Wilco Kelderman is misschien niet de meest kleurrijke renner van het peloton. Hij baant zich een weg door de schaduw van het peloton en sluipt op kousenvoeten mee met de besten. Vaak het slachtoffer van brute pech en horrorblessures die ervoor zorgen dat hij zijn talent te weinig kan tentoonstellen. Dat allemaal tot het knotsgekke 2020.

De Giro van dat jaar was de speeltuin van team Sunweb en kopman Wilco Kelderman. Tijdens de legendarische rit over de Stelvio zagen we een ongelooflijk gevecht om het roze, eindigend met een derde plaats in het eindklassement. Eindelijk had de renner die altijd wind tegen heeft eindelijk een keer wind mee. Dat is de reden dat wij hem even in het zonnetje zetten en we volop hopen dat hij ook dit jaar in de Giro het podium mag betreden.

9 feitjes

  1. Hij kocht ooit een Mercedes AMG, maar ruilde ‘m snel weer in. Niks voor hem.
  2. Hij heeft ontelbaar veel KOM’s op Strava.
  3. In 2012 won hij het jongerenklassement in het Critérium du Dauphiné, de Ronde van Denemarken én de Ronde van Californië.
  4. Hij is gek op goede koffie.
  5. Hij was pas 23 toen hij voor het eerst bij de eerste 10 eindigde in het eindklassement van een grote ronde (7de in de Giro, in 2014).
  6. Hij brak al drie keer zijn rechtersleutelbeen, twee keer zijn linkerwijsvinger, een nekwervel en nog veel meer.
  7. In 2015 werd hij Nederlands kampioen tijdrijden (Tom Dumoulin werd 'slechts' vierde in die wedstrijd).
  8. Hij traint graag thuis. Wilco woont in België net over de grens bij Maastricht. Volgens zijn ploeggenoten is hij een ongelofelijk talent dat ook zonder hoogtestages al enorm hard kan fietsen.
  9. Oud-prof John Talen is zijn schoonvader.