FSA SL-K Cross crankstel
De cranks van de fiets gaan rond en rond
© Ramiro Ameneiro

Zeg nou zelf, wanneer denk je serieus na over je crankstel? Banden slijten en die vervang je. Een stuurlint heeft op een gegeven moment ook zijn beste tijd gehad. Maar een crankstel? Dat zit er gewoon, gaat tijdens een mooie zondagmiddagtocht continu rond en brengt je daarmee van huis naar B. En weer terug naar huis. Dat is de kort door de haarspeldbocht versie.
De andere versie, steekt toch net iets anders in elkaar. Want natuurlijk zijn er ook mensen die 'weleens iets nieuws willen' of die een paar grammen van hun bestaande spullen willen afsnoepen. Dan ligt soms een nieuw crankstel wel voor de hand. En voor de mensen die zelf een nieuwe crosser of gravelbike op gaan bouwen is de keuze voor een 48/32 crankstel wel helemaal zo gek nog niet.
Want als je dan toch je crank moet vervangen, waar kies je dan voor? Een compact, dubbel of misschien zelfs nog een triple? Welke kettingbladen? En de lengte van je cranks? We kunnen helemaal losgaan over de steek, Q-factor en de kettinglijn maar voor deze gelegenheid gingen we op pad met het supercompact setje van FSA.
Tech
Het is een hele mond vol: FSA SL-K Modular Adventure BB386EVO Crankset, voorzien van 48/32 en cranks met een lengte van 170mm. Volgens FSA is deze set van 670 gram geschikt voor gravel, weg of avontuurlijke ritjes. De volledig holle carbon cranks zijn stijf en vederlicht. En een cranktrekker is niet nodig dankzij een self extracting crankbout. De as met een diameter van 30 millimeter is van aluminium.
Rijervaring
Het voordeel van de korte cranks is dat het rondrijden met licht verzet en hoog beentempo extra makkelijk is. Klein nadeel is misschien dat je met kortere cranks wat minder hefboom hebt. Maar in ieder geval voelde het alsof we net iets meer wattage konden leveren. Dit is natuurlijk nattevingerwerk zonder wattagemeter maar als iets goed voelt, dan is daar ook wat voor te zeggen.
Voor de vlakke Hollandse polders is 48/32 wat aan de kleine kant. Alhoewel, bij een straffe tegenwind op de Schellingwouderbrug in Amsterdam was het lichte verzet wel prettig. Maar voor wie de zuidwester in de rug heeft, kan werken aan zijn omwentelingen want op die momenten is een 48 blad wat klein. Bij snelheden van boven de 40 kilometer per uur ga je merken dat je tandje te kort komt.
Gelukkig is dit crankstel daar ook minder voor bedoeld en richt de supercompact zich op de cross en op gravel. Snelheden liggen dan lager en wie vervolgens kiest voor een cassette met kleinere sprongen, kan overal uit de voeten en altijd een lekker verzet vinden. Voor de gravelbike en voor de crosser dus een lekkere oplossing. En wie gewoon wat lichter wil rijden en niet altijd hoeft te jakkeren is bij dit crankstel van FSA ook aan het goede adres want het is licht, schakelt op onze Campa-groepset prima en ziet er bovendien ook nog eens gelikt uit!
Terugschakelen naar het binnenblad hebben we niet veel gedaan. Maar de keren dat we ons lieten verleiden tot een echt koffiemolentje, ging dat zeer vlot. Dat biedt wat ons betreft fijne vooruitzichten voor komend voorjaar. Dan trekken we er graag op uit met deze set richting de Vlaamse muren of duizelingwekkende cols in de Alpen of Dolomieten.
Je bent de gelukkige eigenaar van dit SL-K crankstel voor € 379. Hieronder zie je alle mogelijk opties. Let bij de aanschaf wel erop dat je ook een bijbehorend bottom bracket (BB386 € 59,90) nodig hebt.
Andere combinaties:
SL-K CK BB386 MODULAR 46x30 170
SL-K CK BB386 MODULAR 46x30 172,5
SL-K CK BB386 MODULAR 46x30 175
SL-K CK BB386 MODULAR 48x32 170
SL-K CK BB386 MODULAR 48x32 172,5
SL-K CK BB386 MODULAR 48x32 175