15 Pittige klimmen in Nederland

De 15 zwaarste, steilste en langste klimmetjes van Nederland

© Getty Images - Pool

gettyimages-2148605037

Na onder andere de loeizware beklimmingen in Duitsland en Zwitserland is het de beurt aan ons eigen kikkerlandje. Nederland kent, vooral in Limburg, een paar mooie klimmen. Daarom hebben we een verzameling van hoge en meest steile 'bergen' gemaakt. Een lijst met 15 pittige klimmen in Nederland, op alfabetische volgorde:

Brakkeberg

We beginnen met een echte kuitenbijter. De Brakkeberg, die ook wel bekend is als de Barakkenberg, is slechts 700 meter kort en kent een gemiddeld stijgingspercentage van 8,5 procent. De Brakkeberg heeft percentages tot ruim 14% inclusief bijbehorend verkeersbord langs de weg.

Camerig

's Wereld moeilijkste klim in Nederland. Met een gemiddeld percentage van 4% is het vooral de lengte die de Camerig lastig maakt. Een weg van 4,4 kilometer die omhoog loopt is voor Nederlandse begrippen een ware Alpenklim. De Camerig is misschien wel de beste beklimming op te Everesten.

Cauberg

De Cauberg. Wie kent hem niet? Misschien wel de meest gereden klim van Nederland. Zowel door het profpeloton als door de wielertoeristen. Als je jezelf wielrenner wilt noemen moet je de 800 meter lange klim toch echt aangevallen hebben. Met een maximaal stijgingspercentage van 13,1% is de perfect geasfalteerde weg de ideale manier om de benen te testen.

Cotessen

'The brother from another Camerig mother'. Een klim die uitkomt op de Camerig, maar er zit een haakje aan. Het laatste stuk van de klim is namelijk onverhard. Mocht het geregend hebben is het dus geen aanrader voor de racefiets met 25 mm bandjes. Een gravelbike is dan weer ideaal!

Dodeman

Het onbekende broertje van de Keutenberg. Ze leiden beide naar dezelfde top, maar toch wordt de Dodeman een stuk minder bereden. Misschien heeft het te maken met de moeilijkheidsgraad van de gebroeders. De Dodeman is met een lengte van 1km, een gemiddelde hellingspercentage van 7,4% en een maximaal percentage van 18% toch echt moeilijker dan de Keutenberg. Met 1200 meter is de smaakmaker van de Amstel Gold Race wel langer, maar met een gemiddeld stijgingspercentage van 5,9% en een maximaal van 22% is de pijn sneller voorbij.

Eyserbosweg

Steil, steiler, steilst. Met elke pedaalslag doet de Eyserbosweg meer pijn. Een van de scherprechters in de finale van de Amstel Gold Race. De stijgingspercentages lopen op tot 17% en de 900 meter lange klim kent geen genade.

Grebbeberg

Misschien wel de zwaarste beklimming uit de Utrechtse Heuvelrug. Met een gemiddeld hellingspercentage van 5% en een maximum van 7% is dit de ideale plek om voor de Midden-Nederlanders hun vorm te peilen.

Gulperberg

Recht omhoog met melkzuur dat uit je oren spuit. Dat is de Gulperberg. Een echte klassieker in het Limburgse Heuvelland. Iedereen die de Gulperberg ooit beklommen heeft zal het met je eens zijn dat de 700 meter aan 8,2% je benen doen ontploffen. Het steilste stuk van deze brute klim zit aan het eind met percentages tot 13%.

Kersenpad (Loorberg)

De Loorberg is een goed lopende langere beklimming. De brede weg loopt lekker en de percentages vallen mee. Toch is het mogelijk om jezelf flink uit te dagen op de Loorberg. Halverwege kun je namelijk de weg overstekken om het kersenpad op te gaan. Het is een soort geitenpad dat je rechtdoor naar de top leidt. De percentages lopen op tot 14%. Het pad is smal en het asfalt is hobbelig door de boomwortels die eronder lopen. Het kersenpad is de ideale manier om je vrienden te snel af te zijn en als eerste boven te komen op de Loorberg.

Keutenberg

22%. De steilste helling van ons land en het grote broertje van de eerder genoemde Dodeman. Vanuit Schin op Geul rijd je naar Engwegen waar het asfalt direct omhoog begint te lopen. Na de bocht krijg je direct de hoge percentages voor de wielen waarna de klim een beetje afvlakt. Bovenkomen doe je bij het plaatsnaambord Keutenberg. Toch wordt de uitloper ook nog bij de klim gerekend waardoor de gemiddelde percentages ietwat tegenvallen. De 5,9% zijn dan ook vertekend beeld want de klim is veel moeilijker dan dat. Advies is om hier niet ongetraind naar boven te rijden. Of je moet erg van wandelen houden...

Kromhagerweg

De Kromhagerweg is een doodlopende klim vanuit Eys. 8,5% over 700 meter maakt dit een ware uitdaging voor alle wielrenners. Het is een prima helling voor intervaltraining aangezien je boven toch moet omdraaien.

Kruisberg

Kort maar geniepig. De Kruisberg voelt ook een beetje als een kruisiging. De percentages komen ruim boven de 10% uit en de kuiten lopen vol met melkzuur. De bovenbenen trouwens ook. De 16% die je maximaal aantikt verpest direct alle goesting. Het is harken van onder tot boven. De Kruisberg wordt meestal gecombineerd met de Eyserbosweg die er na een snelle afdaling meteen achteraan gedaan kan worden. Geen moment herstel dus.

Lange Bosweg

Iedereen kent wel de beklimming van Camerig en de afdaling van de Epenerbaan die erna komt. De Epenerbaan is zelf ook een leuke variant om in het Vijlenerbos te komen. Om de Epenerbaan een beetje moeilijker te maken kun je de Lange Bosweg nemen. Vergelijkbaar met het Kersenpad op de Loorberg steek je een grote haarspeldbocht af. De percentages schieten door het plafond maar het levert zeker tijdwinst op. De maximale percentages liggen rond de 13% en gemiddeld is de beklimming 8,3%. Schrijf deze maar op je lijstje met punten om je fietsmaten te flikken.

Oude Holleweg

7,2% gemiddeld en ruim een kilometer lang. De maximale percentages komen tot de 13%. Het zou zomaar een klimmetje in Limburg kunnen zijn. Maar dat is het dus niet. De Oude Holleweg ligt in Beek-Ubbergen. De helling kan makkelijk de concurrentie aan met de Limburgse varianten.

Vaalserberg

Last but not least: de hoogste heuvel van Nederland! 321 Meter. Het drielandenpunt en een geweldige afdaling naar Gemmenich. De Vaalserberg is een pareltje, al rijden wij hem liever vanuit de Belgische kant omhoog. De Nederlandse kant is maximaal 10% en gemiddeld 4,4%. Al met al niet de zwaarst beklimming in Nederland maar deze mag zeker niet ontbreken.