Tips & tricks

Welke spullen heb je nodig bij een lange fietsrit?

Update: 5 juni om 15:55

Of je nu een beginnende fietser bent of langere ritten wilt gaan maken, een goede voorbereiding is belanrgrijk. In deze gids lees je alles over essentiële uitrusting, comfort, veiligheid en praktische tips voor geslaagde lange fietstochten.

Welke spullen heb je nodig bij een lange fietsrit?

Lange ritten zijn heerlijk. Ze geven je de kans om het hoofd even lekker leeg te maken, meer te zien en zowel fysieke als mentale uitdagingen aan te gaan. Veel ervaren fietsers hebben al hun vaste uitrusting en routine. Maar wat als je nieuw bent in het fietsen of van plan bent langere afstanden te gaan rijden?

Wat is een lange rit?

Helaas is er geen eenvoudige definitie van een "lange rit". Het kan betekenen: veel kilometers of meer uren op de fiets. Wat als lang wordt beschouwd, kan sterk variëren per fietser—discipline, terrein, hoogteverschil, weer, training en andere verplichtingen in het leven. Deze factoren bepalen allemaal hoe we een "lange rit" definiëren/ervaren. Als één uur lang voor je is, prima. En als je een minimum van zes uur als een lange rit beschouwt, is dat ook prima. Zelf vind ik 100 km lang en veel verder dan 150 km hoeft het voor mij niet. Anderen vinden het weer leuk om 300 km te gaan fietsen...

Ongeacht hoe je het definieert, je uitrustingskeuzes kunnen je ervaring tijdens lange ritten verbeteren. Sommige uitrusting verhoogt het comfort, terwijl andere spullen juist gemak of rust bieden. Sommige uitrusting is ook belangrijk voor de veiligheid van de fietser. Hieronder staan de top zes must haves om een succesvolle lange rit te garanderen.

Spullen voor meer Comfort

Pomp voor de bandenspanning

Veel fietsers rijden met te veel lucht in hun banden, terwijl het afstemmen van de juiste bandenspanning aanzienlijke voordelen heeft. Voor de meesten is het best merkbare effect meer comfort. Het verlagen van je bandenspanning vermindert de trillingen die tijdens lange ritten naar je handen wordt overgebracht en dempt de herhaalde schokken op de onderrug. Andere voordelen zijn meer grip in bochten en betere tractie op losse oppervlakken zoals gravel.

Hoe bereken je de juiste bandenspanning?

Verschillende websites en apps helpen fietsers hun beste bandenspanning te vinden. Zelf gebruik ik regelmatig de website van Silca. Op deze website kan aan de hand van een aantal variabelen (gewicht van fiets, spullen en fietser, bandentype, type ondergrond en wielomtrek) de ideale bandenspanning berekend worden. De bandenspanningscalculator en app van Wolf Tooth hebben extra functionaliteit en fijn afstellen, zoals temperatuurcompensatie als je binnen oppompt en buiten rijdt.

Veel vloerpompen hebben tegenwoordig een drukmeter. Op de zijkant van de band staat hoeveel PSI er maximaal in de band gepompt mag worden. Twee pompen die we bijzonder goed vinden, zijn de Decathlon vloerpomp en de Topeak JoeBlow Sport III.

Fietsbroek met goede zeem

Ga je een lange rit maken dan is goede fietskleding een must Een broek met een goede zeem, het gewatteerde deel van fietsbroeken of bibtights, helpt wrijving tussen je lichaam en het zadel te verminderen en biedt extra demping.

Broeken met bretels worden het meest gedragen; de schouderbanden voorkomen dat de broek afzakt en zijn comfortabeler rond de buik. Traditionele broeken zijn een andere keuze en zijn gemakkelijk te laten zakken voor een plaspauze. Gewatteerde liners of slips zijn een andere optie; ze zijn geweldig voor fietsers die de voordelen van een zeem willen zonder het uiterlijk van traditionele strakke fietskleding. Je draagt de liners/slips gewoon onder een losse broek.

Lees ook: De beste 10 fietsbroeken voor heren

Veel fietsers gebruiken chamoiscrème met fietsbroeken om zadelpijn tijdens lange ritten te helpen voorkomen of verminderen. Een tip is om een eenpersoonsverpakking chamoiscrème in je tas te stoppen voor lange ritten en indien nodig opnieuw aan te brengen.

