Look! Een Look 785 RS HUEZ Disc edition

Een fiets die je niet zo vaak ziet!

© Thomas Zijlma

1.jpg

Alpe d'Huez. Moet dat nog uitleg krijgen? Ach waarom niet, het is immers de mooiste berg 'in' Nederland. Althans zo voelt het voor velen. Het zijn die 21 haarspeldbochten, die bordjes in de bocht, die heerlijk grimas van Steven Kruijswijk.

En Alpe d'Huez is meer. Het is een klim van 13,4 kilometer, het is 8,4 procent gemiddeld omhoog, het is 1129 hoogtemeters én - misschien haat je ons nu een klein beetje - het is 21 keer 'uitrusten' omdat die bochten haast vlak zijn.

Toen de Look 785 Huez RS Disc fiets uitkwam in 2018 waren we uitgenodigd voor de lancering - hoe kan het ook anders - bovenop de Alpe d'Huez. We kregen de planningen echter niet rond en moesten dit buitenkansje aan ons voorbij laten gaan. Sterker nog, degene die we voor deze trip op het oog hadden, heeft in zijn eentje al 46 beklimmingen van Alpe d'Huez op zijn naam staan! Hij had graag de 50 willen aantikken, maar het mocht niet zo zijn.

Kortom. Wij hebben ook iets met Alpe d'Huez en dus moesten en zouden we deze fiets een keer berijden. En nu was het moment daar!

Technisch rapport

Het vedergewicht van het Franse Look is afgemonteerd met Sram Red eTap, Vittoria Elusion Carbon 30 millimeter clincher disc wielen. Stuur, stuurpen en zadelpen worden door Look zelf geleverd in een mooi afgestemde afwerking.

Voor de 785 Huez RS serie heeft Look de vormen van de buizen verbeterd. Het doel van de verbetering is om de optimale lengte, maat en vorm te kiezen die de beste verhouding tussen stijfheid en gewicht biedt. Dat resulteerde in een buis zijwanddikte van 0,6 mm!

Look wil met dit model de beste klimfiets creëren door gebruik van high modulus carbon vezels (laag gewicht, hoge stijfheid). Al doet de naam Huez dat wellicht vermoeden. Look gebruikte vijf verschillende soorten carbon voor dit ultralichte klimmersfietsje.

Speedrelease!

De 785 Huez heeft een van een van de nieuwste innovaties, het zogeheten ‘speed-release system’. Met dit systeem kan het wiel veel sneller en makkelijker gewisseld worden. De steekas blijft namelijk bij het losdraaien gewoon ín het wiel zitten en de voorvork heeft (net als met een gewone snelspanner) een opening in plaats van een gat. Je hoeft dus niet die hele as eruit te trekken en daarna te hopen dat je het juiste gaatje weer kunt vinden. Nice! Deze functie is natuurlijk met name handig in competitie maar ook voor liefhebbers is het niet alleen makkelijk, maar ook gewoon vet!

Wielen

De Vittoria Elusion carbon 30mm WS clincher wielset van de fiets weegt nog geen 1600 gram en komt met de Hutchinson Fusion 5 Performance Eleven Storm 700x28 banden, die ook tubeless geschikt zijn. De bandjes moet je niet te hard oppompen want dan voelen ze een beetje hard en glibberig, maar wie ze tubeless rijdt met niet teveel wind in de banden kan genieten van een comfortabele rit!

SRAM Red eTAP

De groep, die in 2015 werd geïntroduceerd en die in februari 2018 van een volledige upgrade wordt voorzien, is de lichtste én beste groep van SRAM voor de wegwielrenners. De derailleur en shifters zijn uit de SRAM Red eTAP 22-groep en dus draadloos via een WiFli-verbinding. Afstellen en monteren is appeltje-eitje en je hebt geen (rammelende) kabels meer. De draadloze verbinding van zowel de voor- als achterderailleur, maakt het ook mogelijk om het schakelen volledig aan te passen aan je persoonlijke voorkeur. Zo kun je de achterderailleur met links of rechts bedienen en je voorderailleur trouwens ook.

Electronisch schakelen met de Red-groep is overigens een meer dan plezierige ervaring. Het werkt perfect en altijd (mits een opgeladen batterij natuurlijk). Ook liggen de wat groter uitgevallen shifters heerlijk in de hand.

