Vijf tips voor mentaal zware momenten op de fiets

Wedden dat jij het ook wel eens mentaal zwaar hebt? Lees hier 5 tips die je kunnen helpen om er doorheen te komen

Iedereen krijgt met dit soort momenten te maken tijdens het fietsen. Je kan niet meer, je zit kapot of tussen de oren zit het niet goed.

En met name aan dat laatste is vaak prima iets te doen. Als je 'de juiste kop er maar op zet'. Opgeven lijkt vaak de enige mogelijkheid maar ontevredenheid als uitkomst is bijna altijd het gevolg. De kunst is je gedachtes te verzetten en de drang om te stoppen 'gewoon' te verdringen.

Vijf tips die je kunnen helpen om lijden, pijn, vermoeidheid en andere ongemakken voor te zijn.

Tip 1: Focus op de omgeving

Je omgeving kan een goede afleiding zijn tijdens zware momenten en wanneer negatieve gedachtes je hoofd vullen. Wat zie je om je heen en wat valt je op in de omgeving waar je rijdt!? Wat hoor je allemaal voor geluiden heb je daar al eens op gelet?

Wat voor andere fietsers kom je allemaal tegen onderweg? Kies iemand uit en geef die persoon een bijpassende naam. Bedenk je wat voor werk diegene doet en wat voor huisdieren hij of zij heeft. Zou hij naast fietsen nog andere hobby's hebben, of misschien wel 12 kinderen bij 3 verschillende vrouwen. Wees creatief!

Tip 2: Visualiseren

Je hebt er misschien wel eens vaker gehoord: ‘visualiseer dat je met je handen in de lucht over de finish rijdt!’ of ‘beeld je zelf in dat je bovenaan de klim staat!' Zo gek is dat advies niet. Visualisatie techniek wordt zelfs vaak toegepast door topsporters. Heb je wel eens naar een wedstrijd bobsleeën gekeken?

Visualisatie helpt vooral bij je motivatie tijdens de training. Het wordt makkelijker om mentale barrières te breken die schreeuwen ‘ik kan dit niet!’ en 'ik ben hier niet voor gemaakt!'

Beeld jezelf je meest mooie sportmoment in, en haal dit voor jezelf terug in gedachten en ga eens voelen wat je toen voelde en hoe je in een flow aan het sporten was. Het vooraf visualiseren dat je een doel bereikt, helpt bij het daadwerkelijk bereiken van dat doel.

Tip 3: Tellen

Een truc die vooral hardlopers gebruiken wanneer ze het moeilijk hebben, is tellen. Ga eens keer tot honderd tellen wanneer je het zwaar hebt, hierdoor laat je geen ruimte voor andere gedachtes. Een variant hiervan is het tellen van je inademingen. Je kan bijvoorbeeld ook tellen hoeveel andere fietsers je tegenkomt. Probeer uit wat voor jou het beste werkt! Een variant op tellen kan het maken van rekensommen zijn, je traint niet alleen je spieren maar ook je brein. Verwacht geen wiskundige hoogstandjes want je lichaam is toch vooral bezig om de fysieke prestatie te leveren. Voor veel mensen is de tafel van 9 wel zo'n beetje het summum.

Tip 4: Focus op je techniek

Focussen op ongemak of vermoeidheid zorgt er alleen voor dat je die twee dingen groter en dus belangrijker maakt. Focus dus beter op dingen waar je iets aan hebt! Je techniek bijvoorbeeld. Is je bochtentechniek nog wel op orde ondanks de vermoeidheid? Let bewust op iedere beweging die je maakt. Is je rug nog recht? Span je je buikspieren wel aan? Zit je nog stil op je zadel? Is je ademhaling diep of oppervlakkig? Heb je nog een mooie cadans? Probeer jezelf te verbeteren waar je merkt dat het kan en blijf je verder concentreren op zo perfect mogelijk bewegen. Dit leidt je af van de pijn én komt ten goede aan je prestaties.

Tip 5: Luister naar muziek

Je ziet tegenwoordig steeds meer sporters met oordopjes. Voor fietsers zijn er tegenwoordig mooie vindingen die niet je gehoor afsluiten maar het geluid via trillingen van het einde van je jukbeen naar je trommelvlies geleiden. Het is van muziek zelfs wetenschappelijk bewezen dat je sportprestaties kan verbeteren. De truc is om écht te luisteren naar de muziek. Dat het aanstaat en dat je het af en toe hoort is fijn, maar wanneer je het zwaar krijgt, zul je merken dat je het niet goed genoeg hoort of in je opneemt. Concentreer je dus echt op de muziek tijdens de moeilijke momenten. Wat is de tekst eigenlijk? Wanneer komt de drop? Welke instrumenten hoor je? Terwijl je op deze dingen focust, vliegt je workout voorbij zonder dat je het doorhebt.

Dit artikel maakten wij samen met Martin Lukasse van QlaQwork.