Dingen die alle Stravagebruikers doen – maar ze nooit zullen toegeven
Strava is meer dan een training- en tracking app. Het is een sociaal platform waar jij en al je bevriende fietsers anderen kunnen bekijken én zelf bekeken kunnen worden, terwijl je kudos, kroontjes, bekertjes en badges verovert. En laten we wel wezen: we willen allemaal dat je prestaties indruk maken op je vrienden. Dat leidt tot een aantal, laten we zeggen 'eigenaardige' gedragingen die je nooit zou doen als er iemand toekeek en ook nooit zou toegeven als ze je per ongeluk toch zagen. We zetten ze voor je op een rij.
Gijs Ferkranus

Je hoeft geen obsessieve Strava-gebruiker te zijn om ‘schuldig’ te zijn aan een aantal van de volgende rare fratsen. En geneer je sowieso niet, want fietsers hebben nog meer rare eigenschappen, waar ze zich zeker niet voor schamen. Sterker nog, in sommige gevallen worden ze juist gecultiveerd.
1. Rondje door de buurt (en nog maar eentje)
Omdat 49,2 kilometer nu eenmaal geen 50 is.
2. Stalken
Je zou nooit het trainingsdagboek van je fietsmaatje oppakken en nauwkeurig doorbladeren als die op zijn eettafel zou liggen. Maar scrollen door zijn Strava feed? Dat is allemaal toegestaan in de race om de meest gereden en snelste kilometers.
3. Stoppen met een fietscomputer op je stuur, omdat het gewoon gaat om het fietsen weet je wel
Maar ondertussen wel op een sneaky wijze op de record-knop drukken in de Strava-app op je smartphone, voordat je hem in je shirt laat glijden.
4. Een klein beetje sterven als je GPS apparaat ermee ophoudt voordat je aan het eind van je rit bent
We voelen met je mee.
5. Een ritje naar het postkantoor 'Strava-en'
Tuurlijk, het is maar 2,45 kilometer fietsen, maar dat betekent toch weer 5 kilometer extra op je weektotaal… Als je tenminste nog even die extra rondjes door de buurt rijdt.
6. Een omweg nemen naar het verzamelpunt van je fietsgroep
Omdat bonuskilometers dubbel tellen als iedereen ze kan zien.
7. Achteraan starten
Je wilt niet degene zijn die elke keer vanaf de kop van de groep een heuvel op demarreert. Maar misschien kan je wel net zo snel zijn (en misschien wel een KOM pakken) als je achterin de groep begint en je gaandeweg naar voren werkt voordat de top in zicht is.
8. Op KOM-jacht gaan
Je kiest er bewust voor om een korte rit te maken op een dag dat je okselfris bent; je gooit een flesje energiedrank naar binnen; checkt de windrichting, neemt nog een van de 8 legale prestatiebevorderende middelen in het profpeloton; rijdt rechtstreeks naar een segment die je als doel gesteld hebt; en rijdt de stenen uit de straat.
9. Gebruik maken van de omstandigheden
Fietsen in winderige omstandigheden is uitdagend… Daarvoor hebben wij de beste tips voor tegen de wind in fietsen. Maar het moment dat je van de wind afdraait, en met windkracht 6 in je rug aan het meest begeerde segment van je fietsgroep kan starten is goud waard. Laagvliegen!
Mocht je jezelf herkennen in deze eigenschappen, dan is het misschien leuk om lid te worden van de Bicycling Strava-club. In de Strava tijdlijn delen wij ook artikelen over training, voeding en mooie tochten.