Alles wat je moet weten over de Giro d'Italia 2022

Ga er maar eens goed voor zitten. De Giro gaat op 6 mei van start. Wij vertellen jou alles wat je moet weten over de Giro d'Italia.

© Getty Images - Anadolu Agency

gettyimages-1240547695

Op 6 mei gaat de Giro d'Italia van start. Traditioneel de eerste grote ronde van het jaar. De Italianen weten wel hoe ze hun land in beeld moeten brengen. Starten en finishen in pittoreske Italiaanse dorpen is geen uitzondering. Ook nu weer, op 6 mei start de Giro in Budapest. Wat? Wie betaalt, die bepaalt. We zien het bij meer grote rondes. Is dat erg? Nee, ook wij kijken uit naar de start van de Vuelta in Nederland.

Wanneer wordt de Giro d'Italia verreden?

Van 6 tot en met 29 mei zal het peloton van Budapest naar Verona koersen. De renners krijgen 21 etappes voorgeschoteld. Daarin leggen de heren maar liefst 3.437,6 km af. Met een beetje mazzel wordt de Giro op de laatste dag beslist. Geen show-etappe zoals we gewend zijn in de Tour, maar een tijdrit in Verona over 17,4 km. Durf jij te gokken op Tom Dumoulin?

De cijfers op een rijtje

  • start 6 mei in Budapest
  • finish op 29 mei in Verona
  • 21 etappes, 3.437,6 km
  • 6 berg etappes, 7 vlakke etappes, 2 tijdritten en 6 heuvel etappes
  • 3 rustdagen
  • 51.000 hoogtemeters

De eerste Giro d'Italia

In 1908 kondigde de Gazetta dello Sport aan de Ronde van Italië te gaan organiseren. Concurrerende krant Corriere della Serra organiseerde al een autorace door heel Italië. Bij de Gazetta dello Sport vonden ze dat ze niet achter konden blijven. Op 13 mei 1909 startte de eerste Giro op het Lerotoplein in Milaan en eindigde ook weer in Milaan. De winnaar Luigi Ganna legde in 8 etappes maar liefst 2.448 km af! Monsteretappes van meer dan 300 km waren in die tijd geen uitzondering!

Waarom is de roze trui roze?

Vanaf 1931 wordt de leider van het klassement in de roze trui gehesen. Learco Guerra was de gelukkige eerste roze trui drager. Was hij daar echt gelukkig mee? We weten het niet. Van de Tour de France is bekend dat de invoering van de gele trui niet met gejuich werd ontvangen. De renners vonden het oneerlijk. De leider was nu duidelijk zichtbaar en dat maakte het voor de gele trui drager moeilijker om te ontsnappen. Het zal bij de introductie roze trui niet veel anders zijn geweest. De roze trui (maglia rosa) is roze, omdat de Gazetta dello Sport (organisator van de ronde) op roze papier gedrukt wordt. Voor de liefhebbers van Triviant. Er zijn nog veel meer feitjes te melden over de Giro. Wellicht verrijk je jouw Giro-kennis met de volgende 8 feiten.

Wanneer finishen de renners?

Het gaat de organisatoren om publiciteit en dus om kijkcijfers. Het startuur varieert van 11 tot 14 uur, maar als aankomstuur wordt er door de organisatie steevast gemikt op 17.15 uur, afhankelijk van de gemiddelde snelheid kan dit uiteraard iets vroeger of later zijn. Als je vroeg begint met de noodzakelijke arbeid, hoef je niets te missen!

Klassementen en truien

Het is bij de Giro goed opletten. Ben je al wat ouder? Dan is het misschien raadzaam om een leesbril te gebruiken. De kleuren van de truien lijken nogal op elkaar. Het gaat van roze, paars naar blauw. Alleen de witte trui (maglia bianca) voor de leider in het jongerenklassement is duidelijk te onderscheiden van de rest. Alle renners jonger dan 25 jaar maken kans op de maglia bianca.

De roze trui (maglia rosa) is voor de renner die leidt in het algemeen klassement. De paarse trui (maglia ciclamino) is voor de leider van het puntenklassement. De blauwe trui (maglia azzurra) is voor de renner die het beste een berg op kan rammen.

Met het benoemen van de vier truien (vroeger reden de renners in gebreide truitjes) ben je bekend met de vier belangrijkste klassementen. Maar daar stopt het niet bij in de Giro. Er zijn ook een klassementen voor de tussensprints, strijdlust, beste team, fair play en een klassement (Fuga) voor de renner die de meeste km's in de ontsnapping heeft gezeten. Kortom zo'n beetje alle renners worden tijdens de Giro wel een keer gehuldigd.

Drie rustdagen

Het volgen van een grote ronde gaat je niet in de koude kleren zitten. Als je niks wil missen, moet je vroeg opstaan om in de middag de live uitzending te kunnen bekijken. Uiteraard ook vroeg naar bed om aan de broodnodige 8 uur slaap te komen. Tijdens de Giro heb je drie dagen waarop je het strakke schema even los kan laten. Net als de renners mag jij op 9, 16 en 23 mei genieten van een rustdag.

