7 Dingen die wij hebben geleerd tijdens Marly Grav 2025
De Marly Grav 2025 was een keihard, stoffig én onvergetelijk gravelavontuur. Dit zijn de 7 lessen die we onderweg leerden.
Sportfotograf

De Marly Grav is een van de meest besproken gravelwedstrijden op de kalender – en terecht. De combinatie van een loeizwaar parcours, internationale deelnemers en die typische Limburgse sfeer maakt het een evenement om niet snel te vergeten. Wij stonden aan de start van de editie van 2025 en delen de lessen die we meenamen. Zodat jij volgend jaar net iets beter voorbereid aan de start verschijnt.
1. Een uur voor de start aankomen was te laat
We dachten op tijd te zijn, maar een uur voor de start stonden de startvakken al bomvol. Duizenden gravelgrinders hadden hun plek al geclaimd, sommigen zelfs met stoeltjes en koelvesten om de torso. Wie later kwam, mocht aansluiten in de achterhoede. Op zich niet erg, tenzij je ambities hebt voor een goede klassering of gewoon niet wil beginnen met een inhaalrace. Onze tip: wees er op tijd bij. Vroeg. Héél vroeg.
2. Een gloednieuwe camelbag kan lekken
Niets is frustrerender dan er halverwege erachter komen dat je hydratatieplan lekt als een mandje. Met het idee ‘beter voorbereid dan dorstig’ kochten we een nieuwe camelbag, maar zelfs vers uit de verpakking bleek hij niet waterdicht. Test je materiaal dus altijd, ook als het nieuw is. Zes uur fietsen een met sportdrank doordrenkte pak is niet bepaald wat je wilt op een wedstrijd als deze. Als een geglazuurde donut over de finish rollen stond niet bepaald hoog op mijn bucket list.
3. Verken de start en de aanloop naar de eerste stroken
De eerste kilometers van het parcours zijn cruciaal. Niet alleen voor je positie, maar ook voor je veiligheid. De aanloop naar de gravelstroken is vaak smal, chaotisch en technisch. Wij hadden geen spijt dat we hier vooraf even rustig waren gaan kijken. Weten wat je te wachten staat geeft vertrouwen én voorkomt valpartijen. Doe jezelf een plezier en rij de dag voor de race alvast even die eerste 10-15 kilometer.
4. Check je mail – tot op de avond voor de wedstrijd
Organisaties doen hun best, maar last-minute wijzigingen komen vaker voor dan je denkt. In ons geval werd de starttijd de avond ervoor gewijzigd – iets wat alleen via een mailtje werd gecommuniceerd. Wie dat had gemist, begon letterlijk te laat. Geen lekker begin. Dus: blijf je inbox refreshen, tot het laatste moment.
5. Rij je eigen wedstrijd – focus op je eigen finish
De Marly Grav is onderdeel van de UCI World Gravel Series, wat betekent dat er renners van allerlei leeftijden en niveaus tegelijk op het parcours rijden. Je rijdt dus constant tussen mensen uit andere categorieën, wat het lastig maakt om je positie in te schatten. Laat je daar niet door afleiden. Rijd je eigen race, focus op je eigen kracht, op je gevoel, op je plan. De uitslag zie je later wel. Rust in je hoofd = kracht in de benen.
6. Reken niet blind op de verzorgingsposten
Er zijn verzorgingsposten, ja. Dit is ideaal voor die pitstop onderweg, als je eigen bidon uit de houder is gestuiterd op het uitdagende parcours. Maar op een hete dag, met duizenden deelnemers, zijn de bidons zo leeg. De laatste doorkomst in de verzorgingspost kregen wij de gevreesde woorden “het water is op” te horen. Om niet, zoals wij, de laatste 40 kilometer op rantsoen te moeten rijden is het slim om onafhankelijk van de organisatie verzorging te regelen.
7. Na het afzien is het tijd voor genieten
Echt waar: hoe diep je ook bent gegaan, hoe hard je ook hebt afgezien – als je de finish haalt, dan heb je iets gepresteerd. Iets groots. De sfeer na afloop is euforisch. Medailles, muziek, koude drankjes, eten – alles smaakt beter als je het hebt verdiend met bloed, zweet en grind. Herstellen na een loodzware tocht is belangrijk maar ook het vieren van de prestatie telt mee. Geniet van de verhalen, de blaren en de blunders. Je was erbij. En dat telt.