Review: Velotoze silicone overschoenen
Een tijdje geleden ontvingen wij een setje fluor gele overschoenen van Velotoze. Dit zijn onze bevindingen.
© Florian Bont

Dit jaar lijkt het wel alsof de regen en de kou nog wat langer in het land willen blijven. Eind maart dachten we verlost te zijn van het gure weer; plots steeg het kwik een paar dagen boven de 20 graden. Maar het mocht niet baten. In april kregen we sneeuw, hagel, zon en weer sneeuw hagel en zon. Dit herhaalde zich zo'n 12 keer op een dag en het bekende spreekwoord werd weer van zolder gehaald. April doet wat ie... Ja die dus.
Velotoze
Geen beter moment om de nieuwe overschoenen van Velotoze eens goed te testen. Wellicht ben je al bekend met de producten van Velotoze. Het merk werd opgericht in 2014 door een groep fietsvrienden in Sonoma County, California. Ze wilde in de regen en kou toch nog met warme en droge voeten kunnen fietsen en waren niet tevreden met al bestaande mogelijkheden. De eerste producten die ze uitbrachten waren de 'Tall Shoe Covers' en de 'Short Shoe Covers.' De overschoenen van Velotoze waren te krijgen in felle kleuren en hadden een aero look. Vanwege de toenemende populariteit van alles wat aero was, zagen we ze in het profpeloton, maar ook bij de lokale clubritjes steeds vaker aan de voeten van renners. Zelf heb ik ook ervaring met deze overschoenen. Ze zagen er wel gaaf uit, maar voordat je ze aan kreeg was je minimaal een halfuur verder en hoefde je ook geen warming-up meer te doen. Het latex materiaal was erg dun en rekte niet heel ver op, waardoor je de overschoenen toch wat lastig aan kreeg of ze zelfs kapot trok.
Ons testset
Het setje dat wij mochten testen is van een ander materiaal gemaakt. Deze zijn namelijk van silicone. Dit materiaal laat veel meer rek toe en is een stuk sterker dan het dunnere latex van eerdere varianten. Bij het aantrekken van de overschoenen merkte ik al dat dit een stuk eenvoudiger ging dan de stoeipartij die ik me nog kon herinneren van die latex variant. De overschoen hoor je als eerste aan te trekken, daarna je fietsschoen, om vervolgens de overschoen over de neus en hak van je fietsschoen te trekken. Als laatste klik je de drukknoopjes aan de onderkant van je zool aan elkaar en tadaa, alles zit mooi strak. Rijden maar!
Trek de silicone overschoen eerst aan voordat je je fietsschoenen aan doet
Vervolgens trek je de hak en de neus van de overschoen over je fietsschoenen
Als laatste klik je de drukknopen onder aan elkaar zodat de overschoen goed blijft zitten. (Pro tip: als je ook met mountainbikeschoenen met loopzool deze overschoenen van Velotoze wilt dragen, laat dan de knoopjes los. De overschoen is strak genoeg om zo te blijven zitten).
Conclusie
Na een natte en koude training had ik nog heerlijk droge voeten. Ook bij een temperatuur van rond de 2 graden bleven mijn voeten goed warm. De overschoen maakt zijn beloftes waar. Het silicone materiaal is wel een grote verbetering ten opzichte van de latex overschoenen, maar is toch nog niet helemaal 'hufterproof'. Het materiaal onderaan de overschoen is niet voldoende verstevigd wanneer je wat meer moet lopen. Daardoor kan hij bij de neus gaan scheuren. Dit is eenvoudig op te lossen door met de overschoenen boven je enkels te lopen naar je fiets, om ze vlak voor het fietsen over je schoen heen te trekken en onderaan vast te maken.
Al met al een fijne overschoen die je voeten droog en warm houden tijdens nat weer. Een goeie oplossing voor de renner die graag wedstrijden rijdt in het voor- en najaar of een strakke aero fit wilt. Iets minder geschikt voor de recreant die geen behoefte heeft aan een aero fit en meer op zoek is naar gebruiksgemak en duurzaamheid.
Binnenkort ook verkrijgbaar op Futurumshop.nl voor €24.95!