Wat is een aerobike racefiets en waarom kiezen wielrenners hiervoor?
Wat is een aerobike racefiets precies en wat zijn de verschillen met andere type racefietsen? Dat is een vraag die veel wielrenners ons stellen. Grootste kenmerk van dit type racefiets zijn de aerodynamische voordelen, waardoor je een hogere efficiëntie hebt en daardoor een hogere snelheid. In dit artikel duiken we verder in de kenmerken van een aero racefiets en geven we je advies of dit type fiets geschikt is voor jou.
Getty Images

De aerodynamische racefiets — oftewel aerobike — is de geheime troef van fanatieke wielrenners die op zoek zijn naar snelheid, efficiëntie en prestatiegericht fietsen. Deze speciaal ontworpen fietsen zijn gemaakt om de luchtweerstand tot een minimum te beperken, en dat voel je op elk vlak stuk asfalt. Maar wat is een aero racefiets precies, en is deze fiets ook iets voor jou?
Wat maakt een aerobike anders dan een gewone racefiets?
Een aero racefiets onderscheidt zich vooral door het gestroomlijnde ontwerp. Waar een standaard racefiets is gebouwd met comfort en allround inzetbaarheid in gedachten, draait bij de aerobike alles om snelheid. Denk aan een aerodynamisch frame met platte, brede, druppelvormige buizen, volledig geïntegreerde kabels en een agressieve, diepe zitpositie. De renner wordt lager en compacter op de fiets gezet om minder lucht te vangen. Deze eigenschappen maken een aero fiets ideaal voor hoge snelheden op vlakke wegen en tijdens solo-aanvallen.
Aerodynamisch ontwerp in detail
Aerodynamica in het wielrennen betekent niets anders dan: minder weerstand, meer snelheid. Bij een aerobike is elk detail geoptimaliseerd om de lucht zo soepel mogelijk langs het frame, de wielen en de renner te laten stromen. Zo zijn de buizen vaak druppelvormig, geïnspireerd op vliegtuigvleugels. Dichte wielen of wielen met hoge velgen verminderen turbulentie bij hoge snelheden, en zelfs een aero zadelpen draagt bij aan het gestroomlijnde totaalplaatje. Dit aerodynamisch ontwerp is niet alleen mooi om te zien, maar vooral functioneel als elke seconde telt.
Hoeveel sneller is een aero fiets in de praktijk?
Uit windtunneltests en praktijkmetingen blijkt dat een aero fiets bij een snelheid van 40 km/u tot wel 20 tot 40 watt aan weerstand kan besparen in vergelijking met een traditionele racefiets. Dat verschil vertaalt zich in grote winst op een tijdrit of solo-ontsnapping. Tijdens een race van 100 kilometer kun je hiermee tot een minuut of meer sneller finishen. Aero fietsen hebben zelfs een rol gespeeld in snelheidsrecords en zijn favoriet bij tijdritten en vlakke klassiekers.
Is een aero fiets geschikt voor elke renner?
Hoewel de voordelen duidelijk zijn, is een aero racefiets niet altijd de juiste keuze voor iedere fietser. De agressieve geometrie en stijve constructie kunnen minder comfortabel zijn tijdens lange ritten of heuvelachtig terrein. Ten opzichte van een lichtgewicht klimmersfiets is de aerobike vaak ook een paar honderd gram zwaarder. Aero fietsen zijn dan ook vooral geschikt voor competitieve renners, triatleten en fanatieke liefhebbers die vaak met hoge snelheid op vlakke wegen rijden en prestatie boven comfort verkiezen.
Aero vs Endurance racefiets
Een endurance racefiets biedt doorgaans een meer ontspannen geometrie, extra comfort en bredere banden. Deze zijn ideaal voor lange ritten, kasseien of variërend terrein. Een aero frame daarentegen is stijver, lager en scherper in handling – maar je levert in op demping en comfort. Vraag jezelf dus af wat je rijstijl is: snel en competitief of comfortabel en veelzijdig?
Wanneer is het zinvol om voor een aerobike te kiezen?
Een aero racefiets komt vooral tot zijn recht bij:
- vlakke trainingsritten of wedstrijden,
- tijdritten of triathlons,
- solo-ritten met hoge snelheden,
- ritten waar elke seconde telt.
Wie dus vaak zonder groep rijdt of graag de snelste tijd op Strava wil neerzetten, haalt met een aerobike flink wat voordeel uit zijn materiaal. Wil je de beste aero racefiets van 2025 kopen? Kijk dan naar de nieuwste modellen met geoptimaliseerde cockpit, interne bekabeling en een laag gewicht. Helaas kan de prijs de lucht in schieten als je een aero fiets overweegt, een aero fiets kost een stuk. Dit komt onder anderen doordat het design vaak meer denkwerk en realisatie vergt van de fabrikant.
Bekende aero modellen en merken
Enkele populaire en bewezen aero fietsen uit het profpeloton zijn:
- Cervélo S5 – Deze iconische fiets wordt al jaren gebruikt in de WorldTour, onder meer door Team Visma | Lease a Bike. De S5 blinkt uit in pure aerodynamica met een radicale cockpit en een opvallend voorvorkontwerp dat luchtweerstand minimaliseert.
- Trek Madone Gen 8 – De nieuwste generatie Madone combineert aerodynamica met een verrassend laag gewicht en comfort. De IsoFlow-technologie in het frame zorgt niet alleen voor minder luchtweerstand, maar ook voor extra compliance tijdens lange races.
- Canyon Aeroad – Een favoriet bij renners als Mathieu van der Poel. De Aeroad biedt een ideale mix van aerodynamische efficiëntie, stijfheid en verrassend veel comfort voor een aero frame. Dankzij de prijs-kwaliteitverhouding ook populair onder amateurwielrenners.
- Van Rysel RCR-F – Een betaalbare maar high-end aero optie van Decathlon, ontwikkeld in de windtunnel en uitgerust met hoogwaardige onderdelen. De RCR heeft zich intussen ook bewezen in profwedstrijden dankzij de samenwerking met het WorldTour-team Decathlon AG2R La Mondiale.
- Specialized Tarmac SL8 – Hoewel de Tarmac SL8 officieel geen pure aero fiets is, is hij zó geoptimaliseerd voor snelheid dat hij volgens Specialized ‘sneller is dan hun vorige aerobike Venge’. Met een ultralaag gewicht én een geavanceerde aerodynamische vorm is dit een van de snelste allround racefietsen op de markt.
Deze professionele aero fietsen worden gebruikt in WorldTour-koersen en zijn ook beschikbaar voor fanatieke amateurs.