Voorbeschouwing Ronde van Zwitserland 2025
De Ronde van Zwitserland 2025 start op zondag 15 juni en eindigt een week later op 22 juni. De acht etappes vormen een pittige mix van heuvelritten, serieuze bergetappes en een afsluitende klimtijdrit. Voor veel renners is het de laatste test voor de Tour de France.

Op zondag 15 juni gaat de 88e Ronde van Zwitserland van start, met de ontknoping een week later op zondag 22 juni. Voor veel renners geldt deze etappewedstrijd als de laatste grote krachtmeting richting de Tour de France, die kort daarna begint. Het gevarieerde parcours van de Zwitserse voorbereidingskoers op de Tour de France bevat zoals altijd een combinatie van pittige heuvelritten en stevige bergetappes. De wielerweek eindigt dit jaar met een slopende tijdrit bergop.
Etappe 1 (15 juni): Küssnacht-Küssnacht - 129 km (1900 hm)
De Ronde van Zwitserland 2025 begint met een heuvelachtige openingsrit van 129,4 kilometer, waarin 1.939 hoogtemeters moeten worden overwonnen. Start en finish liggen in Küssnacht, aan de oevers van het Vierwoudstedenmeer. Direct na het vertrek wacht een korte klim van 1,5 kilometer à 6,7%, gevolgd door een grotere uitdaging op de Michaelskreuz: 3,8 kilometer lang met een pittige gemiddelde stijging van 9,1%. Na een glooiende tocht door het Zwitserse merenlandschap, inclusief een tussenlus richting Morschach, keren de renners terug naar Küssnacht. In de finale staat exact hetzelfde klimduo opnieuw op het programma, waarbij de top van de Michaelskreuz op 14 kilometer van de streep ligt. Die ligt grotendeels in dalende lijn, waardoor punchers en aanvallers in het voordeel zijn.
Etappe 2 (16 juni): Aarau-Schwarzsee - 177 km (2700 hm)
Etappe 2 voert het peloton van Aarau naar Schwarzsee over een afstand van 177 kilometer, met 2.704 hoogtemeters. De eerste helft van het parcours is nog relatief vriendelijk, maar na 100 kilometer barst het klimgeweld los. De klim naar Riggisberg (4,5 km à 5%) opent het tweede deel, gevolgd door een langere beklimming naar Guggisberg (7,2 km à 4,1%). Vervolgens staan nog enkele korte, steilere hellingen op het programma die het peloton uitdunnen. De slotfase voert via Rechthalten naar Schwarzsee, met een geleidelijke klim van 4,9 kilometer à 3,3% tot de finish. Hoewel de stijgingspercentages nergens extreem zijn, vraagt de opeenstapeling van beklimmingen het nodige van de benen. Ideaal terrein voor late uitvallen of een sterke punch aan het einde.
Etappe 3 (17 juni): Aarau-Heiden - 195 km (2900 hm)
De derde rit is met 195,6 kilometer lang en zwaar, met bijna 3.000 hoogtemeters en een bergop finish in Heiden. De eerste helft van de dag is relatief rustig, met hier en daar een kort klimmetje. Vanaf kilometer 90 begint het echte werk, met afwisselende hellingen zoals een strook van 3,6 kilometer à 4,2% en later meerdere pittige knikjes. Na een lange opbouw tot 960 meter hoogte volgt een afdaling richting het St. Galler Rijndal, waarna de slotklimreeks inzet: 5,2 kilometer à 6%, gevolgd door 2 kilometer à 6,8% en ten slotte de laatste klim van 3,4 kilometer à 5,3% richting Heiden. De aankomstplaats roept herinneringen op aan Peter Sagan, die hier jaren geleden nog zegevierde. Deze etappe is een prooi voor sterke klassiekerspecialisten of klassementsrenners met een punch.
Etappe 4 (18 juni): Heiden-Piuro - 193 km (3000 hm)
Op dag vier wacht de koninginnenrit van de eerste Tourhelft: 193,2 kilometer en 3.067 hoogtemeters, met de iconische Splügenpas als hoogtepunt. De eerste 110 kilometer zijn vlak en dienen als opmaat naar het echte klimwerk. Eerst volgt een opwarmklimmetje, waarna de renners via een lange aanloop in 10,1 kilometer à 4,5% naar Sufers stijgen. Daarna begint de officiële klim naar de Splügenpas zelf: 9 kilometer à 7,2% tot 2.114 meter hoogte, waar de grens met Italië ligt. De afdaling naar Piuro is lang, technisch, en eindigt in een kilometerslang vals plat naar de streep. Vier jaar geleden was de pas nog onderdeel van de Giro, toen Damiano Caruso hier indruk maakte. Deze rit is cruciaal voor klassementsambities, maar ook voor aanvallers met een ijzersterke dag.
