Speelgoed in het bos: Op pad met de Lapierre XR 629
Wij mochten ons dit keer uitleven op de Lapierre XR SL 629, een full suspension mountainbike van het Franse merk.
© Sander Jansen

Het Franse merk Lapierre is niet erg bekend in Nederland – hooguit als sponsor van de Franse wielerploeg Groupama-FDJ. Toch bestaat het in Dijon gevestigde merk al sinds 1946. Minder bekend is dat Lapierre ook een groot assortiment mountainbikes heeft en al jaren sponsor is van verschillende mountainbiketeams. Wij mochten ons dit keer uitleven op de Lapierre XR SL 629, een full suspension mountainbike die met een prijs van € 3.099 behoorlijk scherp geprijsd is.
De XR-serie van Lapierre is ontwikkeld als full-suspension, cross-country marathonfiets, die standaard verkrijgbaar is met carbon frame, 29 inch wielen en Boost technologie. De serie omvat drie modellen: de XR 929 Ultimate is het topmodel, dan is er de XR SL 729 als tussenmodel en het voordeligste model is de XR 629.
Specs frame XR 629
Het frame is zoals gezegd volledig van carbon en heeft voor en achter 100 mm veerweg. Ruim voldoende voor de parcoursen in Nederland en met deze hoeveelheid veerweg een bike om ook echt de XC-wedstrijden en routes mee te kunnen aanvallen. Ook voor marathons in Ardennen of Sauerland is dit type fiets uitermate geschikt, de stijfheid is hoog en de combi van voor- en achtervering zorgen voor voldoende comfort en grip.
Wij reden op een maat L, die volgens Lapierre geschikt is voor mensen van 1.76 tot 1.86. Hoewel dit uiteraard afhankelijk is van beenlengte, vinden wij dit wel aan de ruime kant, want onze testrijder met een lengte van 1.84m en zadelhoogte van 79,5cm (hart crank tot top zadel) had het zadel op de maximale hoogte staan. Iemand van rond de 1.85 zou daarbij goed voor een XL kunnen kiezen. Een testrit op beide maten is dan zeker aan te raden, zodat je zelf kunt ervaren welke maat het beste rijdt.
De reach (452mm) en stack (605mm) van de maat L maken de XR 629 een lekker agressieve bike, zeker ook in combinatie met de 70mm korte stuurpen. De hoek van de balhoofdbuis is 69 graden, wat zorgt voor de nodige controle en stabiliteit in afdalingen, zonder dat je erg inboet op wendbaarheid, want die blijft dankzij de relatief korte achtervork goed. De zitbuis biedt met 74,5 graden een positie waarbij je tijdens beklimmingen je gewicht voorin de fiets houdt en je stuur niet zomaar achterover trekt. Daarbij moeten we wel aanmerken dat we dit niet echt in de praktijk hebben kunnen testen, omdat de beklimmingen in Midden-Nederland niet zo steil zijn.
RockShox vering
Zowel de voorvork als de achterdemper zijn van RockShox. De Reba RL 29" voorvork biedt dankzij de BOOST technologie de nodige stabiliteit, maar de vork is wel wat aan de zware kant. Logisch bij dit prijspeil van de fiets, maar wel iets om mee te nemen als je op zoekt bent naar een lichte fiets. De vork heeft een Remote Lockout op het stuur, wat ons betreft een absolute must op een wedstrijdgerichte fiets.
De achterdemper is een RockShox Deluxe RL, die in combinatie met het scharniersysteem dat in een soort vierkant van het frame is gebouwd zorgt voor de demping van je achterwerk. Waar de demper vroeger nog naast de staande buis werd geplaatst, koos Lapierre er sinds 2017 voor om deze onder de bovenbuis te plaatsen. Iets wat we vaker zien bij XC-fully’s. De demping voelt natuurlijk aan, waarbij je staand op de pedalen wel vrij ver in veert. Mocht je dit echt niet prettig, dan kan je beter kiezen voor de XR 729 of 929, want die kunnen allebei met de Remote Lockout op stuur worden dichtgezet.
