Amstel Gold Race 2025: dit is het parcours
Het Parcours van de Amstel Gold Race kan soms behoorlijk ingewikkeld lijken, maar wij geven je uitleg.

De route van de Amstel Gold Race bestaat uit eindeloos draaien en keren. De opvolging van heuveltjes, het kronkelen door kerkdorpjes en de smalle wegen kunnen het ingewikkeld maken voor de kijkers. Daarom geven wij je uitleg over het parcours van de Amstel Gold Race.
Parcours Amstel Gold Race
De start van de Amstel ligt al sinds 1998 in Maastricht. Daarvoor werd er gestart vanuit Heerlen en in 1968, 1969 en 1970 zelfs in Helmond. De eerste editie startte vanuit Breda. Het parcours bevat 34 hellingen - bekijk ze hier allemaal - die het sap uit de benen van de renners doen lopen. De zwaarte van de Amstel Gold Race zit in het constante draaien en keren, de smalle wegen, de eindeloze hoeveelheid klimmetjes en de lange afstand van 255 kilometer. Renners verliezen het overzicht en hebben vaak geen idee meer waar ze zijn. Parcourskennis is dus wel handig! De dag voor de profs door Zuid Limburg koersen, staat de toerversie van enige klassieker van Nederland op het programma. Ruim 10.000 liefhebbers genieten dan van de Zuid-Limburgse hellingen. Lees daarover meer in: Zo start je goed voorbereid aan de Toerversie van de Amstel Gold Race.
Tekst gaat verder onder afbeelding

Lus naar het noorden, gevold door lus over het Drielandenpunt
De Amstel Gold race gaat over 255 kilometer. In 2025 wordt er vanuit de start koers gezet voor de zwarte lus naar het noorden richting Sittard-Geleen, om met de Maasberg en de Adsteeg de eerste klimmetjes te doen. Dit is vaak het punt waarop de vroege vluchters de zege krijgen van het peloton.
De teams van de favorieten mennen het peloton dan tot het begin van de finale en zorgen ervoor dat de kopgroep niet teveel voorsprong krijgt. Voor de kanshebbers en favorieten in de Amstel Gold Race op de zege is het zaak om krachten te sparen en pech te voorkomen. De passage door Gulpen na 62 kilometer is het begin van een grote (rode) lus richting het drielandenpunt. Daarna rijdt het peloton via Eys en Schin op Geul naar de eerste doorkomst op de Cauberg en de finishlijn in Vilt. Er is dan nog 79 kilometer te koersen.
Tekst gaat verder onder afbeelding

De Vaalserberg, ook wel het Drielandenpunt, is traditiegetrouw het hoogste punt van de AGR.
De finale van de Amstel Gold begint met de Loorberg
Wanneer de laatste grote (gele) lus van de Amstel Gold Race is aangevat begint de razendsnelle opvolging van heuveltjes; het is nu echt gedaan met de rust. Met de Loorberg - klim nummer 25 op 55 km van de finish - wordt de finale echt afgetrapt en gaan de knechten van het eerste uur overboord, waarna de afdaling van de Koning van Spanje volgt. Vervolgens krijgen de renners de belachelijke stijgingspercentages van de Gulperberg voor de wielen, waarna de route de renners over de provinciale weg naar Wahlwiller voert waar ze linksaf slaan om de Kruisberg aan te doen.
Op de Kruisberg is vaak de eerste echte schifting. Wie hier niet van voren zit is vrijwel kansloos, of je naam moet Mathieu van der Poel zijn. Over smalle eenbaanswegen rijden de renners dan razendsnel naar de Eyserbosweg. Nadien dalen de renners via de Fromberg weer af naar het Geuldal om de Keutenberg te beklimmen. Na de Keutenberg volgt nog een keer de Cauberg, vlak voor de tweede passage van de finish.
Tekst gaat verder onder afbeelding

Is de Keutenberg, met de venijnige uitloper, de scherprechter?
Laatste ronde
In februari maakte de organisatie bekend de route van de finale iets aan te passen. Niet de Bemelerberg, maar de Cauberg is weer de finale-klim in Nederlands enige klassieker. Gaan we nu weer een koers zien die lang op slot blijft zitten? Als we het verloop van de andere klassiekers bekijken, zou het zo maar kunnen dat de favorieten ook in de Amstel Gold Race vroeg de knuppel in het hoenderhok gooien. Mogelijkheden genoeg in Zuid-Limburg om dat te doen. De geschiedenis van de Cauberg kennende zou het zomaar in Valkenburg kunnen zijn dat de topfavorieten een beslissing proberen te forceren. De finish ligt nog steeds precies tussen de dorpjes Berg en Terblijt en Vilt in.
In 2024 streed een kleine groep op de Bemelerberg om de zege Thomas Pidcock, Mauri van Sevenant, Tiesj Benoot en Marc Hirschi maakten er in Vilt een spannende sprint van. Net voor Hirschi en Benoot kwam Pidcock als winnaar over de streep.
Tekst gaat verder onder afbeelding

Of wordt het toch weer wachten tot de laatste keer Cauberg?
Parcours Amstel Gold Race voor Dames
De wedstrijd van de dames telt een totale afstand van 157 kilometer. Net als vorig jaar is het parcours niet alleen langer, maar ook uitdagender. De bekende finalelus van 18 kilometer, met de Geulhemmerberg, Bemelerberg en Cauberg, zal in 2025 vier keer worden afgelegd. Een nieuwe toevoeging dit jaar is dat de vrouwenwedstrijd in de finale over de Mathieu van der Poel allee zal gaan, om vervolgens af te dalen via de Daalhemerweg alvorens aan de slotklim van de Cauberg te beginnen. De Mathieu van der Poel allee is sinds een aantal jaren opgenomen in de finalelus van de Amstel Gold Race en beroemd geworden vanwege de achtervolging van Mathieu v.d. Poel op o.a. Bauke Mollema, Jakob Fuglsang en Julian Alaphilippe tijdens de AGR 2019. Als de benen in de verzuring zitten kan dit weggetje pijn doen als er hard wordt doorgetrokken. Maar in prinicpe zal er op deze klim (gemiddel 1,7% en maximaal 3,8%) geen beslissing vallen.
Bij de dames in 2024 geen kleine groep strijdend om de zege. Met nog 3km te gaan maakten nog een stuk of 25 rensters kans op de winst. Lidl Trek probeerde Longo Borghini in een goede positie aan de sprint te laten beginnen. Wie anders dan Ellen van Dijk sleurde op kop van de groep naar de finish in Vilt. Op de laatste klim (Cauberg) werden de drie koploopsters ingerekend. Longo Borghini, Marianne Vos, Lorena Wiebes en Ingvild Gåskjenn sprintten om de zege. Waar Wiebes steeds naar rechts keek om te zien of Borghini nog kon passeren, was het Vos die aan de linkerkant Wiebes totaal verraste. Wiebes stak juichend de handen omhoog en werd nog in de laatste centimeters voorbijgereden door Marianne Vos!
