8 gouden slaapregels voor een topnacht op weg naar topvorm

Goed slapen is minstens zo belangrijk als goed trainen. Met deze acht gouden slaapregels stap je uitgeruster, sterker en met meer plezier op de fiets.

Getty Images

Getty Images

Wil je frisser, krachtiger én gemotiveerder op de fiets stappen? Begin dan bij je slaap. Beweging helpt zeker om beter te slapen, maar duik niet vlak voor bedtijd nog op de fiets: zware inspanning verhoogt je lichaamstemperatuur en remt de aanmaak van melatonine – het slaaphormoon dat je helpt in slaap te vallen. Voel je je vaak al moe vóór je aan een rit begint? Dan is dat mogelijk een signaal van overtraining. Even gas terugnemen en je herstel prioriteit geven, kan je dan juist beter laten presteren.

Met deze acht slaapstrategieën slaap je niet alleen beter, maar stap je ook scherper en sterker op de fiets.

1. Mik op zeven tot negen uur per nacht

Dat is de tijd die je lijf nodig heeft om álle herstellende slaapfasen te doorlopen – van diepe slaap tot REM-slaap. Slaap is hét moment waarop spieren herstellen en je energieniveau wordt aangevuld.

2. Houd je aan een slaapritme

Regelmaat is key. Probeer elke dag rond hetzelfde tijdstip naar bed te gaan en op te staan. Dat versterkt je biologische klok en helpt je lichaam sneller in de rustmodus komen. Ook als je een avondje later naar bed gaat, herstel je daarna sneller met een strak ritme.

3. Omarm het donker

Melatonine maakt je slaperig – maar je lichaam maakt het pas goed aan als het donker is. Dus: lichten uit, schermen uit. Zelfs het zachte blauwe licht van je telefoon of tv houdt je brein wakker.

4. Hou het koel

Een slaapkamer van rond de 18 graden is ideaal. Wordt het warmer, dan raakt je lichaam in de war: warmte is immers een signaal om wakker te blijven. 

5. Cafeïne? Ja, maar met beleid

Koffie kan je fietsrit verbeteren, maar neem het wel op het juiste moment. Idealiter drink je na 14.00 uur geen cafeïne meer – het blijft namelijk acht tot tien uur actief in je lichaam. En houd het bij zo’n drie kopjes per dag (maximaal 250 mg cafeïne), anders verstoor je je slaap.

6. Laat die alcohol staan

Van alcohol val je sneller in slaap, maar je blijft in de lichte slaapfases hangen. Je mist daardoor het diepe herstel dat je lijf nodig heeft. Eén glas alcohol heeft bovendien twee tot drie uur nodig om afgebroken te worden. Lees hier wat alcohol na een zware rit met je lichaam doet.

7. Powernap met beleid

Een middagdutje kan helpen als je de nacht ervoor slecht sliep, maar hou het kort: maximaal 30 minuten. En probeer het op een vast tijdstip te doen – dan weet je lichaam wanneer het even mag opladen. Verder heeft een powernap ook nog voordelen voor je training.

8. Let op medicatie

Sommige medicijnen – zoals bepaalde antidepressiva, bètablokkers en ontstekingsremmers (zoals ibuprofen) – kunnen je melatonineniveau verlagen. Check daarom met je huisarts wat het beste moment is om ze in te nemen. Zo voorkom je dat je slaapritme uit balans raakt.

Beter slapen = beter fietsen. Rust is geen luxe, het is brandstof. Dus geef je slaap net zo veel aandacht als je trainingsschema. Je benen zullen je dankbaar zijn.