De beste racefietsen waar we ooit op gereden hebben

Na 5 jaar dagelijks fietsen testen is dit het verdict: 13 racefietsen die wat ons betreft door kunnen voor beste racefiets.

Bicycling bestaat dit jaar 5 jaar. En na vijf jaar fietsen testen, gigantisch veel kilometers op de mooiste en beste racefietsen van de wereld, leek het ons mooi om eens het net op te halen en te bepalen wat de beste racefietsen zijn waar we ooit mee gereden hebben.

De beste racefiets

Bij het samenstellen van deze lijst hebben testredacteuren Sander en Thomas de koppen bij elkaar gestoken en een lijst gemaakt van de fietsen die hen in al die jaren het meest zijn bijgebleven. Aan welke fiets denk je met een warm gevoel terug, wat waren de beste en fijnste eigenschappen, hoe zijn ze gemaakt, zit het slim in elkaar en rijdt het als een trein. Dát waren de belangrijkste criteria. Kortom: een lijst met de beste racefietsen waar we ooit mee gereden hebben. Het zijn er 13 geworden. Je vindt de beste racefietsen hieronder in willekeurige volgorde.

In de shortlist en in volgorde van opkomst: Giant, Cube, Trek, Canyon, Cannondale, Specialized, Cervelo, Orbea, BMC, Wilier, Lapierre, Scott en J. Guillem. Je leest hier een korte samenvatting per fiets en kunt daarna rustig verder klikken naar de volledige reviews.

Giant TCR Advanced Pro 0

De Giant TCR - waar we ook deze video review van maakten - nodigt zo ontzettend uit om mee te vlammen, dat je jezelf wel kunt voornemen dat je een rustig ritje gaat doen, maar dat je toch altijd uitgeput weer thuis komt. De acceleratie is subliem - mede dankzij de ultralichte Cadex wielen. Naast de lichtvoetigheid zit ook het comfort wel goed. De voorkant is wel wat aan de harde kant, maar dat is eigenlijk zoals het een echte racebak betaamt. De achterkant biedt dan weer opvallend veel comfort voor een echte racer. De geïntegreerde zadelpen heeft veel flex en spaart daarmee je onderrug. Het frame biedt daarbij ook nog eens ruimte voor banden tot 32 mm. Het is dan ook geen probleem om over slecht liggende klinkers te rijden.

Cube Agree C:62

Tijdens onze testritten met deze strakke endurance racefiets, betrapten we onszelf er op dat we vaak vergaten dat we op zo’n ‘goedkope’ fiets reden. Voor een fiets van € 2.599 rijdt hij stevig en strak en geeft je het gevoel dat je makkelijk snelheid maakt. De geometrie is prettig, zoals je kunt lezen in de uitgebreide review van de Cube Agree c62. Op het gebied van comfort staat de Agree zijn mannetje. Het stuur heeft een lekkere dikke grip en de flex zadelpen zorgt voor veel ontspanning aan de achterkant. Combineer dat met de 28 mm banden en je hebt meer dan voldoende comfort om ook een licht gravelpad zonder problemen te overwinnen. Leg je er een setje 30 mm banden op, dan hoef je je hier zeker geen zorgen om te maken.

Specialized Aethos

Deze superlichte fiets met klassiek uiterlijk en zonder ingewikkelde geïntegreerde poespas trakteert je op heerlijk betrouwbaar stuurgedrag, hij voelt lekker aan in de bochten, wil als een gek vooruit en je hebt continu zin om sprintjes te trekken en klimmetjes op te vlammen. En dat vlammen hebben we gedaan. De bike ging mee op duizenden kilometers met Strade Bianche als klap op de vuurpijl. Wat een feest! Al mag je dat ook wel verwachten van een fiets die de hoofdprijs kost.

Het volledige verhaal van de Specialized Aethos lees je hier.