ZED2

De crankset is van Look zelf: Look ZED 2. Deze is superlicht, stijf en gaaf bovendien! Je hebt met dit crankstel ongeacht je cranklengte maar één crankstel nodig. Het gat voor je pedaal is op zo'n manier af te stellen dat je daarmee je cranklengte zelf bepaalt. 170 - 172,5 - 175 is allemaal mogelijk.

Ook heeft hij voor meerdere kettingbladen met verschillende 'steek' een optie. Je kunt dus zowel bladen met steek-110 als met steek-130 monteren. Én het is met 320 gram een van de allerlichtste crankstellen op de markt. Misschien allemaal een beetje voor nerds, maar dit vinden wij echt gaaf! Knap gemaakt en bovendien erg handig. Met 53-42 door de polder knetteren of met 50-34 Alpe d'Huez op spuiten. Het kan allemaal.

En dan nu rijden geblazen

820 Gram voor het frame, 420 gram voor de voorvork, 1580 gram voor een setje wielen, SRAM Red erop, bandjes, superlichte opbouwset en voila: 6,5 kilo. Niets staat een snelle tijd op Alpe d'Huez meer in de weg. De topversie van deze bak (met velgremmen) komt op slechts 5,9 kilo! De mechaniekers van de Fortuneo-ploeg moesten dus een kilotje gewicht toevoegen voordat de pro's erop mochten koersen.

Nu is Nederland natuurlijk niet zo bergachtig, maar gelukkig is de Amerongse Berg dichtbij en konden we ook mooie uitstapjes maken naar de Posbank. En dat is ook precies waar deze fiets om vraagt: klimmen!

Door het hoge balhoofd (je ziet op de foto ook al dat we de stuurpen flink naar beneden hebben gezet) is je houding behoorlijk rechtop, je zou dat ook ontspannen kunnen noemen. Hier draagt ook het comfortabele frame aan bij. De dunne achtervork neemt veel van de trillingen weg en zorgt voor lekker rustig gevoel. In de zadelpen is overigens naast carbon ook glasvezel verwerkt wat voor extra demping en comfort zorgt. Deze fiets is alleen zo licht, dat-ie bij het minste of geringste vooruit schiet. Elke trap voel je omgezet worden in voorwaartse snelheid. Het is dus heel even zoeken naar de juiste combinatie tussen ontspannen en continue het gas willen open draaien. Dat is natuurlijk aan jezelf.

Maar áls je dan eenmaal mag klimmen, dan is de Huez 785 RS zó op zijn plek! Dan is het hoger balhoofd en de wat korte bovenbuis ontzettend lekker. Je houding is tijdens het klimmen écht ontspannen en bovenop het stuur (waar je gedurende je klim voornamelijk vasthoudt), voel je aan alles dat deze superlichte fiets je een nieuwe PR gaat opleveren. Echt. Wat een feest!

Gelukkig is er ook op het vlakke genoeg lol met deze fiets te beleven. Door het lage gewicht is een demarrage snel gemaakt en door de comfortabele rijeigenschappen van de fiets kun je er ook uren op doorbrengen. Natuurlijk is de geometrie niet die van een keiharde racebak. Met een langere stuurpen zonder spacers eronder en een klein framemaatje kun je een eind komen maar een criteriumraket gaat het niet worden. Misschien dat hij daar ook net niet stijf en agressief genoeg is. Maar goed daar heeft Look hem ook niet voor gemaakt.

Een klein minpuntje vonden we ook het design. Voor veel doe-maar-normaal-dat-is-al-gek-genoeg-Nederlanders misschien wel prettig, maar wij hadden deze fiets liever gezien in het zo kenmerkende wit-rood-geel-blauwe design waar Look bekend om staat.

In hun poging om een briljante klimfiets te maken die ook voor langere ontspannen ritten heerlijk is, zijn de Fransen dik geslaagd. Chapeau!

Trek voor deze Look 785 Huez RS wel even de portemonnee want ze gaan over de toonbank voor een bedrag vanaf €5999. Wie de meest chique versie wenst met de Corima WS1 wielen, zou ook kunnen overwegen om 10 tweedehands Daihatsu Cuore's te kopen, maar wij zouden zeker voor de Look gaan!