Beter werkende hersenen? Doe dan regelmatig een intervaltraining

Nieuw onderzoek laat zien dat HIIT sessies je brein kunnen beschermen tegen de negatieve effecten van overgewicht.

Het is geen nieuws dat het hebben van overgewicht kan leiden tot veel fysieke problemen, zoals hart- en vaatziekten en sommige vormen van kanker. Maar obesitas kan ook effect hebben op je brein en kan leiden tot een grotere kans op cognitief disfunctioneren, wat dan weer kan leiden tot problemen met je concentratie, lerend vermogen, geheugen, probleem oplossend vermogen en motorische capaciteiten.

Intervaltraining helpt je brein

Een studie toont aan dat je trainingsregime kan helpen om deze problemen aan te pakken: een High Intensity Interval Training (HIIT) zou de invloed van obesitas op je brein mogelijk kunnen terugdraaien.

Tijdens het onderzoek onder 12 proefpersonen – sommigen met een normaal gewicht en een BMI tussen de 18,5 en 24,9 en anderen met obesitas (BMI boven de 30) – deed men eerst een warming-up van vijf minuten, waarna ze vier keer een vier minuten durende sprint-interval deden op een loopband die langzaam steiler werd. Daarna hadden ze drie minuten rust.

Nadat de proefpersonen de intervalsessie hadden afgerond, werd door de onderzoekers gemeten hoeveel hun lichamen van het specifieke eiwit brain-derived neurotrophic factor, ofwel BDNF, hadden afgegeven. Ze toonden aan dat de mensen met obesitas meer BDNF vrijgaven dan de mensen met een normaal gewicht.

En dat is een belangrijke vinding, aangezien BDNF wordt gelinkt aan het lerend vermogen en aan je geheugen – obesitas kan leiden tot een verminderde werking. Dat vertelde Chun-Jung Huang, belangrijkste auteur van het onderzoek en professor aan de Florida Atlantic University. Een tekort aan BDNF wordt gerelateerd aan een hoger risico op Alzheimer en Parkinson.

Betere werking hersenen

Deze uitkomst suggereert dat HIIT sessies kunnen helpen om het tekort aan BDNF bij mensen met obesitas tegen te gaan. En daarmee uiteindelijk ook een betere werking van het brein.

'HIIT Trainingen hebben niet alleen een ontstekingsremmend effect en cardiovasculaire voordelen, maar helpt daarmee ook de effecten van cognitieve ouderdomsverschijnselen te verminderen,' aldus Huang.

Hoewel dit onderzoek onder een kleine groep proefpersonen werd gehouden, is het niet de eerste studie die aantoont dat fysieke inspanning ook effect heeft op je brein. Een onderzoek uit 2017 – waarin meer dan 12.000 gegevens van 39 onderzoeken onder 50-plussers werden geanalyseerd – toonde aan dat de cognitieve functies van de proefpersonen verbeterden wanneer ze deelnamen aan een gevarieerd trainingsprogramma met aerobic en weerstandstraining.

Uit: Runner’s World USA