Trek Emonda ALR 5

Voor € 1.899 rij je een Trek Emonda ALR 5 Disc, het 2020 model. Moet je dat willen? Ja! Het aluminium frame ziet er op het eerste oog uit als een carbon frame. De naden zijn heel netjes weggewerkt met de Invisible Weld Technology en de geprofileerde buizen geven het geheel een strak uiterlijk. Ook in de bochten valt het strakke en betrouwbare rijgedrag op. Hij stuurt heel voorspelbaar en dat is vooral in afdalingen heel prettig. Een ideale fiets voor de fanatieke wielrenner/ster die op zoek is naar betrouwbaarheid, comfort (door de carbon zadelpen) en vlot stuurgedrag. Hoge wielen erin en je hebt een criteriumknaller waar je u tegen zegt!

Voor het volledige verhaal de uitvoeringen lees je de uitgebreidere review over de Emonda ALR 5.

Canyon Aeroad CFR

De vernieuwde Canyon Aeroad is het resultaat van een jarenlang ontwikkelproces, waarbij de fiets uitgebreid is getest in de windtunnel. Dit is gedaan in samenwerking met Swiss Side, onder meer bekend van hun werk voor het Formule 1-team van Sauber. Daarnaast gebruikte Canyon voor de ontwikkeling ook veel feedback van renners als Van der Poel, Alejandro Valverde en Warren Barguil. Dit is een fiets die we zelf zouden kopen.

Lees hier over de beste vouwbanden voor de racefiets.

Cannondale SuperSix EVO

De compleet vernieuwde Cannondale SuperSix Evo is al jaren de ster van Cannondale. En hoewel we twijfelden om de SystemSix op te nemen in deze lijst, is de lichtere en meer allround machine van Cannondale toch favoriet gebleken. De 'smooth operator' van Cannondale combineert lichtheid, stijfheid en aerodynamische voordelen in een fiets die doet wat jij wilt.

Cervelo Caledonia

Volgens Cervelo is de Caledonia dé perfecte mix tussen hun Aspéro (gravelbike) en hun R5 (klimfiets). De Cervelo Caledonia heeft een lekker licht frame (945 gram) voor een endurance bike als dit. En de doordachtheid waarmee deze fiets is gemaakt is top. Met name de manier waarop de kabels zijn doorgevoerd in het frame en het stuur, maken het zelfs voor de thuismechaniekers makkelijk aanpassingen te doen zonder kabels te hoeven knippen of verlengen. Over elk detail is nagedacht: een echte endurance racefiets met wedstrijdkenmerken!

Orbea Orca OMX M10i LTD

De Orbea Orca OMX is een fiets die een grote groep mensen zal aanspreken. Let wel op: dit is een echte racebak, gemaakt voor mensen die willen racen! Toch heeft hij allround kenmerken en is hij makkelijk aan je behoeftes aan te passen. Wil je knalhard rijden? Dan pak je het OMX frame. Wil je veel uren maken? Dan opteer je beter voor het OMR frame. Ga je echt richting endurance en comfort? Dan maak je hem compleet met het OC Rise stuur en een bredere band. Het maakt dat de Orca andere modellen eigenlijk een beetje overbodig maakt en dat Orbea met één model vrijwel de gehele markt kan bedienen. Chapeau daarvoor!

BMC Teammachine 01

Sinds 2020 heeft BMC de nieuwe Teammachine SLR 01 op de markt. Hoe rijdt-ie? Daar kunnen we duidelijk over zijn. De afwerking is echt van wereldklasse. Hoe de kabels zijn weggewerkt bij het stuur is ongekend mooi. Ook hoe de steekassen afgewerkt zijn en hoe de lak op het frame zit. Het zijn precies deze dingen waarom je een BMC wil. Daarbij komt dat deze SRL ook nog eens fantastisch rijdt. Zoals je mag verwachten is de fiets stijf en bij het klimmen is iedere trap raak. Door het gewicht van 6.8 kilo vlieg je omhoog. Maar het megastijve ontwerp maakt het in de afdaling een tikkeltje zenuwachtig aan de voorkant. Je moet gefocust zijn.

