Een eerste blik op drie nieuwe Tacx trainers

Lekker binnen fietsen in de winter kan prima op deze 3 slimme machines van Tacx.

Als het weer buiten gammel is, heb je twee keuzes: goed aankleden en buiten fietsen met risico op kleddernat en goor worden in de kou of lekker warm binnen trainen en je spullen schoon en netjes houden.

Na een bezoek aan Tacx, het rondstruinen door de fabriek in Wassenaar, en het zelf rijden op drie van de trainers zijn we er wij er wel uit. Met onderstaande drie slimme trainers wordt binnen trainen in ieder geval een stuk aangenamer.

Tacx NEO 2 Smart, FLUX 2 Smart en de FLUX S Smart

Alle drie de smarttrainers worden geleverd met direct drive quick release met adapterset 142x12mm én 148x12mm, een maand Tacx Premium software, voorwielsteun en Quick release voor racefietsen en mountainbikes (5 millimeter). Standaard worden de smarttrainers van Tacx geleverd met een casettebody voor Shimano en SRAM: 8 tot en met 11 speed. Voor Campa-rijders is er een speciale body apart verkrijgbaar. Let wel even op. de trainers worden niet geleverd met cassette, dus als je de trainer uit de verpakking trekt voor je eerste training, zorg dan dat je ook een extra cassette aanschaft.

De NEO 2 is ook 'stand-alone' te gebruiken. Zonder netstroom dus. Wie deze optie gebruikt kan alleen niet rekenen op realistisch afdalen, maar goed, lekker de benen stil houden is in dat geval ook wel even lekker.

Tacx NEO 2 Smart

De ruim 20 kilo zware NEO 2 staat als een huis op je vloer. Fiets erin en knallen maar. Een lekker nieuwigheidje van de NEO 2 is de ingebouwde cadanssensor. Geen gehannes dus meer met magneetjes, snoertjes en sensoren. Hij werkt met een 'oogje' dat de beweging van je crank detecteert, zonder dat je daar magneetjes voor nodig hebt. De cadansmeting berekent met de software overigens ook de links-rechtsverhouding en de pedaalefficiëntie. Tof om in beeld je pedaalslag te zien veranderen naarmate je moe wordt of juist beter op je techniek let.

Nog een noviteit is dat door de nieuwe software de trainer nooit meer gekalibreerd hoeft te worden. Dit gaat nu automatisch. Deze sofware is overigens ook al klaar gemaakt voor nieuwe ontwikkelingen die komen gaan als het gaat om trainingsapps van derde partijen.

De remmotor komt makkelijk op gang en geeft je een realistisch gevoel van fietsen op de weg. Door de flex in het frame van de NEO 2 staat je fiets ook niet helemaal gefixeerd maar schommel je licht heen en weer tijdens het trappen. Net als op de weg eigenlijk. En dit is ook voor je fietsframe minder belastend.

Specs

Op de NEO 2 sprint je tot een maximale power van 2200 Watt. Flinke vent die dat voor elkaar krijgt! Je trotseert stijgingspercentages tot 25% en voelt door de descent stimulation het gevoel van de afdaling. Fietsen over kasseien, gravel of andere wegoppervlaktes is onder andere mogelijk met Tacx Films en Zwift. De ‘Road feel’ is hierbij een feature waarbij extra trilling voelbaar is om het effect van onverhard écht na te bootsen. Verwacht hier niet bij dat je door je kamer stuitert, maar het is een leuke extra. De trainer is zowel op het lichtnet als zonder stekker te gebruiken. Zonder stekker functioneert deze als een draadloze motorrem; de trainer wekt energie op uit jouw beweging (je moet dus blijven trappen om de communicatie in stand te houden). Gebruik de trainer met stekker voor een volledige fietservaring. De down hill drive-functie doet dan namelijk zijn werk!

Draadloze communicatie gaat via de telefoon, tablet, fietscomputer of computer via ANT+ FE-C en Bluetooth. Wat je doorkrijgt is: cadans, vermogen en snelheid. Handig, want de nauwkeurigheid is binnen 1 procent. Deze kun je uitlezen op je smartphone, tablet, fietscomputer, sporthorloge en computer met ANT+ antenne.