De bekendste beklimmingen

Grote rondes worden vaak in de bergen beslist. In de Giro is dat niet anders. De hoogste berg die in de Giro wordt beklommen wordt de Cima Coppi genoemd. Voor de renner die als eerste boven is op de Cima Coppi ligt er een speciale prijs en flinke bonus in het verschiet. Dit jaar fietsen de heren onder andere over de Etna. Niet de Cima Coppi trouwens. Dat is met 2.239 meter hoogte de Passo Pordoi. Andere beroemde beklimmingen uit de Giro zijn:

  • Stelvio
  • Mortirolo
  • Gavia
  • Monte Zoncolan
  • Colle delle Finestre

Winnaars van de Giro d'Italia

In 2021 werd de Ronde van Italië gewonnen door Egan Bernal. De allermooiste beelden uit de laatste Giro vind je uiteraard op onze site. Door een zware val kan de Colombiaan zijn titel dit jaar niet verdedigen. Veelvraten in de Giro zijn Alfredo Binda, Fausto Coppi en Eddy Merckx. Zij wonnen allemaal maar liefst 5x de Giro! Was er ook Nederlands succes? Jazeker! Tom Dumoulin was in 2017 de eerste Nederlander die de Giro wist te winnen. Mooie Mario (Cipollini) is met 42 etappezeges de koning van de Giro. De excentrieke Italiaan met Il Re Leone als bijnaam brak in 2003 het record van Alfredo Binda.

Let op deze mannen

In 2021 bestond het podium uit 1. Bernal, 2. Caruso en 3. Simon Yates. Van de top 3 zal alleen Simon Yates weer van de partij zijn. Is hij daarmee de grootste favoriet? De derde week heeft de Brit al een aantal keer genekt. Voor ons zijn Yates en Carapaz de te kloppen mannen. Net daaronder zetten we mannen als Almeida, Angel Lopez en Mikel Landa op de lijst. Zonder een echt uitgesproken favoriet kan het een heel spannende Giro worden. Achter de al genoemde renners, is de lijst met outsiders enorm. Hindley, Kelderman, Dumoulin, Chaves, Geoghegan Hart, Bardet en Poels. Let ook op de 22-jarige Nederlander Arensman van Team DSM. In de Ronde van de Alpen kwam hij zeer sterk voor de dag en klom hij met de besten mee. Hij zou zomaar een rit kunnen winnen.

Nederlanders in de Giro d'Italia

Erik Breukink reed zich in de jaren '80 het snot voor de ogen in de Giro. In 1987 werd hij 3e in het eindklassement, in 1988 werd hij 2e achter de Amerikaan Andy Hampsten en in 1989 finishte hij als vierde. In 1988 kwam hij slechts 1 minuut en 43 seconden tekort voor de eindzege! In de Giro van 1988 won Erik Breukink de legendarische etappe over de Gavia. Sneeuw tijsterde het peloton. Een andere Nederlander kwam in die etappe als eerste boven op de Gavia. Johan vd Velde stortte na de top volledig in. Als leider van het puntenklassement werd vd Velde bevangen door de kou. Hij moest van de fiets om zich op te warmen. Breukink en Hampsten haalden hem in. Johan vd Velde zou (net als veel andere renners) in een busje zijn gestapt en zo een deel van het parcours hebben afgelegd.

Steven Kruijswijk is in de jongste geschiedenis van de Giro d'Italia misschien wel de ongelukkigste renner. Ook hier speelde de sneeuw een hoofdrol. De Nederlander leek in 2016 op weg om de eerste winnaar te worden van de Ronde van Italië. Bergop was hij in veel etappes de sterkste. Hij begon de 19e etappe met een voorsprong van 3 minuten in het algemeen klassement op Chaves. Latere winnaar Nibali stond zelfs op 4 minuten en 43 seconden! Nibali, Chaves en Kruijswijk komen samen over de top van de Agnello. Nibali is een meester-afdaler en geeft gas. Het is mistig en de muren van sneeuw zijn meters hoog. Kruijswijk moet een gaatje laten. Schat een bocht verkeerd in en BOEM! Zijn stuur raakt de muur van sneeuw en met een salto beland de Nederlander hard op de weg. Hij zit snel weer op zijn fiets, maar de opgelopen schade is niet meer te repareren. Hij fietst dapper door, maar naar de eindoverwinning kan hij fluiten. Kruijswijk eindigt uiteindelijk als vierde.

Niet Steven Kruijswijk, Tom Dumoulin werd de eerste Nederlander die de Giro wist te winnen. Een Giro op maat van de Limburger geschreven met genoeg tijdritkilometers. Tijd winnen in de tijdritten en zo weinig mogelijk verliezen in de bergen. Het recept van Dumoulin voor zijn zegetocht door Italië. Hij wist zelfs ook nog een bergetappe te winnen. De rit naar Oropa werd in een bloedstollend gevecht tussen Zakarin, Landa en Quintana trekt de Limburger aan het langste eind. Een andere gebeurtenis zal voor altijd aan de Giro van 2017 blijven kleven. De sanitaire stop van Dumoulin, vlak voor de Umbrail Pas moest de Limburger van de fiets. Hup de graskant in, broek naar beneden en kakken maar.

Giro Donne: vrouwen in de Giro

De 33e editie van de Giro Donne – tot 2020 Giro Rosa geheten – gaat op donderdag 30 juni van start om na tien etappes en één rust/transferdag op zondag 10 juli te finishen. In 1988 werd de race voor het eerst georganiseerd en lange tijd was het de belangrijkste rittenkoers voor vrouwen. Fabiana Luberini en Anna van der Breggen zijn recordhouder met vier eindzeges.

Anna van der Breggen bekroonde vorig jaar haar laatste deelname aan de race met haar vierde eindzege, terwijl haar SD Worx-ploeggenoten Ashleigh Moolman en Demi Vollering het podium vervolledigden.

Marianne Vos (2011, 2012, 2014) won de race driemaal, evenals Nicole Brändle (2001, 2003, 2005). Annemiek van Vleuten was tweemaal succesvol (2018, 2019).