Deze nieuwe Zipp wielen hebben een ingebouwde bandendruk-sensor - is dat zinvol?

Update: 23 mei om 11:23

SRAM - het moederbedrijf van Zipp - heeft de Zipp 303 SW en 353 NSW wielsets vernieuwd met een ingebouwde AXS-banden­druk­sensor. Deze geven een seintje als je bandenspanning te laag is, voor óf tijdens het fietsen. Hoe zinvol is dat?

Zipp

Zipp

De nieuwe 353 NSW en 303 SW wielen combineren aerodynamica, lage rolweerstand, tubeless technologie en draadloze connectiviteit in één compleet pakket.

De 303 SW lijkt in essentie sterk op de vorige 303 Firecrest: 40 mm velghoogte, 25 mm interne breedte, hookless tubeless velgen, gespaakt op Zipp ZR1 naven met roestvrijstalen lagers. Zipp geeft aan dat de 303 SW ook geschikt is voor gravelgebruik en een maximaal systeemgewicht (renner + fiets + uitrusting) van 120 kg aankan.

De nieuwe 353 NSW is eveneens vergelijkbaar met de bestaande 353: 25 mm interne breedte, hookless velgen met een zaagtandprofiel. Zipp heeft hier nu wel de nieuwe ZR1 SL naven met keramische lagers en 66 aangrijppunten aan toegevoegd. Ook is de carbon lay-up aangepast om ze sterker te maken. Let op: in tegenstelling tot de 303’s zijn de 353 NSW’s niet goedgekeurd voor gravelgebruik. Ze hebben ook een iets lagere gewichtslimiet van 113 kg.

Helaas zijn beide wielsets niet extreem licht: de 353 NSW weegt (volgens opgave) 1.310 gram, de 303 SW 1.440 gram. En erg goedkoop zijn ze ook niet: € 3.900 voor de 353’s en € 1.900 voor de 303’s. Een snelle Google-zoektocht levert goedkopere en lichtere alternatieven op. Toch betaalt menig fietser liever iets meer en neemt wat extra gewicht voor lief als je weet dat je kan vertrouwen op een goede wielset tijdens een steile gravelafdaling of in scherpe bochten.

Tekst gaat verder onder afbeelding

© Zipp

De 303SW wielen met ingebouwde bandendruksensor.

SRAM AXS bandendruksensor

Wat deze wielen onderscheidt in een overvolle markt van high-end carbon wielen, is de connectiviteit met het SRAM AXS-systeem. De 303 SW en 353 NSW hebben een geïntegreerde AXS-sensor direct in de velg ingebouwd. Deze sensor geeft real-time de bandenspanning door aan je fietscomputer. De sensor heeft een LED-lampje dat simpelweg groen of rood knippert, afhankelijk van of je bandenspanning binnen een veilige marge ligt. Handig — maar is dat het geld waard?

Dat hangt af van je persoonlijke voorkeuren. De sensor is vooral handig als je niet elke rit trouw je bandenspanning controleert. Even het wiel ronddraaien en checken of het lampje groen is? Klaar om te gaan. Brandt het rood? Dan pomp je wat bij (of laat je wat lucht ontsnappen als de led snel rood knippert). Ook onderweg is het handig: soms heb je het idee dat je band zachter is geworden, maar met één blik op je fietscomputer kan je dan gerust gesteld worden - of juist duidelijk gemaakt worden dat je moet bijpompen.

Daarnaast is het een handig hulpmiddel bij een lekke band, ook als je tubeless sealant het lek weer heeft gedicht. Je kunt nauwkeurig aflezen hoeveel lucht er nog in je band zit, zodat je niet te weinig (of te veel) pompt. Dat is vooral handig bij het gebruik van CO2-patronen of elektrische pompen, want hookless tubeless velgen mogen niet boven 5 bar worden opgepompt.

Vind je die extra tech maar niks? Dan kun je beter kiezen voor andere wielsets. Of de vorige generatie 353 NSW en 303 Firecrest, die nog steeds verkrijgbaar zijn.

De enige terechte kritiek die we hoorden op deze nieuwe sensoren: ze vereisen ventielen met schroefdraad. Dus als je een binnenband moet gebruiken (bijvoorbeeld bij een lek), heb je een band nodig met volledig schroefdraad rondom het ventiel. Veel TPU-binnenbanden hebben dat niet, dus levert SRAM de wielen met speciale Zipp TPU-binnenbanden met schroefdraad.

Meer info over de nieuwe Zipp wielen vind je op sram.com.