De belangrijkste winaars van Parijs-Roubaix
Alle winnaars van Parijs-Roubaix kunnen we niet voor je op een rijtje zetten. Maar we hebben wel een aantal belangrijke en memorabele winnaars voor je uitgelicht. Vermoei jouw fietsmaten zondag met alle feiten over deze winnaars!
Om alle winnaars van Parijs - Roubaix te noemen gaat wat ver. Al sinds 1896 wordt de klassieker Parijs - Roubaix verreden! Josef Fischer was de winnaar van de allereerste Hel van het Noorden. Sonny Colbrelli werd in 2021 de 90ste winnaar van de Noord-Franse kasseienklassieker. Huh? 90 winaars? Vanaf 1896? Kunnen ze bij Bicycling wel rekenen? Zeker wel! Er zijn een aantal klasbakken die deze klassieker dusdanig 'leuk' vonden dat ze hem 2, 3 of zelfs 4x gewonnen hebben. Wij zetten een aantal memorabele edities voor je op een rij.
1896 Josef Fischer - Eerste winnaar Parijs Roubaix
Niemand van ons kan ook maar iets over de allereerste Parijs - Roubaix vertellen. Er is alleen bekend dat de Duitser Josef Fischer de winnaar was. De wedstrijd startte destijds nog echt in Parijs. Tegenwoordig (sinds 1968) wordt er gestart in Compeigne 80 kilometer ten noorden van Parijs.
1914 Charles Crupelandt
In het voorjaar van 1914 dokkerde de Fransman Charles Crupelandt als snelste over de stoffige grindwegen (gemaakt van puin en grind) tussen Parijs en Roubaix. Dat kunstje flikte hij trouwens ook al in 1912. Na 1914 werd Parijs-Roubaix vanwege het uitbreken van de eerste wereldoorlog 4 jaar lang niet georganiseerd en dus kwam er geen winnaar. De allerlaatste 'kasseistrook', vlak voordat de renners afslaan richting de wereldberoemde wielerbaan, is vernoemd naar de tweevoudig winnaar: Espace Charles Crupelandt.
1919 Henri Pélissier
In 1919 werd er in de kranten voor het eerst gesproken over de Hel van het Noorden. Een journalist die de wedstrijd volgde was diep onder de indruk van de oorlogsverwoestingen in Noord-Frankrijk dat hij sprak van L'Enfer du Nord (de Hel van het Noorden). De editie van 1919 is ook de editie waarbij de renners voor het eerst over de kasseien dokkerden. Veel wegen waren tijdens de Eerste Wereldoorlog kapotgeschoten. De wegen werden veelal hersteld met kasseien. Waarvoor dank!
Henri Pélissier won dus de eerste kasseienklassieker Parijs-Roubaix. Henri was niet geliefd onder zijn collega's en ook niet bij de organisatoren van wedstrijden. De fransman was een driftkikker. Wielrenwedstrijden werden destijds veelal georganiseerd door kranten. Henri Desgrange, eigenaar van de krant l'Auto en organisator van Parijs-Roubaix was in 1921 wel klaar met Pélissier. Die had namelijk bij de organisatie geklaagd over, in zijn ogen, slechte betaling door de sponsor. Desgrange was woest en zei dat Pélissier nooit meer op de voorpagina van zijn krant zou verschijnen. Hij moest al snel op zijn dreigement terugkomen toen Pélissier in 1921 voor de tweede keer Parijs-Roubaix won. De driftkikker kon dus wel een beetje fietsen!
Dit jaar wordt Parijs - Roubaix gereden op zaterdag 16 april voor dames en op zondag 17 april voor de heren, Parijs - Roubaix met al haar kasseistroken en heldhaftige renners is wat ons betreft een van de allermooiste voorjaarsklassiekers ooit.
1931 Gaston Rebry
Niet de eerste Belg die de Hel van het Noorden wist te winnen. Dat was Cyrille van Houwaert in 1908. In totaal was een Belg 57x de snelste. Waarom dan aandacht voor Rebry? Hij was de eerste Belg die de rit tussen Parijs en Roubaix maar lieft 3x wist te winnen (1931, 1934 en 1935). In 1934 won hij naast Parijs-Roubaix ook nog eens de Ronde van Vlaanderen! Beweerd wordt, dat er een koers speciaal in het leven werd geroepen om hem voor het thuispubliek te laten rijden, die later uitgroeide tot Gent-Wevelgem.
1949 Serse Coppi en André Mahé
Twee winnaars. Dat het soms lastig is om een winnaar uit te roepen, blijkt van alle tijden. In de 47ste editie van de kasseien klassieker lag André Mahé samen met een andere renner aan kop toen zij de verkeerde kant werden opgestuurd. Het duo moest nu 220 meter meer afleggen. Hierdoor kwam niet Mahé, maar Serse Coppi (broer van Fausto Coppi) als eerste over de streep in Roubaix. Uiteindelijk besloot de UCI Coppi en Mahé uit te roepen tot winnaar.
1964 Peter Post
De eerste Nederlander die succesvol was in De Hel was Peter Post. De Amsterdammer maakte vooral naam als baanwielrenner, maar op de weg kon hij ook een potje koersen. Sterker nog, in 1964 won hij Parijs - Roubaix en zette hij de snelste tijd ooit gereden neer in deze klassieker. Na 265 km stond er 45.129 km/u gemiddeld op de klok. Pas in 2017 zou dit record door Greg van Avermaet gebroken worden.