Wilier Zero SLR Disc

De Wilier Zero SLR Disc is een instrument van pure snelheid en controle, waarmee je op elk denkbaar terrein uit de voeten kunt. Die conclusie kunnen we na een paar ritten op deze topfiets wel trekken. Hij is superlicht, maar tegelijkertijd heerlijk stijf. Vooral bij het bottom bracket, wat je goed kunt merken als je even op de pedalen gaat staan. De energie die je erin steekt, krijg je terugbetaald in snelheid en dat is een heerlijk gevoel. Dankzij het lage gewicht is de Zero SLR ook makkelijk op snelheid te brengen. Accelereren is een feestje, vooral als je heuvelop een snedige demarrage wilt plaatsen. Met prettig en direct stuurgedrag voelt elke bocht voorspelbaar en betrouwbaar aan. Echt een fiets uit de categorie wedstrijdfietsen. Je lees het verder in de review over de Willier Zero SLR Disc.

Lapierre Pulsium Disc 5.

Qua afmontage valt er niet te klagen over de Pulsium, de endurance racefiets van Lapierre. De Shimano 105 Disc groep is echt een uitstekende schakel- en remgroep. Deze doet nauwelijks onder voor de duurdere Ultegra groep, het schakelen en remmen gaat net zo feilloos. Het aluminium stuur en bijbehorende stuurpen zien er fraai uit en werken de kabels heel netjes weg. Dat zien we niet vaak op zo'n 'laag geprijsde' fiets. Ook de zadelpen is van aluminium en van eigen makelij en doet prima zijn werk. Ondanks de kleine beperkingen van de wat zwaardere wielen en banden en het relatief hoge gewicht, is de Pulsium dankzij het hoogwaardige carbon frame, de volledig interne kabelgeleiding, de strakke looks, de meer dan uitstekende Shimano 105 Disc groepset, het zijdezachte rijgevoel én de veelzijdigheid in zijn geheel een fiets die heel veel biedt voor relatief weinig geld.

Lees hier de volledige review van de Lapierre Pulsium.

    J.Guillem Orient

    Soms testen wij fietsen die we nooit meer terug willen geven. De vernieuwde Orient van J.Guillem is er zo één. Fan van titanium zijn we altijd geweest, want het materiaal heeft eigenschappen die je nergens anders krijgt: stijf, licht en loeisterk. En dat laatste ondervond onze tester aan den lijve, want hoewel hij zelf na een val met een sleutelbeenbreuk achterbleef, had het frame van de Orient geen centje pijn. De lijnen van het frame zijn modern, het prachtige gegoten balhoofd zeer fraai en de geometrie ontzettend veelzijdig. Met een maximale bandenmaat van 35 mm maak je er een gravelbike van, met een hoge wielset is het een echte racer. En dat alles met het fijngevoelige comfort wat we kennen van titanium, een endurance racefiets in optima forma!

    Je ziet de Guillem Orient terug in de video over 'wat is een endurance fiets?'

    Scott Addict RC

      De Scott Addict RC werd aan de tand gevoeld bij de introductie van de nieuwe Shimano Dura-Ace R9200 groepset in de Pyreneeën. Superlatieven schoten te kort over deze bike. Voorzien van de nieuwe Dura-Ace groepset en de bijbehorende wielen is deze keiharde racebak een geweldige fiets om mee te klimmen en een raket om mee te dalen. Vinnig, stijf, super actief; een echte racefiets! Diep zitten, geen concessie en alleen maar knallen. Comfort? Waarom zou je... racen met die hap!

      Bijna alle fietsen in dit rijtje overschrijden de grenzen van het betamelijke als je naar de prijs kijkt. Gelukkig maakten we ook overzichten van goede racers de beste racefietsen onder de 1500 Euro, de mooiste en beste racefietsen onder de 2000 euro én de beste racefietsen onde de 2500 Euro.