De wereldpremière van Moksha, een nieuwe korte film over baanbrekende Nepalese vrouwen in de mountainbike-scene. Deze must see zal vandaag op Internationale Vrouwendag gedurende een beperkte tijd online beschikbaar zijn.

Zorg dus dat je je indoor trainer installeert of een half uur in de avond opzij zet om vandaag deze documentaire te bekijken.

Moksha volgt drie Nepalese vrouwen - Usha, Nishma en Roja - die zich hebben toegewijd aan het mountainbiken. De documentaire volgt hen terwijl ze strijden in wedstrijden door heel Azië, titels pakken zoals de eerste vrouwelijke, MBLA-gecertificeerde mountainbike-gidsen in Nepal en vrouwen in de Himalaya inspireren om de sport te beoefenen.

'Het maakt niet uit welke cultuur, religie of achtergrond je hebt,' vertelt regisseur Francesca Weikert aan Bicycling. 'Het buitenleven biedt de mogelijkheid om een gemeenschap te creëren op basis van een gedeelte passie, waarbij alle oordelen en vooroordelen wegvallen.'

Dit is de eerste filmproductie van And She's Dope Too, een outdoor adventure collectief voor en door vrouwen. De makers willen benadrukken dat door het ondermijnen van de verwachtingen in de - traditioneel door mannen gedomineerde wereld van het mountainbiken - de vrouwen niet alleen steengoeie atletes zijn - ze zijn ook de voorhoede voor sociale rechtvaardigheid en gendergelijkheid in hun thuisland.

Bekijk hierboven de trailer. De volledige film zal beschikbaar zijn op BackCountry.com tussen donderdag 8 maart 18:00 uur en vrijdag 9 maart 08:00 uur. Bekijk hier alvast de trailer.

Tekst: Stephanie Reitsema