Fietsen in warme temperaturen

De zomer is begonnen! Goede zomerkleding kan het verschil maken

Update: 5 juni om 12:00

Fietsen in de hitte vraagt om slimme kledingkeuzes, bescherming tegen de zon en eventueel pre-cooling. Ontdek tips voor onderlagen, zonnebrandcrème, en hoe je je lichaam laat acclimatiseren aan warm of vochtig weer voor meer comfort én prestatie.

De zomer is begonnen! Goede zomerkleding kan het verschil maken

Naarmate de temperaturen stijgen en de zon fel schijnt, is het kiezen van de juiste fietskleding voor warm weer niet alleen een kwestie van comfort; het is belangrijk om koel, beschermd en om goed te kunnen presteren of gewoon fijn te kunnen fietsen. Of je nu te maken hebt met droge hitte of plakkerige vochtigheid, inzicht in stofkeuzes, het al dan niet dragen van extra laagjes en tips die je beschermen tegen de zon kunnen je fietservaring aanzienlijk verbeteren. We hebben een aantal praktische tips voor je op een rij gezet.

Acclimatisatiseer aan de omstandigheden

Voordat we ingaan op wat je moet dragen, is het belangrijk om te onthouden dat fietsen bij warm weer meer inhoudt dan alleen je kledingkeuze. Je lichaam moet zich aanpassen aan het rijden in de hitte, maar dat kost tijd. Dr. Mike Posthumus, prestatie-directeur van Specialized Factory Racing, legt uit dat het team hitte-training gebruikt om zich voor te bereiden op warme en/of vochtige races. "Atleten kunnen zich na ongeveer 10 sessies (2 weken) aan de hitte aanpassen," zegt hij.

Kortom, hoe meer je fietst in de hitte, hoe beter je lichaam zich aanpast. Maar wees voorzichtig en bouw je hitte-acclimatisatie op een veilige en gecontroleerde manier op.

Lees ook: Fietsen in de warmte: zo voorkom je uitdroging

Gebruik zonnebrandcrème

Als je naar het strand gaat, smeer je waarschijnlijk je lichaam in met zonnebrandcrème. Doe je dat ook als je gaat fietsen? Je op de fiets beschermen tegen de zon is net zo belangrijk als smeren op een zonnige stranddag. Laatst hoorden wij een vrouwelijke profrenster in een podcast vertellen dat het rugnummer op haar rug staat door de zon. Die draagt duidelijk geen kleding die beschermt tegen de zon. Controleer dat en smeer dan niet alleen de onbedekte huid in met zonnebrandcrème.

Onderlaag of geen onderlaag?

Moet je een onderlaag dragen onder je shirt bij warm weer? Eerlijk gezegd, wij weten het niet. we hebben beide manieren geprobeerd en minder lagen dragen in warme omstandigheden (droog of vochtig) is niet per definitie comfortabeler. Zelf vind ik het prettig om altijd een ondershirt te dragen. De bretels van de broek maken dan niet direct contact met de blote huid.

Probeer zelf uit wat voor jou het beste werkt. Als je er geen hebt, koop dan een mooie lichtgewicht onderlaag. Voor echt warme dagen heb je tegenwoordig mouwloze ondershirts met mesh.

Lees ook: Dit maakt een fietsbril anders dan een normale zonnebril

Is het een droge hitte?

Dertig graden hier in Nederland voelt anders aan dan dertig graden in bijvoorbeeld Spanje. Hier is het vaak benauwd en vochtig en in Spanje is het vaak een droger hitte. In een droge hitte voel je je vaak prettiger op de fiets. Minder benauwd je zweet minder snel en de kleding droogt ook vee sneller.

Wanneer draag je een koelvest?

Vooraf koelen – oftewel pre-cooling – kan je sportprestaties in warme omstandigheden verbeteren, vooral bij inspanningen die langer dan vijf minuten duren. Door je lichaam vóór de start af te koelen, kun je tijdens de inspanning meer warmte verdragen voordat je kern­temperatuur een niveau bereikt dat je prestaties negatief beïnvloedt. Bovendien draagt een koeler gevoel mentaal bij aan betere prestaties.

Hoe warmer het is, hoe groter het effect van pre-cooling. Denk bijvoorbeeld aan het dragen van een koelvest, een koud bad, of het drinken van ijskoude vloeistoffen voor de start. Belangrijk: dit moet je ruim van tevoren testen. De effectiviteit verschilt per sport, omstandigheden en persoonlijke voorkeur.

Kortom, pre-cooling werkt vooral goed bij lange, intensieve inspanningen in de hitte. Kies een methode die bij jou past, oefen die vooraf meerdere keren.

Lees ook: Review Sportful SRK dames fietsshirt en fietsbroek