Gevallen? Help mee om fietsen veiliger te maken in Nederland!
Ruim 10.000 wielersporters belanden jaarlijks op de eerste hulp. Maar over hoe, waar en wanneer ze gevallen zijn, is weinig bekend. De NTFU gaat deze data verzamelen, met VeiligheidNL en KNWU, om inzicht te krijgen hoe de wielersport veiliger kan. Ben jij in de afgelopen 3 jaar gevallen met de fiets? Vul dan de vragenlijst in en help mee om Nederland veiliger te maken voor fietsers!
NTFU

Of je nou het liefst rijdt op een mountainbike, racefiets, of gravelbike of een combi: fietsen is de allerleukste sport. Toch is het net een tikkeltje anders dan gewoon fietsen. De kans dat je over gladde boomwortels of in een bocht met grind uitglijdt, is groter dan tijdens je fietsritje naar de supermarkt.
Maar hoe klein of groot die kans is, daarover is weinig bekend. De NTFU vindt elke gewonde wielersporter er één te veel. Daarom wil de bond weten hoe vaak, waar en hoe fietsers vallen. Zo krijgt de NTFU inzicht hoe onze sport veiliger kan. Ligt het aan slecht wegdek, onveilige verkeerssituaties of weinig ruimte op de weg? Daarop gaat de NTFU actie ondernemen zodat het voor jou veiliger wordt om te wielrennen, mountainbiken of gravelbiken.
Ben je in de afgelopen 3 jaar gevallen?
Bijvoorbeeld tijdens een clubrit of een individuele rit? Dan nodigt de NTFU je uit mee te doen aan het onderzoek. Je antwoorden helpen de NTFU om de wielersport voor jou veiliger te maken. Het invullen van de vragenlijst duurt ongeveer 10 minuten.
Heb je meerdere valpartijen meegemaakt? Dan kun je per val een nieuwe vragenlijst invullen. Deel de vragenlijst ook zeker binnen je club of vriendengroep. Of als je iemand kent die gevallen is met de fiets. Zo ontstaat er een zo compleet mogelijk beeld.
Door wie wordt het onderzoek uitgevoerd?
De bond werkt samen met VeiligheidNL, het kenniscentrum voor letselpreventie. Zij helpen met data verzamelen en analyseren van ongevallen bij toertochten, gewone ritten en wedstrijden. Om een zo volledig mogelijk beeld te krijgen, werkt de NTFU ook samen met de KNWU.
Over het onderzoek
Wat ze tot nu toe weten is het aantal wielersporters dat op de eerste hulp terechtkomt en welk letsel ze hebben. Dat zijn dus alleen ongevallen met ernstig letsel. In dit onderzoek willen ze ook de valpartijen weten die niet op de eerste hulp komen.
NTFU, VeiligheidNL en KNWU willen zo inzicht krijgen in wat er gebeurt voorafgaand en tijdens een fietsongeval. Maar ook: hoe wielersporters herstellen en welke nazorg ze krijgen. Dat doen ze door data te verzamelen bij wedstrijden, toertochten en clubritten, en ook van het gewone zondagse ritje.
Doe dus mee en help mee om Nederland veiliger te maken voor iedere fietser!