Tour de France - Etappe 7
Voorbeschouwing - Bauke Mollema zegt over deze rit: 'Onmenselijk’ is het eerste woord dat dan in me opkomt.
Vrijdag 12 juli - Etappe 7
- 230 km vlak
- Belfort > Chalon-sur-Saône
Kennersblik Bauke Mollema
‘Natuurlijk hebben wij het makkelijk vergeleken met wat de renners honderd jaar geleden allemaal moesten doen. 'Onmenselijk' is het eerste woord dat dan in me opkomt. Maar geloof me: ook tegenwoordig kijkt niemand echt uit naar de langste rit. Zelf vind ik zulke etappes vooral saai en geestdodend. Ik vraag me af welke renner er animo heeft om vroeg te ontsnappen. En ook de meeste tv-kijkers zullen pas voor de laatste kilometers hun toestel aanzetten. Misschien dat een renner als Alexander Kristoff vandaag zin heeft in een avontuur. En als hij een keer een gaatje heeft, is hij maar moeilijk terug te halen.’
De langste rit van de ronde
Met een parcours van 230 kilometer tussen Belfort en Chalon-sur-Saône is dit de langste etappe van deze ronde. Eigenlijk is de Tour de France de enige grote ronde waarin dit soort lange, vlakke etappes nog voorkomen. Saai? Misschien wel, het is maar wat de renners ervan maken. Een échappée fleuve, ofwel een vliegende ontsnapping met een grote voorsprong, kan het algemeen klassement op zijn kop zetten. Denk maar terug aan de Tour van 1990: in de eerste vlakke etappe namen Frans Maassen, Ronan Pensec, Claudio Chiappucci en Steve Bauer meer dan tien minuten voorsprong. En die Chiappucci bleek later heel goed te kunnen klimmen. Greg LeMond wist hem pas in de laatste tijdrit te achterhalen.
Begin vorige eeuw deden ze niet moeilijk over een kilometertje meer of minder. De vijfde etappe van de Tour de France van 1920 van Les Sables d’Olonne naar Bayonne was liefst 482 kilometer lang. De Waalse Belg Firmin Lambot won de rit en deed er ruim 19 uur over. Lambot was overigens niet zomaar een renner. In de Tour van 1920 eindigde hij op de derde plaats en het jaar daarvoor pakte hij de eindoverwinning. De Tour van 1920 werd achteraf aangemerkt als een vrij saaie ronde. Philippe Thys werd winnaar met bijna een uur voorsprong. De eerste zeven plaatsen in het eindklassement werden bezet door Belgen.
Het was ook nog eens de langzaamste Tour in de geschiedenis, mede omdat het extreem heet was en na vier etappes al 65 van de 113 coureurs waren uitgevallen. Hoe kan het ook anders, met zulke lange etappes?
Doe mee met onze gratis Bicycling Tourpoule en win!