Gravelen op 28 mm banden, kan dat?
De gravelkalender groeit gestaag en het aantal onverharde fietspaden in Nederland is onvoorstelbaar lang. Vaak lopen deze paden door prachtige natuurgebieden, iedere fietser prikkelend om verkend te worden. Maar wat als je geen mountainbike, cyclocrosser of gravelbike hebt? Kan je dan ook met een racefiets meedoen aan een graveltocht op 28 millimeter brede bandjes? Dat ligt eraan...
Getty Images

Het simpele antwoord op deze vraag is ‘ja’ en ‘nee’. Het hangt van de situatie (en vooral de ondergrond af).
Niet gravelen met je racefiets
In Zuid-Limburg heb je offroad niets te zoeken met een racefiets. Daarvoor liggen er te veel stenen op de paden, is de snelheid te hoog in vaak ruigere afdalingen en kom je te veel gladde boomwortels en andere obstakels tegen. Zuid-Limburg vraagt om bandjes met meer profiel en meer volume. Bijkomend voordeel is het nodige comfort van bredere banden. Cyclocrossbandjes van 33mm zijn wat ons betreft de ondergrens voor dergelijk terrein, maar daarmee moet je al heel erg voorzichtig zijn.
De rest van Nederland komt al meer in aanmerking voor 28 mm bandjes, in het buitenland hoef je het zeker niet te proberen (tenzij het eigenlijk gewoon onverharde fietspaden zijn). In Nederland is het wel belangrijk om naar de omstandigheden te kijken. In de wintermaanden, wanneer het vochtig en modderig is, is je racefiets niet erg geschikt voor gravelritten. Modder blijft hangen aan je frame, waardoor je fiets gaat aanlopen.
Het advies is dus om gravelritten met je racefiets te doen als het droog is. Maar het wordt wel weer lastiger als het al lange tijd droog is, waardoor er veel mul zand te vinden is, met name in bosrijke gebieden. Noord-Brabant en het oosten van het land zijn hierdoor iets minder geschikt door de vele zandgronden. Ook routes over echte bospaden, waar vaak boomwortels uitsteken, zijn niet erg geschikt voor de racefiets. Let hier op als je een route plant.
Wél gravelen met je racefiets
Wil je zeker zijn, plan dan een route over echte fietspaden. In alle provincies van ons land zijn prachtige, lange fietspaden te vinden die voorzien zijn van fijn grind of harde aangestampte ondergrond, zonder veel kuilen en hobbels. Een bekend voorbeeld zijn de paden van het Gooisch gravel rondom Hilversum, of de lange fietspaden die over de Veluwe lopen. Hier kan je prima overheen fietsen met 28 mm banden, zeker als je die banden tubeless hebt gemaakt en zo met iets lagere bandenspanning kunt rijden. Bijkomend voordeel is dat met tubeless banden ook eenvoudig kleine gaatjes worden gedicht door de sealant.
Fiets je met vrienden die een mountainbike of gravelbike meenemen voor de rit, dan zul je het verschil snel merken. Bochten gaan langzamer, je glipt en glijdt wat sneller en op hobbelige paden zul je jouw ingewanden na de rit op een andere plek aantreffen dan toen je begon. Als de ondergrond weer hard en vlak is, dan kun je jouw fietsmaten overigens weer op pijnbank leggen. Je rit eindigt dan vermoedelijk in 1:1.
Tips om te gravelen met je racefiets
- Veel graveltochten zijn geïnspireerd op de Strade Bianche, die schitterende voorjaarskoers in Toscane. Dit betekent redelijk wat asfalt met de nodige gravelstroken. Deze toertochten zijn in droge omstandigheden vaak redelijk goed te doen met een racefiets. Maar check van te voren bij de organisatie wat het advies is als het gaat om bandenbreedte. De routebouwer van dienst kan hier vaak een prima advies in geven.
- Schaf een setje mtb-pedalen en -schoenen aan. In- en uitklikken gaat daarmee aan twee kanten van het pedaal, en ook is het makkelijker als er zand of modder tussen zit. Daarnaast lopen de schoenen een heel stuk prettiger en glij je door het profiel niet zo maar weg.
- Op een zonnige zondag is het druk in het bus en op de hei. Dus wees lief en aardig voor elkaar en schroom niet een bel te gebruiken. Het gaat vooral om genieten van de natuur en dát doet een ieder op zijn eigen manier.
Kortom, ga gerust lekker de bossen en het veld in met je racefiets maar kies je dagen bewust. En vind je gravel dan net zo leuk als wij, overweeg dan je wagenpark uit te breiden met een échte gravelbike. Met die fiets heb je zowel plezier op gravel als op asfalt en zelfs mtb-routes zijn dan vaak goed te doen: 3-in-1 dus.