Alles over de truien in de Tour de France
De Gele Trui in de Tour de France en de Groene Trui zijn de bekendste truien. Naast deze truien kan ook de Bolletjestrui en de Witte Trui gewonnen worden. Waar zijn al die truien voor?
© Getty Images - Michael Steele

De grootste wielerwedstrijd ter wereld staat vooral bekend om de gele trui en het bijbehorende gele leeuwtje. Hoe komt de Tour de France nu eigenlijk aan de gele trui? Waarom is de groene trui in de Tour de France groen? Wij hebben het allemaal voor je op een rijtje gezet.
Welke vier truien zijn er in de Tour de France
In de Tour de France rijden er vier renners rond in een shirt wat afwijkt van wat de rest van de ploeg draagt. De vier verschillende truien in de Tour de France zijn, de gele trui, de groene trui, de bolletjes trui en de witte trui. Het zijn allang geen truien meer natuurlijk. Die term stamt nog uit de tijd dat de truien daadwerkelijk gebreid werden. Die trui zakte bij hevige regenval over de knieën van de leiders. De truien worden allang niet meer gebreid, maar we noemen de trui in de Tour de France nog steeds een trui.
Wat betekenen de truien in de Tour de France?
In de Tour de France zijn er dus vier truien te verdienen. De gele, groene, witte en bolletjes trui. De leider in één van de vier klassementen rijdt in de Tour de France rond met één van de vier truien. Hieronder leggen we uit wat al die truien betekenen.
Gele Trui Tour de France
De winnaar van het eindklassement mag in Parijs, op de Champs Elysees de gele trui aantrekken. Overigens wordt de leider in het eindklassement iedere dag gehuldigd met een nieuwe gele trui. In theorie kan de gele trui in de Tour de France 21 x om andere schouders gehangen worden. De gele trui werd ingevoerd in de Tour van 1919 en werd uitgereikt aan Eugène Christophe. De eerste winnaar van de gele trui was Firmin Lambot. De gele trui in de Tour de France werd ingevoerd om de leider in het algemeen klassement beter zichtbaar te maken. De Tour de France werd georganiseerd door de krant l'Auto. Het papier van de krant was geel en daarom is de gele trui geel. Vanaf de invoering van de gele trui droegen 18 Nederlanders de meest begeerde trui.
Ook in de Tour de France van 2024 wordt de gele trui weer met trots gedragen. Het levert de drager namelijk ook een lekker zakcentje op. Je kunt gelukkig de Tour de France elke dag Live bekijken!
Lees ook: Parcours van de Tour de France 2024
Groene Trui Tour de France
De groene trui in de Tour de France wordt gewonnen door de winnaar van het puntenklassement. Punten voor de groene trui zijn er te verdienen bij tussensprints onderweg en aan de finish. Vaak zijn het sprinters die dit klassement winnen. De groene trui werd in 1953 ingevoerd en sindsdien draagt de leider van het puntenklassement de groene trui in de Tour de France. Er is in 1935 gekozen voor een groene kleur omdat de eerste sponsor een grasmaaierfabrikant was. Peter Sagan is de recordhouder met 7 groene truien in Parijs.
Lees ook: Puntentelling in de Tour de France, zo werkt dat
Bolletjes Trui Tour de France
De bolletjestrui in de Tour de France wordt gedragen door de leider in het bergklassement en werd ingevoerd in 1975. Het klassement bestond al voordat er een trui uitgereikt werd. De eerste die de bolletjestrui mocht aantrekken was Joop Zoetemelk. Waar staat de bolletjestrui voor? Het motief van de bolletjestrui was een ode aan Henri Lemoine. Lemoine was een Franse baanrenner die in de jaren 20 en 30 rondreed in een shirt met rode stippen. Het was een idee van toenmalig Tourbaas Félix Lévitan. Richard Virenque is recordhouder met 7 overwinningen in dit klassement. In de jaren 80 streden Rooks en Theunisse om de winst in het bergklassement. Zij zijn dan ook met 12 bolletjestruien recordhouder onder de Nederlanders die ooit aan de leiding stonden van het bergklassement, waaronder Jean-Paul van Poppel. Bepaalt geen klimmer.
Lees ook: Alle etappes van de Tour de France 2024
Witte Trui Tour de France
De witte trui is voor de leider in het jongerenklassement. De witte trui werd net als de bolletjestrui in 1975 ingevoerd. De trui wordt tegenwoordig uitgereikt aan de beste renner die 25 jaar of jonger is. Hij mag niet 26 worden in het jaar van de Tour de France.
Nevenklassementen
Naast de standaard truien zijn er een aantal nevenklassementen. Je hebt het rode rugnummer voor de meest strijdlustigste renner. Het rode rugnummer wordt iedere dag uitgereikt. Aan het einde van de Tour wordt de meest aanvalslustige renner beloond met het rode rugnummer van de superstrijdlust. Dan is er nog het ploegenklassement dat wordt aangeduid met gele rugnummers. Het ploegenklassement wordt opgemaakt door te kijken naar de drie beste renners per ploeg in het algemeen klassement. Tegenwoordig heeft het leidende team ook gele helmen om het duidelijker te maken. De rode lantaarn is de fictieve prijs voor de renner die laatste staat in het klassement.
Lees ook: Tour de France 2024 kanshebbers ranglijst
Kan je twee truien winnen in de Tour de France?
Ja, dat kan. Sinds 1953 zijn er minimaal 2 truien te winnen in de Tour de France. Sinds die tijd bestaat er dus ook de mogelijkheid dat de verschillende truien door dezelfde renner gewonnen worden. Een renner kan natuurlijk niet twee truien tegelijkertijd dragen. Staat in één of meer klassementen dezelfde renner bovenaan, dan rijdt de nummer 2 in de trui. Deze regel werd overigens pas in 1970 ingevoerd. Er is één maar. Ben je als renner nationaal- of wereldkampioen dan draag je die trui. Tadej Pogacar (hoe kan het ook anders) won in 2021 de gele-, bolletjes- en de witte trui!