Voorbeschouwing Critérium du Dauphiné 2025
Van 8 tot en met 15 juni 2025 belooft het Critérium du Dauphiné spektakel. De grote favorieten voor de Tour de France staan aan de start. Het parcours voert door heuvels en Alpen, met een mix van 'vlakke' ritten, een tijdrit en drie zware bergetappes. Perfecte voorbereiding op de Tour de France!

Het Critérium du Dauphiné 2025 staat opnieuw garant voor spektakel, zeker met topfavorieten Tadej Pogacar, Remco Evenepoel en Jonas Vingegaard aan de start. Van zondag 8 tot en met zondag 15 juni krijgen de renners een uitdagend en gevarieerd parcours voorgeschoteld. Van heuvelachtige ritten tot een technische tijdrit en drie serieuze bergetappes: de acht dagen in de Franse Alpen vormen een perfecte generale repetitie voor de Tour de France.
Route Critérium du Dauphiné 2025
Heuvelachtige openingsdagen
De openingsfase van de Dauphiné is er eentje voor de explosieve renners en punchers. De eerste etappe kent een relatief rustig begin, maar halverwege barst het klimgeweld los. Korte, steile hellingen domineren het tweede deel, met een scherpe helling van 600 meter aan 8,6% als laatste obstakel, 4,5 kilometer voor de aankomst.
Etappe twee biedt een vergelijkbaar profiel als in etappe 1, al zijn de hellingen langer en uitdagender. De slotklim (1,8 km aan 5,7%) bevindt zich op bijna 18 kilometer van de finish, wat kansen biedt voor late aanvallen of een sprint met een uitgedunde groep. Met 204,6 kilometer is dit bovendien de langste rit van het Criterium du Dauphiné 2025.
Venijnige muur én eerste krachtmeting voor klassementsmannen
In etappe drie nemen de klimkilometers verder toe. De slotfase bevat een korte maar steile klim van 1,2 kilometer aan maar liefst 9,2%, waarna een dalende en vlakke finale van 13 kilometer volgt. Dit kan leiden tot een spannende slotfase waarin één of meerdere groepjes met een kleine voorsprong voor het peloton uit fietsen.
De eerste echte krachtmeting voor de klassementsrenners komt in etappe vier. Een individuele tijdrit van 17,7 kilometer staat op het programma. Hoewel grotendeels vlak, zit er halverwege een pittige muur in het parcours die de verhoudingen stevig kan verstoren.
Tussenrit met verrassingselement
De vijfde etappe lijkt in eerste instantie gemaakt voor de sprinters, maar wie goed kijkt ziet een lastig middengedeelte. Vier heuvels in een sectie van 50 kilometer kunnen voor een selectieve koers zorgen. De laatste klim (5,3 km aan 4,6%) ligt op 27 kilometer van de streep – een interessante afstand voor aanvallers om hun slag te slaan.
De bergen in: drie zware Alpenritten
Zesde etappe: Eerste aankomst bergop
Vanaf etappe zes wordt het menens in de Alpen. De rit naar wintersportplaats Combloux kent bijna 2.900 hoogtemeters. De slotklim richting de Col de la Cry is ongeveer 9 kilometer lang, met een slopende laatste 2,7 kilometer aan 8,2%. Hier moeten de klassementsmannen zich tonen.
Koninginnenrit op zaterdag
Etappe zeven mag gerust de koninginnenrit van de Dauphiné 2025 genoemd worden. In slechts 132,1 kilometer moeten de renners bijna 4.900 hoogtemeters overwinnen. Onderweg liggen twee mythische Alpenreuzen: de Col de la Madeleine (24,6 km aan 6,2%) en de Col de la Croix de Fer (22,4 km aan 6,9%). De rit eindigt met een finish bergop in Valmeinier 1800, na een slotklim van 16,5 kilometer aan 6,7%.
Beslissende slotdag?
De achtste en laatste etappe is korter, maar niet minder lastig. In 133,8 kilometer staan 3.600 hoogtemeters op het programma. Vooral in de laatste 80 kilometer zitten de zwaarste beklimmingen, met een slotklim van 9,6 kilometer aan 6,9%. De rit eindigt met een vlakke strook van 5 kilometer op het Mont Cenis-plateau. Klassementsrenners kunnen hier nog proberen het verschil te maken, of verdedigen wat er te verdedigen valt.
Favorieten en verwachtingen
Hoewel het deelnemersveld nog niet definitief is, zal het Critérium du Dauphiné 2025 ongetwijfeld een schouwspel worden tussen Tour-favorieten als Tadej Pogacar, Remco Evenepoel en Jonas Vingegaard. Met ook Enric Mas, Matteo Jorgenson, Mattias Skjelmose, Carlos Rodriguez en Sepp Kuss op de voorlopige startlijst, belooft het een zeer sterk bezette Dauphiné te worden!