Etappe 5 (19 juni): La Punt-Santa Maria - 183 km (3600 hm)
De onbetwiste koninginnenrit van de Tour de Suisse 2025 vindt plaats op de vijfde dag. Vlak na de start wacht het hoogste punt van deze editie: de Julierpas, gelegen op 2.284 meter boven zeeniveau, vormt het dak van de Tour dit jaar. Maar deze rit, die volledig binnen het kanton Graubünden wordt verreden, heeft nog veel meer in petto voor de renners. Na de Julierpas volgt de San Bernardinopas (2.067 meter hoogte), en als kers op de taart wacht de steile en lastige slotklim naar Santa Maria in Calanca. Die laatste beklimming is voor veel renners waarschijnlijk onbekend terrein, wat de spanning alleen maar vergroot.
Etappe 6 (20 juni): Chur-Neuhaussen - 186 km (2400 hm)
Na een paar zware ritten zullen de sprintersteams deze kans op een etappezege niet zomaar laten liggen. Al blijft een sprintetappe in Zwitserland natuurlijk niet zonder klimwerk. In totaal wacht de renners bijna 2.400 hoogtemeters, wat kansen biedt voor een sterke vluchtgroep. Ook de laatste twee kilometer kunnen voor extra spanning zorgen, want het parcours loopt geleidelijk omhoog tot aan de Flamme Rouge.
Etappe 7 (21 juni): Neuhaussen-Emmetten - 207 km (3200 hm)
De zevende etappe is de laatste mogelijkheid voor de klassementsrenners om tijd te pakken vóór de allesbeslissende tijdrit van zondag. Met 152 kilometer en meer dan 3.000 hoogtemeters is deze rit allesbehalve eenvoudig. De route slingert zich vanaf het Vierwoudstedenmeer via diverse beklimmingen richting de slotklim in Emmetten. Vooral de klim naar Schindellegi en de passage over de Bürgenstock kunnen het peloton vroeg op de dag uitdunnen.
De finale naar Emmetten is kort maar explosief: ideaal voor renners met een scherpe punch en een neus voor het juiste aanvalsmoment. Het is een typische etappe waarin meerdere scenario’s denkbaar zijn. Wordt het een strijd tussen de klassementsmannen, of krijgen de aanvallers de ruimte van de grote namen? Veel zal afhangen van de stand in het algemeen klassement: wie nog moet inhalen, zal hier voluit moeten gaan. Verwacht een levendige en tactisch interessante koers, met een mogelijk verrassende winnaar.
Etappe 8 (22 juni): Beckenrietd-Stockhütte - 10 km (834 hm)
De Ronde van Zwitserland 2025 sluit af met een korte maar extreem zware individuele tijdrit van slechts 10 kilometer. Klinkt eenvoudig, tot je het profiel ziet: 830 hoogtemeters over die korte afstand maken van deze klimtijdrit een ware uitputtingsslag. De weg naar de finish op Stockhütte kent geen moment van rust – het is direct omhoog vanaf het startpodium.
De klim is onregelmatig, met steile stroken tot boven de 10%, afgewisseld met korte momenten van herstel. Dit is geen tijdrit voor pure specialisten tegen de klok, maar voor explosieve klimmers die diep kunnen gaan. Elke seconde telt in deze allesbeslissende etappe. Wie zichzelf hier weet te overtreffen, kan het geel veroveren – of verliezen.
Na een week van zware bergetappes en tactische gevechten is dit het absolute slotstuk: geen ploegauto’s, geen bondgenoten – alleen de renner, zijn fiets en het gevecht tegen de zwaartekracht. De Tour de Suisse eindigt op de enige manier die past bij deze editie: met een heroïsche klim naar de top.
Favorieten Ronde van Zwitserland
Giulio Pellizzari van Red Bull Bora hansgrohe zal zijn goede vorm uit de Giro willen doortrekken in de Ronde van Zwisterland. Andere kanshebbers zijn Geraint Thomas en Laurens de Plus van INEOS Grenadiers, Joao Almeida van Team UAE Emirates, We zijn ook benieuwd wat de jonge Tijmen Graat van Team Visma | Lease a Bike kan laten zien in Zwitserland. We verwachten geen topklassering in het klassement, maar misschien kan hij verrassen in een ontsnapping.