Wijnen langs het parcours van de Giro

Bier hoort bij de klassiekers maar wijn is onlosmakelijk verbonden aan de Giro d'Italia. We nemen je mee op wijnreis aan de hand van de etappes van de Giro

© Getty

GettyImages-532721222.jpg

In Vlaanderen gaat koers gepaard met bier. Maar de Giro d'Italia staat garant voor wijn. Spectaculaire etappes en prachtige beelden op tv, waarbij prachtige wijnvelden voorbij flitsen. Maar welke wijnen komen er uit voort?

Samen met Patrick Franken van Wijnen van de Giro nemen we je mee op een wijnverkenning langs de Giro-route van 2019.

Etappe 3 - 13 mei

Vernaccia di San Gimignano - Poderi del Paradiso

Het plaatsje San Gimignano is bekend van de 14 mooie torens die hoog boven de stad uitsteken, maar ook van de start van de Strade Bianche jaren terug. Kijk je naar de Strade Bianche, dan kijk je eigenlijk naar een promotiefilm van Chianti wijnen. De bekendste wijn uit Toscane, gemaakt van de Sangiovese druif, evenals de Brunello di Montalcino. Maar San Gimignano is vooral ook beroemd om zijn witte Vernaccia wijnen!

Als wielertourist is deze regio uitermate geschikt om mooie tochten te maken en daarna te genieten van een heerlijk wijntje, zoals de Vernaccia van Podere del Paradiso. Een frisse, soepele witte wijn met honing en citrus tonen en in de afdronk amandel.

Etappe 6 - 16 mei

IGP Salento 2017 Primitivo - Tenute Robino

Via etappes in Toscane, Lazio en La Molise komen we in het prachtige Puglia. In 2017 waren we met de Giro ook een paar dagen in Puglia, waaronder de mooie finish in het Trulli dorpje Alberobello. Deze regio doet soms Engels aan met haar witte huisjes, heuvels en kleine stenen muurtjes.

Dat er geweldige olijfolie vandaan komt, was al lang bekend, maar de wijnen uit Puglia hebben een tijdje nodig gehad om ook op niveau te komen. Twintig jaar geleden bekend als 'de bulkregio', maar nu te vinden vanwege de kwalitatief goede Primitivo, Negroamaro of Malvasia's.

Een Primitivo wijn van Tenute Robino heeft veel fruit, zoals bessen, pruimen en rijpe kers. Een wijn met grotendeels zachte tannines, waardoor de wijn fijn te drinken is. Drink deze wijn in de herfst of wintermaanden en geniet samen met vrienden aan tafel, na weer een veldritzege van Van der Poel!

De renners finishen in de deze zesde etappe in het noorden van Puglia. Het zuidelijkste puntje van de Giro is daarmee bereikt. Na de finish in Parco nazionale di Gargano trekken de renners weer noordwaarts.

Etappe 7 - 17 mei

Pecorino - Vini Fantini

Abruzzo is de groenste regio van Europa en telt maar liefst 4 nationale parken. In deze parken kun je prachtig wandelen. Bovendien is er onderweg genoeg te zien: wilde dieren, prachtige watervallen en rotsige kloven. Vorig jaar finishte de etappe in in Nationaal Park Gran Sasso, maar dit jaar ligt de streep in het nabijgelegen l’Aquila.

Pecorino is de meest voorkomende kaas in Abruzzo. Het is een harde schapenkaas waarvan de rijpingstijd varieert van 40 dagen tot 2 jaar. Kom je in een wijnbar in de Abruzzen, dan bestel je ook Pecorino. Je krijgt dan geen kaas, maar een heerlijke, aromatische droge witte wijn.

Dat wijn en wielrennen in Italië onlosmakelijk verbonden zijn, zie je terug aan de wielerploeg van Farnese Vini. Dit wijnhuis, dat mooie Pecorino wijnen voortbrengt is tevens sponsor van de gelijknamige wielerploeg Nippo-Vini Fantini. Grote kans dus dat de renners van deze ploeg aan het front te vinden zijn tijdens de 7e etappe naar l'Aquila.

Bijpassende wijn: Vini Fantini

Etappe 8 - 18 mei

Passerina IGT - Cantina Bastianelli

De streken Marche en Abruzzo zijn buren en hebben gemeen dat ze de onbekende witte wijn Pecorino en Passerina verbouwen. De Passerina is qua smaak vergelijkbaar met Pecorino. Cantina Bastianelli uit de Marche produceert een Passerina met een mooie gele tint. Fris, bloemengeuren, maar ook limoen, kamille en geel fruit. In de afdronk kruidige tonen. Met de Adriatische kust dichtbij een ideale wijn om aan het strand te drinken bij gegrild visje of verse salade. Meer over dit wijnhuis vind je hier: Cantina Bastianelli via Wijnontdekkers

Etappe 9 - 19 mei

Brugneto Riserva - Consorzio Vini Tipici di San Marino

Ingekapseld tussen de Marche en Emilia-Romagna vinden we San Marino. De renners zullen vanaf Riccione aan de kust individueel dit bolwerk binnenrijden. De klimtijdrit is tevens omgedoopt tot de ‘Sangiovese Wine Stage’. De organisatie van de Giro wijst ieder jaar een wijngebied en een Wine-Stage toe. Leuk om te weten: dit is altijd een tijdrit, zodat de wijnvelden veelvuldig en lang in beeld komen.

Genietend van een mooie Sangiovese Brugneto Riserva uit San Marino hopen we dat Tom Dumoulin Jan Nolten kan opvolgen als tijdrit winnaar. Nolten won in 1956 de klimtijdrit en versloeg klinkende namen als Charly Gaul en Federico Bahamontes.

De wijnen van San Marino zijn gebundeld in het Consorzio vini Tipici di San Marino. Naast de Sangiovese wijnen, hebben ze ook mooie witte Ribolla wijn en zoete mousserende wijn. Echt wijnen om eens te ontdekken, aangezien ze nauwelijks verkrijgbaar zijn. Sla bij een bezoek aan mooie San Marino zeker het Consorzio niet over en ga die wijnen proeven.

De Brugneto Riserva is een droge rode wijn, met de smaak van bramen en bosbessen. Deze wijn is de officiële Giro wijn van San Marino.

Etappe 11 - 22 mei

Fausto - Vigne Marina Coppi

Deze regio zal dit jaar garant staan voor de 100e verjaardag van Fausto Coppi. In 1919 werd Fausto geboren in Castellania, waar hij zelf een wijngaard bezat. Deze bestaat nog steeds en is in handen van zijn kleinzoon Francesco Coppi. Zij hebben een witte wijn met de naam Fausto. Hoe kan het ook anders. Castellania is dit jaar omgedoopt tot Castellania Coppi en etappeplaats tijdens de Giro Rosa in juli!

'Fausto' is gemaakt van de Timorasso druif en benadrukt de natuurlijke kwaliteiten van deze zeldzame druivensoort. Complexe, elegante aroma's, mineraliteit en frisheid.

De wijn van Coppi: Vigne Marina Coppi

Na de elfde etappe lees je ook het vervolg. Want er valt nog veel meer te ontdekken en te proeven. Een volledig overzicht van alle etappes vind je hier.