Wat is je omslagpunt en waarom zou je het belangrijk vinden?
Als je een stapje verder gaat in een betere fietser worden, dan heb je er iets aan te weten wat je omslagpunt is.
© Sander Jansen

Iedereen die het 'gewoon lekker fietsen' is ontstegen en zichzelf wil verbeteren komt vroeg of laat de term 'omslagpunt' tegen. Maar wat is je omslagpunt precies, wat heb je eraan en helpt het om dit 'getal' te verhogen? Wij leggen het aan je uit.
Dit is je omslagpunt
We maken het eerst iets ingewikkelder; daarna wordt het allemaal duidelijk. Voor de term omslagpunt zijn namelijk meerdere benamingen die ook gebruikt worden. Als je het woord omslagpunt kent, dan heb je misschien ook wel eens gehoord van anaerobe drempel, anaerobic threshold, FTP, lactaatdrempel of ventilatoire drempel. Geen paniek, al deze dingen komen ongeveer op hetzelfde neer.
Kort gezegd verbrandt je lichaam vetten en koolhydraten tijdens inspanning. Om deze verbranding tot stand te brengen is er zuurstof nodig. Toch is er een punt waarbij de inspanning zo hoog wordt dat je dit niet meer met alleen zuurstof af kunt. Een deel of steeds groter wordend deel van die verbranding, gebeurt dan zonder zuurstof.
Bij die verbranding wordt in je spieren melkzuur (lactaat) aangemaakt. Dit wordt, als de inspanningen niet te hoog zijn, netjes door je eigen lichaam weggewerkt. Maar als de inspanning hoger worden, kom je op een punt dat je lichaam dit melkzuur niet meer kwijt kan. Op dat moment verzuur je dus letterlijk en figuurlijk.
Het punt waarop deze verbranding, zuurstofinname en lactaatwegwerking precies in balans is, wordt je omslagpunt genoemd. Inspanningen op dit omslagpunt kunt je ongeveer 30 tot 45 minuten volhouden - mits je voldoende koolhydraten tot je genomen hebt.
Inspanningen bóven deze grens kun je maar een paar minuten volhouden. Ben je dus bezig een zware col in Frankrijk te beklimmen en je fietst te veel en te vaak boven het omslagpunt, dan is het zeer de vraag of je de top gaat halen...
En wat heb je eraan om je omslagpunt te weten?
Er zijn testen in een laboratorium waarmee je tot ver achter de komma nauwkeurig je lactaatwaardes, je hartslagzones en je vermogenswaardes kunt bepalen.
Maar je kunt ook zelf relatief makkelijk een ftp-test doen op een indoor trainer of samen met een vriend of vriendin op basis van je hartslag een meting doen.
Als je hieruit je omslagpunt bepaald hebt is het mogelijk dit omslagpunt te verhogen. Waarom je dat zou willen? Om langer, met meer plezier en relatief minder inspanning te genieten van het fietsen. Je conditie en kracht wordt simpelweg beter.
Je omslagpunt verhogen
De meeste dingen in ons lichaam zijn genetisch bepaald. Gelukkig is je lichaam wel goed trainbaar en is het ook goed haalbaar je omslagpunt te verhogen. Dit doe je door steeds je grenzen te verleggen waardoor je lichaam efficiënter wordt in het afvoeren en omgaan met het bovengenoemde melkzuur.
De truc is om op dat flinterdunne lijntje te blijven tussen het punt waarop je urenlang comfortabel kunt fietsen en het punt waarop je het nog maar een paar minuten volhoudt voordat je opbrandt. Dit doe je simpelweg door het te trainen.
Het verhogen van je omslagpunt doe je met intervaltraining. In dit artikel lees je daar alles over. Ook met een paar voorbeelden om zelf aan de slag te gaan.
Wat heb je eraan om dit getal te weten?
Als je jouw omslagpunt weet, dan heb je in feite de sleutel tot verbetering gevonden. Met dit getal kun je jouw intervaltraining zo inrichten dat je niet zo maar in het wildeweg aan het fietsen bent - alhoewel dat natuurlijk meestal heerlijk is!
Met dit getal kun je ook meer doen aan gepolariseerd trainen, waarbij je stelselmatig meer focus legt op de uitersten, met als doel er beter van te worden en uiteindelijk nog meer plezier te hebben. Dit aan den lijve ondervinden? Overweeg dan eens het laagdrempelige trainingsprogramma Train mee met Bicycling, waarbij je in 12 weken volgens dit principe aan de slag gaat. Succes!