. San Remo - Cuneo (20 mei)
Renners die de klassieker Milaan - San Remo kunnen winnen, kunnen zeker ook in de 13e etappe tot de favorieten gereken worden. Met 150 kilometer is het een relatief korte etappe. In het begin moet er wel serieus geklommen worden met de beklimming van Colle di Nava (9,1 km tegen 6,8% gemiddeld). Daarna is het aan de sprintersploegen om de boel bij elkaar te houden.
Wij tippen: Caleb Ewan, Mark Cavendish, Arnaud Démare
14. Santena - Turijn (21 mei)
Vanuit Santena trekt het peloton naar Turijn. Daar komen ze na 43 km voor het eerst over de finish. Na 153 km zullen de renners voor de derde keer de finish passeren. Dan zal duidelijk worden wie de 3.500 hoogtemeters het beste verteerd heeft. De locale ronde in de heuvels bij Turijn zijn uitdagend met 3x de beklimming van de Colle della Maddalena, 2x Bric del Duca en 2x Roccia Santa Brigida. Wij denken dat de klassementsrenners hier wel een slag willen slaan.
Wij tippen: Richard Carapaz, Simon Yates, Joao Almeida
15. Rivarolo Canavese - Cogne (22 mei)
De derde week van de Giro begint met drie bergetappes. De rit naar Cogne is de eerste van het drieluik. De Aosta-vallei is prachtig. Hebben de renners daar oog voor? De klassementsrenner zullen vooral naar elkaar kijken. De slotklim naar Cogne is wellicht niet zwaar genoeg om echt grote verschillen te maken. Kansen voor de aanvallers in de vroege vlucht? Een dag voor de Nederlanders?
Wij tippen: Bauke Mollema, Thymen Arensman, Sam Oomen
16. Salo - Aprica (24 mei)
Vier beklimmingen met na de laatste klim een afdaling naar de finish. Met 5.440 hoogtemeters kijken de klimmers uit naar deze rit. De sprinters zullen hard moeten werken om de tijdslimiet te halen. Vroege ontsnapping of gaan de klassementsmannen hier strijden om de winst? Met de Mortirolo halverwege de etappe, kan deze rit wel voor spektakel zorgen. Wij gaan voor de klassementsmannen die ook nog eens goed kunnen dalen.
Wij tippen: Vicenzo Nibali, Richard Carapaz, Alejandro Valverde
17. Ponte di Legno - Lavarone (25 mei)
De derde bergetappe in de derde week van de Giro brengt de renners in 165 km naar de finish in Lavarone. De 17e etappe start met een klim naar de top van de Passo del Tonale. Daarna gaat het vooral in dalende lijn naar de voet van de Giovo (na 85 km). Een klim van de derde categorie die niet voor vuurwerk gaat zorgen. Dat gaan we waarschijnlijk wel krijgen op de volgende twee beklimmingen. De Passo del Vetriolo en de Monte Rovere. Op deze laatste klim zullen de klassementsrenners het verschil willen maken. 8 km klimmen met een gemiddelde van 9,9% is pittig. De laatste km is zelfs 12,6% gemiddeld! Na de slotklim storten de renners zich naar beneden, naar de finish in Lavarone.
Wij tippen: Miguel Angel Lopez, Jai Hindley, Richard Carapaz
18. Borgo Valsugana - Treviso (26 mei)
De laatste kans voor de sprinters. De ploegen die nog niets gewonnen hebben, gaan er alles aan doen om in Treviso te gaan sprinten voor de dagzege.
Wij tippen: Caleb Ewan, Mark Cavendish, Arnaud Démare, Cees Bol, Giacomo Nizzolo, Fernando Gaviria, Mathieu van der Poel
19. Marano Lagunare - Castelmonte (27 mei)
Na Hongarije trekt de Giro in de 19e etappe voor de tweede keer de grens over. In Slovenië wordt de Kolovrat beklommen. Een onregelmatige klim van bijna 11 km tegen 8,7% gemiddeld. Daarna keren de renners weer terug naar Italië om na 169 km aan de slotklim naar Santuario di Castelmonte te beginnen. Wij gokken op de vroege vluchters voor de etappewinst.
Wij tippen: Wout Poels, Davide Formolo, Pavel Sivakov
20. Belluno - Passo Fedaia (28 mei)
De klassementsrenners die mindere tijdritbenen hebben, moeten nu hun slag slaan. De laatste rit door de bergen voert de renners over de Passo San Pellegrino, Passo Pordoi en de Passo Fedaia. Met de Passo Pordoi bereiken de renners het hoogste punt, 2.239 meter (Cima Coppi) in deze Giro d'Italia.
Wij tippen: Mikel Landa, Richard Carapaz, Simon Yates
21. Verona - Verona (29 mei)
De grote vraag is, wordt dit een superspannende laatste tijdrit? Of is de Giro al beslist en is het voor de drager van de roze trui zaak om op zijn fiets te blijven zitten om de Ronde van Italië te winnen. Een ontknoping als in de Tour van 1989 lijkt ons wel wat. Een secondenspel in de laatste etappe tussen de toppers van het eindklassement. Voor ons is Tom Dumoulin de grote favoriet voor het winnen van de tijdrit. In een rit tegen de klok van 17 km met een klim van 4,5 kilometer (4,5% gemiddeld) is alles mogelijk.
Wij tippen: Tom Dumoulin, Tobias Foss, Thomas de Gendt