Kies voor gemak

Fietscomputer

Hoewel je zeker geen fietscomputer nodig hebt voor een lange rit (fietsers reden decennialang met papieren kaarten of notities op het frame geplakt) kan het gebruik ervan de zaken veel gemakkelijker maken. Dit geldt vooral als je het gebied waarin je rijdt niet kent. Moderne fietscomputers met GPS-kaarten stellen je in staat een vooraf ingestelde route te volgen en bieden vaak stapsgewijze aanwijzingen. Veel apparaten herberekenen ook je route als je een omweg moet maken.

Zo plan je een mooie route

Er zijn veel manieren om lange ritten te plannen. Een manier is het gebruik van vooraf gemaakte routes op sites zoals Komoot, Strava en Ride With GPS; routes gedeeld door vrienden, evenementen of clubs in je omgeving zijn een andere optie. Of, als je de uitdaging aandurft, is het zelf plannen van een route een hele leuke voorbereiding op de rit.

Welke Er is geen perfecte computer voor elke fietser. Onze favorieten zijn de Hammerhead Karoo, Coros Dura en Wahoo Elemnt Bolt V2. Voor mij zijn "Route naar Start" en "Route naar Huis" twee onmisbare navigatiefuncties in een fietscomputer. Ze zijn ideaal voor fietsers die graag verkennen of zonder geplande route op pad gaan (of als je een rit moet inkorten vanwege het weer of een mechanisch probleem).

Stuur- of Frametas

Jarenlang stopte ik mijn fietsspullen (voeding, regenjack, telefoon, extra lagen, enz.) in de achterzakken van mijn shirt. Die zakken puilden vervolgens uit en eigenlijk was het altijd moeilijk om spullen te pakken als je ze nodig had. Lukte het om iets te pakken, dan was de kans groot dat er tegelijkertijd ook iets uit mijn zakken viel. Drama! Maar nu ben ik een voorstander van een klein stuurtasje of frametetasje voor mijn langere ritten. Zeker als ik weet dat er weinig mogelijkheden onderweg zijn om bijvoorbeeld te stoppen om iets te eten.

Veiligheid op de fiets is belangrijk

Goede verlichting op de fiets

Veiligheid en zichtbaarheid zijn belangrijke overwegingen bij lange ritten. Een goede voorlamp is onmisbaar voor ritten na zonsondergang of in de schemering. Voor- en achterlichten helpen ook om de zichtbaarheid voor automobilisten overdag te vergroten. Veel lichten zijn compact, lichtgewicht en hebben knippermodi die de aandacht van automobilisten trekken. Zoek naar oplaadbare modellen, maar vergeet niet ze op te laden voordat je op pad gaat. Voorbeelden van goede verlichting zijn:

Achterlichten met geïntegreerde radar

Achterlichten met geïntegreerde radar, bijvoorbeeld de Garmin Varia of de Bryton Gardia 300L zijn een steeds populairdere optie. Deze apparaten waarschuwen fietsers voor voertuigen die van achteren naderen. Hoewel lichten en radarfuncties een fietser niet zullen beschermen tegen een aanrijding, helpen de verhoogde zichtbaarheid of waarschuwing de kans op een incident te verkleinen.

Reparatieset om mee te nemen op de fiets

Lange ritten brengen je over het algemeen verder van huis, je de parkeerplaats waar je je rit ben gestart of waar je je route ook bent begonnen. Deze ritten brengen ons vaak naar plekken met weinig of geen verkeer of gebieden zonder mobiel bereik. Daarom is het belangrijk dat je spullen meeneemt om veelvoorkomende reparaties uit te voeren, zoals een lekke band of een losse bout.

Stel een reparatieset samen of koop een kant-en-klare set met een reservebinnenband, bandenlichters, een pomp of CO2-patroon en een multitool. Voor lange ritten neem ik meestal een multitool, twee reserve binnenbanden, een fietspompje, CO2 patronen, bandenlichters en iets om een band te repareren mee.

Dit artikel verscheen eerder op Bicycling.com