Cannondale SystemSix - Comfortabel met de hoofdletter C
Zes onderdelen van de SystemSix zijn verantwoordelijk voor de naamgeving - Lees hier waarom
© Thomas Zijlma

Cannondale is niet de eerste die met een aero bike op de proppen komt. Een flink aantal (ook Amerikaanse) bedrijven is hen reeds voorgegaan. Dus áls ze dan met een machine komen, dan verwacht je er ook veel van.
De laagvlieger werd met confetti, slingers en feest schitterend gepresenteerd, er werd voor prachtige fotografie gezorgd, er waren persberichten, video's en de uitspraak: de snelste (door de UCI goedgekeurde) racefiets ter wereld.
En dan mag je er in eens zelf op rijden
De postbode schuift een gigantische fietsdoos onze redactie op en met de aanblik van het gedrukte woord Cannondale erop, maakt ons hart een sprongetje. Heel fietsminnend redactiegilde schaart zich om de doos als we de tape losmaken en 'ohhh' en 'ahhhh' roepend de raket uit zijn verpakking trekken. BAM! Wat een bak.
De mix van Shimano Dura-ace en Ultegra glimt je tegemoet, de gigantische Knot Hollowgram 64 wielen worden beklopt en bevoelt en het frame wordt van alle kanten bekeken en bewonderd. Op carbon is niet bespaard zullen we maar zeggen... Het frame ziet er dik (misschien een tikkie lomp), ruig en heftig uit, en dat is niet alleen vanwege de kleur. Vonden we hem mooi? Ja, dat wel. Of althans, het is een fiets die bekijks trekt, die bij het stoplicht voor gespreksstof zorgt en die vraagt om afgeranseld te worden.
Knot is overigens een eigen merk van Cannondale dat hen voorziet van wielen en top-end zadelpennen, stuurpennen en integrated sturen. Knot komt van knopen, de snelheidsmaat uit de zeilsport.
Waarom Six?
SystemSix: Een systeem van zes elementen dat zorgt voor perfecte aerodynamica: het frame, de vork (voor en achter), de zadelpen, de stuurpen, het stuur en de wielen. Een zes-eenheid die je een machtig gevoel geeft en een schitterend geluid. Klaar om elk segment aan te vallen en je fietsmaten de loef af te steken. Zo, die zit.
In de variant die wij testten zit echter niet de volledig geïntegreerde stuurpen en dit scheurijzer is niet voorzien van het Power2Max NG Eco crankstel met powermeter.
Met 7,7 kilo heeft de SystemSix een goed gewicht voor een aero fiets dus ook op korte klimmetjes is het ook aanvallen geblazen. Voor superlicht klimmen is de geometrie misschien niet helemaal geschikt, maar aan het gewicht kan het niet liggen.
En nu even kritisch kijken
Wie dat doet, ziet na de eerste 'wauw' wel de fors uitstekende snelspanners, de kabels buitenom, een tamelijk onpraktische manier van kabeldoorvoer bij het balhoofd en kabeluitgangen bij het stuur die een prettige houding bovenop het stuur belemmeren.
En daar willen we toch even op doorgaan. Want van wie 'laat' is met het uitbrengen van een aero bike, zou je verwachten dat ze goed hebben 'afgekeken' en dus met het allerbeste product komen. Nu mag het zo zijn dat ze in de windtunnel sneller zijn dan de Dogma, de Venge, de Madone, de Propel en de Aeroad (als we de cijfers van Cannondale zelf bekijken), in de praktijk moet het ook allemaal goed werken en je liefst ook dat 'supersnelle gevoel' geven.
De forse snelspanners geven niet de meest aero indruk. Daarnaast zat de achtersnelspanner van de steekas recht naar voren waardoor hij tijdens het trappen af en toe de hak raakte als je voet te horizontaal bleef.
Het Vision stuur kon onze goedkeuring ook al niet wegdragen. De kabels komen op een onhandige plek uit het stuur waardoor je met de handen bovenop het stuur geen prettige houding hebt. De kabel 'snijdt' precies in in de ruimte waar je duim het stuur omklemt. Dit is bij de duurste variant van de SystemSix beter opgelost, maar voor deze fiets - die een iets schappelijker prijspunt heeft - is het geen goede keuze.
Als laatste negatieve punt, voordat we doorschakelen naar de positieve, moeten we het hebben over de kabeldoorvoor in het balhoofd. Als de kabels eenmaal uit het stuur zijn, maken ze een bochtje waarna ze via een opening in de spacers (onder de stuurpen) verdwijnen in een uitsparing voor de baloofdbuis. De gleuf waar de kabels in verdwijnen is alleen niet breed genoeg waardoor je het stuur niet verder dan - zeg eens - 40 graden kunt draaien. Natuurlijk meer dan genoeg om een bocht te nemen, maar voor een u-turn wordt het al lastig en het wordt een kriem als je de fiets in een auto wil leggen. Dát is namelijk het moment dat je het stuur (al dan niet zonder wiel) volledig zou willen draaien.
Maar dan nu
De hoge Hollowgram Knot 64 wielen met het brede velgbed zijn voorzien van 'slechts' 23 millimeter bandjes. Het gigantische frame – dat ook nog eens erg stijf is - en de 23 millimeter bandjes geven je het idee dat deze fiets keihard en niet vergevingsgezind is. Toch is het Cannondale gelukt om een erg comfortabele aero machine te maken. Wat ons betreft de meest comfortabele die we dit jaar gereden hebben. Én daarbij is een brede velg met een smal 23 millimeter bandje de meest aerodynamische optie volgens een aantal Engelse wetenschappers.
Net als de meeste aero bikes is ook de SystemSix wat lang in de bovenbuis. Het gaat daardoor heerlijk rechtuit. Het is dan echt vliegen geblazen. De Knot-wielen dragen je voort als de snelheid boven de 35 komt.
Een erg prettige bijkomstigheid is dat de fiets ook lekker door de bocht gaat. De stijfheid draagt hier aan bij en daardoor is de handeling erg prettig, voorspelbaar en duidelijk. Om over de combinatie van de Ultegra/Dura-Ace groep maar te zwijgen. De hydraulische schijfremmen weigeren nooit dienst en schakelen gaat als een zonnetje. Ook het Cannondale HollowGram Si w met SpideRing crankstel past lekker bij de Shimano onderdelen. Nu zijn we doorgaans meer gecharmeerd van een volledige groeps-afmontage, maar in dit geval werkt het goed en ziet het er wat ons betreft mooi uit.
En verder?
Het Prologo Dimension zadel met de korte punt, de ruime sleuf voor de edele delen en de brede achterkant zorgt ervoor dat je bekken wat verder kunt kantelen en zodoende een diepe (tevens aerodynamische) houding kunt aannemen. Nu zijn zadels voor zowel dames als heren een erg persoonlijke kwestie, en dus valt er ook moeilijker over te oordelen. Maar onze testrijder zweert bij deze 'nieuwe soort' zadels.
Voor € 5.799 hadden we na al het denk- en constructiewerk iets meer verwacht. Maar een eye catcher is het, een fiets waar je alleen maar aan wil scheuren is het ook en bovendien in zijn soort erg comfortabel! Voor Cannondale-liefhebbers die aero willen gaan een musthave. Maar ben je met een degelijk budget blanco qua merk dan zou wat ons betreft de voorkeur niet naar dit gele racemonster uitgaan.