Team DSM kan tijdens Parijs-Roubaix al fietsend de bandendruk aanpassen
De UCI heeft toestemming gegeven voor het gebruik van het systeem dat ontwikkeld is door het Nederlandse Scope Cycling.
De renners van Team DSM krijgen tijdens Parijs-Roubaix van komend weekend de beschikking over een systeem waarmee ze al fietsend de bandendruk kunnen aanpassen. De UCI heeft daarvoor toestemming gegeven. Een opvallend besluit, want het kan een behoorlijk voordeel opleveren tijdens de kasseienkoers.
Het systeem is ontwikkeld door het Nederlandse bedrijf Scope Cycling en heet Atmoz. Het is een bandenspanningscontrolesysteem waarmee je je bandenspanning tijdens het fietsen kunt aanpassen.
Via twee knoppen op de afstandsbediening pas je handmatig de bandenspanning aan, terwijl je daadwerkelijke bandenspanning zichtbaar is op je fietscomputer. Dankzij het systeem kan je naar gelang de ondergrond de weerstand verminderen en meer comfort en veiligheid toevoegen. De Scope Atmoz kan op elke racewielset worden gemonteerd en is voor iedereen verkrijgbaar. Goed opletten tijdens Parijs-Roubaix dit weekend of je de renners het systeem ziet gebruiken!
Bandendruk Parijs - Roubaix
De druk in de banden is tijdens Parijs - Roubaix voor de renners van doorslaggevend belang. Kun je de ontsnapping van Gianni Moscon nog voor de geest halen van Parijs - Roubaix 2021? Hij reed kilometerslang soeverein aan de leiding tot die ene lekke band... Hij wisselde van fiets en stuiterde daarna alle kanten op en kon geen bocht meer houden. De oorzaak: veel te harde banden.
Steeds meer renners rijden Parijs - Roubaix met tubeless banden in 28 tot 30 mm met een lage druk van zo'n 3,5 - 4,4 bar. Stootlek is op die manier (bijna) niet meer aan de orde en door de lage druk heb je veel grip en stuiter je als renner minder over al die zwaarste kasseistroken van Parijs - Roubaix. Afhankelijk van hun gewicht, het weer en hun ervaring proberen ze de beste keuze te maken.
De vinding van Scope maakt het voor de renners van DSM mogelijk om tijdens het rijden de druk aan te passen... We zijn benieuwd wat voor voordeel ze daarmee weten te behalen.