1972 Roger de Vlaeminck
Roger de Vlaeminck? Was er in de jaren 70 geen Belg met de bijnaam De Kannibaal die alles won? Zeker Eddy Merckx mag niet ontbreken in het rijtje winnaars van Parijs - Roubaix. Hij was ook 3x de beste in Parijs - Roubaix. Maar Monsieur Paris-Roubaix is toch echt Roger de Vlaeminck. Hij wist de klassieker maar liefst 4x te winnen! In 1972, 1974, 1975 en 1977. Daarmee is hij recordhouder. Naas de vier overwinningen werd De Vlaeminck ook nog eens 4x tweede, 1x derde, 1x vijfde, 1x zesde en 1x zevende. Kortom in die tijd DE man om in de gaten te houden. De Belg reed de klassieker maar liefst 14x en alleen in 1980 moest hij opgeven.
1983 Hennie Kuiper
Nog zes kilometer te gaan, Kuiper ligt alleen op kop. Zijn medevluchters (o.a. Moser, Madiot en Duclos-Lassalle) heeft hij achter zich gelaten. Met 1,5 minuut voorsprong begint Kuiper aan weer zo'n heerlijke strook met kasseien. Zijn fiets glijdt naar links op de gladde stenen en dan gebeurt er dit.
1996 Johan Museeuw
In de jaren 90 waren er ploegen die opvallende wijze de klassiekers domineerden. Ploegen als Gewiss en Mapei wisten waar ze lekkere snoepjes konden krijgen. Het waren andere tijden. Hopen we. In 1996 reed de Mapei-ploeg met Johan Museeuw als kopman iedereen op een hoop. Museeuw kwam als eerste over de meet, Bortolami werd tweede en Tafi was de nummer drie. Een lekke band van Franco Ballerini (ook Mapei) zorgde ervoor dat Zanini als vierde eindigde. Anders was de dominantie van Mapei echt compleet geweest. Na 1996 wist Museeuw ook in 2000 en 2002 de rit klassieker naar Roubaix op zijn naam te schrijven.
2005 Tom Boonen
Wat een klasbak! Samen met Roger De Vlaeminck recordhouder. Beiden wisten maar liefst 4x de Hel van het Noorden te winnen! Boonen. De wereld had in 2002 al kennis gemaakt met het nieuwe klassieker talent van België. Toen moest hij het nog afleggen tegen Museeuw. In 2005 pakte Boonen zijn eerste zegen op het Vélodrome André Pétrieux.
2010 Fabian Cancellara
De Zwitser mag in het rijtje met winnaars van Parijs - Roubaix niet ontbreken. De dubbel winnen (Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix) is niet veel renners gegeven. Slechts 10 kassei- vreters slaagden erin om de Hoogmis en de Hel van het Noorden in hetzelfde jaar te winnen. Cancellara is één van de mannen die dit presteerde. In 2010 was hij iedereen te snel af. Op 50 km van de aankomst gaf hij gas en niemand zag hem meer terug. Ook in 2006 en 2013 was de Zwitser de beste in Parijs-Roubaix.
2014 Niki Terpstra
De laatste Nederlandse winnaar is uiteraard Niki Terpstra. In dienst van Omega Pharma Quick-Step kende de Noord-Hollander zijn beste jaren als klassiekerrenner. Volgens Terpstra is over kasseien rijden heel simpel. Hoe harder je er overheen rijdt, des te makkelijker het gaat. Waarvan akte. Op Youtube vinden we mooie beelden gefilmd vanuit de ogen van de ploeg. Genieten hoor!
2021 Sonny Colbrelli
Niemand gaat ons vertellen dat ze de laatst verreden editie niet gezien hebben. Misschien heb je de live uitzending gemist. Het kan, het overkomt de besten weleens. Maar dan heb je de klassieker zeker in zijn geheel teruggekeken. Wat een spektakel!! Beestenweer! Onherkenbare renners. Alleen de kenners zagen aan de stijl van fietsen welke renner er in beeld was. Gianni Moscon leek de winnaar te worden. Door een lekke band moest de Italiaan van Ineos van fiets wisselen. Wat er daarna gebeurde is nog steeds niet duidelijk. De Italiaan stuiterde iig van links naar rechts over de kasseien, viel en werd ingelopen. Colbrelli, Van der Poel en verrassing Vermeersch lieten hem achter. Colbrelli was de slimste van de drie. Hij liet Van der Poel het meeste werk opknappen en was in de sprint op de wielerbaan de beste. Hopelijk zien we de Italiaan snel weer in koers!
2021 Lizzie Deignan
Net als in 1949 waren er in 2021 twee winnaars van Parijs - Roubaix. Maar nu één bij de mannen en één bij de vrouwen. Het was het jaar van de eerste Parijs-Roubaix voor vrouwen. Net als de mannen was de koers bij de vrouwen een epische! Met nog 80 kilometer te gaan koos ze voor de aanval. Onze eigen Marianne Vos deed er alles aan om Deignan terug te pakken. Ze kwam tot een minuut, maar Deignan was niet meer bij te halen. Nog even nagenieten van de eerste Parijs-Roubaix bij de vrouwen.
2022 Dylan van Baarle
Op machtige wijze wint Dylan van Baarle Parijs - Roubaix 2022. Nagenieten in 10 heerlijke foto's van van Baarles overwinning in Roubaix is het minste dat we kunnen doen! Bij de dames is het Elisa Longo Borghini die aan het langste eind trekt en solo aankomt op de wielerbaan in Roubaix.