Lunch on-the-go riderproof

Bicycling geeft je drie suggesties voor een stevige lunch. Makkelijk mee te nemen in je fietsrugzak maar wel met alles wat jij nodig hebt.

© Getty Images - Aleksey Rezin

GettyImages-584590028.jpg

Krijg jij ook altijd van die rare blikken van collega’s als je de tiende boterham van die dag naar binnen werkt? Niet gek toch als je net 40 kilometer naar je werk hebt gefietst en straks met een extra lusje huiswaarts keert? Of als je nog steeds nahonger hebt van die 150 kilometer van zondag? Maar eerlijk is eerlijk, soms willen we wel eens iets anders dan een mik brood. Bicycling geeft je drie suggesties voor een stevige lunch. Makkelijk mee te nemen in je fietsrugzak maar wel met alles wat jij nodig hebt: carbs, voldoende eiwit en een gezonde portie vet.

Pasta met green goddess dressing

Wist je dat koude pasta nog beter voor ons is dan de warme variant? Door het afkoelen veranderen de eigenschappen van de pasta en neemt het aandeel zetmeel toe. Dit zorgt ervoor dat de energie in de pasta langzamer wordt opgenomen. Handig voor als je straks nog naar huis moet fietsen. Kies voor volkorenpasta: levert je nog meer vezels, vitaminen en mineralen.

Voor 1 persoon ~ 15 minuten
-
100 gram gekookte volkorenpasta (droog gewogen)
- 15 gram pijnboompitten
- 100 gram gerookte kipfilet
- 50 gram rucola

Voor de dressing
-
50 ml Griekse yoghurt (of kwark)
- ½ avocado
- 1 handje verse kruiden (varieer met basilicum, peterselie of koriander)
- ½ el citroensap

Bereiding

  1. Bak de pijnboompitten in een droge koekenpan knapperig.
  2. Snijd de kipfilet in dunne plakjes.
  3. Meng voor de dressing alle ingrediënten in een blender tot een romige massa. Voeg eventueel peper, zout en cayennepeper naar smaak toe.
  4. Meng alle ingrediënten voor de pastasalade in een bakje dat je goed af kunt sluiten. Verpak de pijnboompitten apart en voeg deze pas net voor het opeten toe.

Birchermuesli met kokos en granaatappel

Birchermuesli is vernoemd naar de Zwitserse arts Maximillian Oskar Bircher-Benner. Hij bedacht dit recept voor zijn patiënten: het zou alle ingrediënten bevatten die nodig is voor een goede gezondheid: yoghurt voor je darmen, sinaasappelsap voor de vitamine C en vezels voor een gezonde stoelgang. Varieer volop met fruit dat je lekker vindt en voeg naar smaak pitten, zaden, gedroogd fruit of bijvoorbeeld cacao toe. Je kunt de hoeveelheid van dit ontbijt makkelijk vergroten zodat je lunch voor de komende dagen al klaar is. De birchermuesli blijft 3-4 dagen goed in de koelkast.

Voor 1 persoon ~ 10 minuten
- 100 gram ongezoete muesli
- 30 gram gedroogd fruit (rozijnen, dadels, vijgen, abrikozen)
- 100 ml sinaasappelsap
- 100 ml halfvolle melk
- 200 ml halfvolle yoghurt
- 1 eetlepel honing
- 1 eetlepel geraspte kokos
- 2 eetlepel granaatappelpitjes

Bereiding

  1. Snijd de gedroogde vruchten in stukjes.
  2. Meng alle ingrediënten in een bakje dat je af kunt sluiten.
  3. Plaats een nacht in de koelkast en neem de volgende dag mee naar je werk.

Volkoren wraps met hummus, geitenkaas en gegrilde groenten

Kant-en-klaar staat vaak synoniem aan (te) zoet, (te) zout en (te) vet. Maar sommige kant-en-klare producten bieden wel degelijk gezonde uitkomst. Zo is er tegenwoordig gegrilde groenten verkrijgbaar die je direct kunt eten. Zonder toevoegingen en net zo gezond alsof je het zelf zou grillen. Ideaal als jij nog even snel een lunch wilt bereiden voordat je naar je werk gaat. Deze wraps pak je het best stevig in aluminiumfolie. Ook lekker met gerookte zalm, kalkoenfilet of restjes gegrilde kip.

Voor 1 persoon ~ 10 minuten
- 2 volkoren wraps
- 2 eetlepels hummus
- 100 gram kant-en-klare gegrilde groenten
- 50 gram zachte geitenkaas
- Een paar stevige bladen ijsbergsla
- ½ komkommer, in de lengte gesneden

Bereiding

  1. Smeer de wraps in met hummus en verdeel de rest van de ingrediënten. Snijd de gegrilde groenten eventueel in kleinere reepjes.
  2. Rol stevig op en pak goed in folie.