SRAM aandrijving
De aandrijving van de Lapierre XR 629 bestaat uit een mix van SRAM onderdelen. De crank is een aluminimum 32-tands NX Eagle crankset met 175mm cranks. Ook de shifters en cassette zijn van de instap SRAM Eagle lijn, wat de NX al jarenlang is. Wel is het sinds dit jaar ook een 12-speed groep en is het grootste tandwiel tegenwoordig ook 50 tanden groot, net als bij de duurdere GX groepset. Lapierre heeft met de keuze voor de NX onderdelen gekozen voor een prijsbewuste positionering, waarbij er uiteraard wel iets ingeleverd wordt op gewicht. Qua prestaties doet de NX echter nauwelijks onder voor de duurdere broertjes, want het schakelen gaat soepel en zonder haperen.
Overigens kiest Lapierre er wel voor om een GX achterderailleur te gebruiken, wat deze schakelprestaties vermoedelijk wel ten goede komt. Lapierre denkt duidelijk na over waar men kiest voor prijsbewust en waar voor kwaliteit.
De remhendels zijn van SRAM Level, terwijl de klauwen van de nieuwe SRAM G2 serie zijn, een serie die qua prijs, gewicht en kwaliteit net iets onder de Level TL remmen valt, maar die qua prestaties niet veel onder doet. Zeker als je vooral veel in Nederland fietst, zijn deze remmen meer dan voldoende, simpelweg omdat je in Nederland niet zoveel hoeft te remmen als in het hooggebergte. De remmen zijn met één vinger goed te bedienen en bieden voldoende kans om modulerend snelheid te minderen.
De rest van de componenten
Om de prijs te drukken, kiest Lapierre er – terecht – voor om veel eigen componenten te gebruiken. Stuur, stuurpen, zadel en zadelpen zijn allemaal van eigen makelij en doen waar ze voor bedoeld zijn. Het zadel zat comfortabel, al is dit natuurlijk ook heel erg persoonlijk, want niet iedereen heeft dezelfde zitbotjes. Kijk daarom ook altijd goed of je bij de aankoop van een fiets het standaard zadel gaat gebruiken, of dat je investeert in een zadel op jouw maat.
De wielen van de XR 629 zijn opgebouwd met een Mavic XC 421 velg, in combinatie met Formula naven voor en achter. Een wielset die niet uitblinkt, maar vooral heel degelijk is. Hij voelt niet lomp of traag aan, wat zeker bij dit type fiets wenselijk is. Qua banden kiest Lapierre aan de voorzijde voor een 2.25 Maxxis Ardent band en aan de achterzijde voor de 2.20 Maxxis Ikon. Een prima keuze, die voldoende grip geeft op de Nederlandse XC-parcoursen.
Onze ervaringen met de Lapierre XR 629
In eerste instantie dachten we met de Lapierre XR 629 een fiets onder onze kont te hebben die wellicht wat lomp en log zou zijn. Het gewicht van 12,5 kg (in maat M) is namelijk behoorlijk, al is het in deze prijscategorie zeker niet aan de zware kant. Met de keuze voor alle budgetvriendelijke componenten is dit gewicht ook niet gek, want er zijn simpelweg bij veel componenten lichtere (maar duurdere) opties te bedenken.
Maar is dat ook noodzakelijk? Zeker niet, want we waren blij verrast hoe lichtvoetig en wendbaar de XR 629 aanvoelt. Hij bewoog zich makkelijk over de technische parcoursen van de Utrechtse Heuvelrug en er was nooit een moment waarbij het gewicht een negatieve rol speelde. Sterker nog, op veel momenten voelt hij echt aan als een retesnelle bike die de concurrentie aankan met fietsen uit het hogere segment.
Daar draagt ook de meer dan goede vering van de fiets aan bij. Doortrappen op hobbelige ondergrond was dankzij de achtervering geen probleem en ondanks dat je staand op de pedalen behoorlijk inveert, hebben we dat niet echt als storend ervaren. Moet wel gezegd dat onze testredacteur de voorkeur geeft aan veel in het zadel te zitten, dus mocht je iemand zijn die veelvuldig op de pedalen staat, dan is dit iets om mee te nemen.
Al met al kunnen we concluderen dat je met de Lapierre XR 629 een full suspension mountainbike in huis haalt die een scherpe prijs-kwaliteit verhouding neerzet. Het frame is van high-end kwaliteit en met de keuze voor de componenten wordt de prijs flink gedrukt. Dit maakt het ook eenvoudig om de fiets in de toekomst te upgraden met hoogwaardige en lichtere componenten, mocht je daar nu het budget niet voor hebben. En van één ding waren we altijd al overtuigd: als je eenmaal op een fully hebt gereden, ga je nooit meer terug naar een hardtail.