Je kunt er overal mee fietsen, want hij weegt 21.5 kilo en heeft twee handvatten voor transport. Voor mensen die dus op op hun trainingskamp op fietstrip moeten warmrijden bijvoorbeeld. De machine is nu beschikbaar voor 1299 euro.

Tacx FLUX 2 Smart

Niet makkelijk opklapbaar zoals de NEO 2, maar een stuk schappelijker geprijsd natuurlijk. Dat merk je in een paar zaken. Het volledige apparaat is een stukje zwaarder en groter. Ook levert hij wat minder maximaal vermogen. Maar alsnog is echt hengsten geblazen om die 2000 watt eruit te trappen. Voor het gebruik dat veel mensen ervan maken, meer dan genoeg natuurlijk.

Wat ons betreft zou deze machine eigenlijk de beste koop zijn. Misschien is hij dan niet makkelijk draagbaar, maar veel mensen kiezen toch voor een winteropstelling waarbij de trainer een vaste plaats krijgt op zolder, schuur of washok.

De FLUX 2 is overigens qua binnenwerk een complete vernieuwing ten opzichte van het vorige model. Het vliegwiel is van koper geworden wat de metingen en de precisie ten goede komt.

De remmotor voelt net als de NEO 2 erg solide en zorgt voor een goed fietsgevoel. Ook het wisselen van zware naar lichte vermogensstanden (afhankelijk van je interval op klim) verloopt soepel. Je komt dus niet geparkeerd te staan op het moment dat je na je zware interval weer op gang moet komen.

Specs

De FLUX 2 Smart kan hellingen tot 16% realistisch stimuleren. De FLUX 2 meet het vermogen nauwkeurig binnen 2,5%. Door de remunit en het zwaardere vliegwiel (7,6kg) kan de Tacx het buitengevoel beter stimuleren dan voorheen. Deze machine is iets minder stil dan de NEO 2, maar maakt ondanks dat echt niet veel geluid. Hij weegt 23,6 kg. Ook de FLUX kan met trainingsapps als Zwift en Tacx worden verbonden. Ook zonder software, stand-alone (het vermogen neemt toe wanneer je sneller fietst), kun je op deze trainer fietsen. De drie LED-lampjes aan de zijkant laten zien of er draadloze apparaten aangesloten zijn.

Draadloze communicatie gaat via de telefoon, tablet, fietscomputer of computer via ANT+ FE-C en Bluetooth. Deze (qua prijs) middenmoter van Tacx is verkrijgbaar voor €799.

Tacx FLUX S Smart

In vergelijking met de FLUX 2 en de Neo 2 merk je bij de FLUX S een duidelijk verschil. Het fietsen geeft een wat zwaarder en minder realistisch gevoel. Gelukkig geeft deze smarttrainer (want dat is het) wel voor veel mensen het meest realistische gevoel in je portemonnee. De FLUX S is op dit moment ook de goedkoopste Smart-Direct drive trainer in de markt.

Net als bij de andere trainers is eigenlijk de software die het trainen op de Tacx toch leuk en uitdagend maakt. Deze sofware zit zo goed in elkaar dat je tegenwoordig (met een account) realtime tegen andere fietser kan rijden die bijvoorbeeld hun favoriete vakantierit nog een keer narijden. Je kunt namelijk een gpx-file upladen in de Tacx-cloud waarna er op basis van Google een helikopterview wordt gegeven op je scherm. Dat is tamelijk briljant!

Specs

De FLUX S is ook een Smart trainer en werkt dus perfect met Zwift, Tacx en TrainerRoad. Het meet jouw vermogen nauwkeurig binnen 3,0%. Het maximale aantal watt dat je weg kunt trappen is 1500. Virtuele bergen kun je beklimmen tot een helling van 10%. De FLUX S heeft een vliegwiel 7,0 kg en een elektrorem. Ook is de FLUX S net zo stil als de FLUX 2. De Tacx is ook zonder software te gebruiken (stand-alone). Het vermogen neemt toe wanneer je sneller fietst. Aan de zijkant zitten LED-lampjes die laten zien of er apparaten aangesloten zijn. Verbinden kan via ANT+ of Bluetooth. Data kun je uitlezen via je smartphone, tablet, fietscomputer, sporthorloge en computer met ANT+ antenne.

Met zijn 22,8 kilo weegt hij iets minder dan de FLUX 2. Ook is het de goedkoopste variant van de drie, want je hebt de FLUX S Smart al in huis voor €599.