Hoe moet je met de gravel- of mountainbike fietsen door mul zand?
Het zal je niet ontgaan zijn: het is kurkdroog in ons land. Veel bospaden, gravelstroken en mountainbike routes liggen er gortdroog bij. Mul zand tot aan je assen is hier en daar geen uitzondering. Hoe moet je daarmee omgaan? En wat is de beste techniek om door mul zand te fietsen? Wij leggen het je uit.
Sander Jansen

Veel stichtingen die de Nederlandse mountainbike routes onderhouden waarschuwen er al voor: de routes liggen er op veel plekken niet al te best meer bij. Gaten en mulle bochten ontstaan snel en er is voor de trail crews helaas niet veel tegen te doen, zolang het niet gaat regenen. Op sommige routes dreigt zelfs afsluiting, laten we hopen dat het zo ver niet hoeft te komen! Wil je toch fietsen op onverharde grond, weet dan dat fietsen door mul zand een aangepaste techniek vergt, omdat je banden minder grip hebben en je snel kunt wegzakken of controle over je stuur kunt verliezen. Dit zijn de belangrijkste technieken die je kunt toepassen:
1. Verlaag je bandenspanning
Een lagere bandendruk vergroot het contactoppervlak van je band met de ondergrond, wat meer grip en stabiliteit geeft. De richtlijn is ongeveer 1.2 tot 1.6 bar (afhankelijk van gewicht en bandbreedte), maar test wat voor jou werkt. Sommigen bikers durven zelfs met een druk onder de 1 bar te rijden. Meer over de juiste bandenspanning voor je mountainbike vind je hier.
2. Blijf zitten en schuif je gewicht naar achteren
Door te blijven zitten, houd je het gewicht op je achterwiel, wat de tractie vergroot. Naar achteren schuiven voorkomt dat daarbij ook dat je voorwiel wegzakt. Let op: Als je te ver naar achteren schuift, verlies je controle over het stuur, dus doseer dit.
3. Kies een lichte, constante versnelling
Te zwaar trappen veroorzaakt het doordraaien van je achterwiel. Kies een lichtere versnelling waarmee je soepel kunt blijven trappen en probeer een constant vermogen te blijven trappen zonder plotseling versnellen of remmen.
4. Kijk vooruit en stuur vloeiend
In mul zand kun je de bocht niet scherp aansnijden, of haaks om een boom heen sturen. Kijk dus ver vooruit en stuur met je hele lichaam, niet alleen met je armen. Houd je stuur ook wat 'losser' vast, zodat je voorwiel wat meer zelf zijn weg zoekt. Plotse bewegingen of abrupte stuurcorrecties vergroten de kans op slippen of glijden.
5. Volg bestaande sporen
Sporen van andere fietsers of voertuigen zijn vaak iets steviger. Let wel op dat ze niet te diep zijn. En vol op een officiële MTB-route sowieso altijd de trail die voor je gemaakt is.
6. Blijf ontspannen
Gespannen armen of schouders zorgen voor verkramping en maken de kans op stuurfouten groter. Ontspan je bovenlichaam en laat de fiets een beetje bewegen onder je.
Door deze technieken toe te passen vergroot je je kans om soepel door mul zand te rijden zonder vast te lopen of te vallen. Veel oefenen helpt ook - mul zand is verraderlijk, maar met de juiste skills goed te doen.
Beste tip: stel je rit uit
Beter is het om je offroad ritten op dit moment zoveel mogelijk te plannen op routes die niet zo mul zijn. Daarmee help je ook mee aan het behoud van de routes en wordt de schade die achteraf gerepareerd moet worden minder groot. Daar wordt iedereen blijer van. Denk daarbij ook aan de volgende tips, opgesteld door stichting MTB Zuid Veluwe:
- Mijd trails of hele routes die snel mul worden
- Loop niet over de trails als je af moet stappen
- Rijd met laag vermogen als je op een e-bike rijdt
- Rem zonder te slippen
- Houd je aan eventuele omleidingen
- Doe een regendans!