6 Tips om samen te fietsen als het verschil in niveau groot is

Update: 10 april om 11:41

Het is niet makkelijk om samen met je liefje of een vriend te gaan fietsen als je snelheid nogal verschilt. Wij geven je tips hoe het toch kan slagen, je beide voldaan terugkomt én het gezellig houdt.

© Getty Images - Henrik Sorensen

gettyimages-96327450

Focus op de ervaring van het samen zijn

Als je de snellere van het stel bent, gaat de snelheid vaak onbewust omhoog. Maar als je ook in de toekomst samen wilt fietsen, moet je een systeem bedenken waarin jij niet altijd gefrustreerd bent en je partner niet altijd total loss is.

De beste manier om dit te bereiken is door je verwachtingen voor de rit aan te passen en je alleen te focussen op het plezier van samen op pad zijn. Verander je instelling en zie het meer als samen tijd doorbrengen en wat extra rustige kilometers maken, dan het te zien als een echte training. Dat helpt me om niet gefrustreerd te raken. Wat ook duidelijk is: blije fietsers rijden over het algemeen sneller. Houd het dus positief! Als je afspreekt om samen met iemand te gaan fietsen, ga dan ook echt sámen fietsen. Jaag niet op Strava-segmenten of doe geen intervallen.

Probeer de traagste rijder niet te pushen

Als je de snelste bent, is het moeilijk om je te herinneren hoe het voelde om niet zo goed getraind te zijn – en hoeveel (emotionele) energie het kost om als langzaamste bij de groep te blijven. Dat is wat je partner nu ervaart en dat is waarom woede en frustratie op de loer liggen en tot uitbarsting zullen komen als je daar overheen walst.

Als je de langzaamste rijder continu probeert te pushen en daarmee duidelijk maakt dat hij of zij sneller moet gaan, dan kan dat leiden tot gevoelens van falen en mislukking en uiteindelijk leiden tot een verlies aan fietszelfvertrouwen en vooral fietsplezier.

Duidelijke communicatie is cruciaal

Het gaat allemaal om communicatie. Bespreek welke mogelijkheden je hebt om wel samen te kunnen fietsen. Als je allebei niks zegt, omdat je elkaar niet boos wil maken, kan het alleen maar voor meer afstand zorgen. Jij blijft fietsen zoals je deed en je partner haakt niet meer aan of voelt zich er eigenlijk niet fijn bij.

Bespreek hoe het wel kan werken en hoe jullie het allebei leuk vinden: misschien kan de een soms even doorrijden op een klimmetje, of kies je een stuk waarbij de langzaamste rijder in het wiel gaat hangen. Wees in elk geval duidelijk en eerlijk naar elkaar.

Splits op tijdens je rit en eindig samen

Dit is een strategie die bijna alle stellen die we spraken voorstelden. In plaats van te proberen om je gehele tocht samen te fietsen, kan je als snellere ook eerder starten voor een soloritje met intervaltraining, voordat je teruggaat voor een ritje met je partner.

Als je denkt dat het je niet lukt om je aan te passen, ga dan eerst een stukje alleen fietsen voordat je je partner op gaat halen. Maar ga niet aan het eind nog een rondje voor jezelf, in plaats daarvan is het leuker om samen te eindigen met een drankje op het terras.

Laat materiaal je helpen

Er is natuurlijk altijd de optie om een e-bike in te zetten als je echt bij elkaar wilt blijven, ook omdat er simpelweg geen manier is om zelf meer vermogen te creëren. Sommige mensen kopen een e-bike om het niveau gelijk te trekken tussen mensen. Natuurlijk zijn e-bikes niet de enige technologie die partners bij elkaar kan brengen op de fiets.

Het kan ook helpen als je naar je powermeter kijkt, vooral als je op kop rijdt of een heuvel op rijdt. Op een gegeven moment weet je hoe hard je partner kan rijden en is het makkelijker om je op een getal te focussen. Nog een goede optie: pak als snelste rijder een langzamere fiets. Fiets op een gravelbike, terwijl de ander op een racefiets rijdt bijvoorbeeld. Jij moet zo meer weerstand overwinnen en dus meer energie leveren.

En als dat allemaal nog niet helpt: koop een tandem

Dan ga je pas écht samen!