Racefiets versus stadsfiets: wat is je gemiddelde snelheid tijdens het fietsen?
Op je gewone fiets naar de supermarkt of naar je werk, makkelijk maar niet zo snel als op een racefiets, of wel? Wat is je gemiddelde snelheid tijdens het fietsen? Dat zochten wij uit.
Getty Images

Even een boodschapje doen in het centrum of je kind ophalen van school. Een stadsfiets is vaak makkelijk en fijn voor korte afstanden. Vaak krijgen wij de vraag: Hoe snel fiets je gemiddeld? En wat is het verschil tussen een gewone fiets, een racefiets, mountainbike of gravelbike? Ook geven we je nog wat tips over hoe je je gemiddelde snelheid tijdens het fietsen kunt verbeteren.
Verschil racefiets versus stadsfiets
Een stadsfiets is gemaakt om je van A naar B te brengen. Natuurlijk kun je ook op je stadsfiets een rondje gaan fietsen, maar je gebruikt je gewone fiets voornamelijk voor korte ritjes in je eigen stad. Dit zie je ook terug aan de fiets, hij is gemaakt voor comfort, niet voor snelheid. Op je stadsfiets zit je rechtop, vang je vrij veel wind en kun je meestal veel meenemen. Een grote mand voor boodschappentassen voorop en een kinderzitje achterop. De gemiddelde snelheid tijdens het fietsen op een gewone fiets is dus niet optimaal.
Bij de racefiets is dit anders. Hier zit je voorovergebogen om zo min mogelijk wind te vangen. Bij het maken van een racefiets wordt specifiek gelet op weerstand en een aerodynamisch ontwerp. Ook wil je zo min mogelijk spullen meenemen want hoe meer gewicht, hoe meer kracht je moet zetten om vooruit te komen. Met als resultaat een hogere gemiddelde snelheid tijdens het fietsen.
Hoe snel gaat een fietser gemiddeld?
De gemiddelde snelheid van een fietser is dus van meerdere aspecten afhankelijk. Door zo licht mogelijk van gewicht en zo gestroomlijnd mogelijk te zijn kunnen wielrenners gemiddeld zo'n 25-30 kilometer per uur fietsen. Je snelheid tijdens het fietsen op een stadsfiets is gemiddeld 17 kilometer per uur. Benieuwd naar de gemiddelde snelheid van een professioneel wielrenner? Dit artikel gaat over het verschil tussen jou en een tourrenner.
De magische drempel van 30 km per uur is voor wielrenners een doel tijdens ritten op de racefiets. Maar is 30 km per uur fietsen snel? Deze getallen zijn is natuurlijk in grote mate afhankelijk van je niveau en je materiaal. Iemand met een sportieve stadsfiets en een goede conditie kan waarschijnlijk aardig optrekken met een beginnend wielrenner. Daarnaast maakt het ook nog uit of je alleen fietst of met een groepje goed getrainde wielrenners. Vergeet ook het terrein niet, want 30 km per uur door de Limburgse heuvels knallen is snel. Wil je sneller fietsen zonder meer moeite te doen lees dan de 10 tips om sneller te fietsen zonder harder te trappen.
Tegenwoordig kun je ook 'valsspelen' met je gemiddelde snelheid door bijvoorbeeld een e-bike aan te schaffen. In dit geval ben je zeker sneller dan iemand op een stadsfiets, maar je tegen iemand op een racefiets leg je het zeker af. Een e-bike is namelijk begrensd op 25 kilometer per uur. Als je kijkt naar mountainbikes en gravelbikes is er ook wel degelijk een verschil in snelheid aanwezig. De gravelbike kun je ook gebruiken op de weg maar zal niet zo snel bollen als de racefiets. De mountainbike is met zijn grove en dikke banden op de weg een stuk trager dan de gravelbike. Ook de fietshouding is meer rechtop en dus minder aerodynamisch. De focus bij deze fietsen is meer gericht op het off-road aspect dan op de gemiddelde snelheid.
Gemiddelde snelheid verbeteren op de fiets
Wil je graag je gemiddelde fiets snelheid verbeteren? Dat kun je doen door te gaan trainen. Het maakt niet uit op wat voor fiets je rijdt, als je traint word je beter en daarbij maakt het niet uit van welk framemateriaal je fiets is gemaakt. Wie traint gaat harder. Dit kan bijvoorbeeld door vaker te fietsen en langere afstanden te fietsen maar je kunt ook heel gericht gaan trainen. Denk daarbij aan intervaltraining, duurtrainingen, sprinttrainingen.