De VAM-berg ligt in Drenthe. Wie niet af en toe over de A28 naar het noorden rijdt of wie de afgelopen twee jaar niet naar de Ronde van Drenthe heeft gekeken, heeft geen idee. Maar voor iedereen die dat wel doet, die weet dat er vlak bij Wijster een gigantisch - met gras begroeide - vuilnisbelt ligt. Een vuilnisbelt met een prachtige asvaltweg erover welteverstaan.

En omdat Nederland zo plat is als een duppie, maakt het hart van bijna elke fietser een sprongetje als er ergens een 'berg' is waar je overhen kunt fietsen. Maar sinds jaar en dag is de VAM-berg verboden gebied en dus wordt het sprankje hoop bij het passeren van deze berg meteen de kop weer ingedrukt. Alleen komt daar nu verandering in! Sterker nog, niet alleen de weg over de VAM-berg wordt opengesteld, nee, er is zelfs een parcours overheen gemaakt met alles wat fietsers willen. Klap op de vuurpijl? Er ligt zelfs een kasseistrook op.

Het parcours

Het fietsparcours op de ‘Col du VAM’ bestaat uit drie klimroutes en een afdaling. De klimroutes hebben een gemiddeld stijgingspercentage van 10 procent! Het steilst is de keienstrook aan de noordkant van de berg. Daar krijgt je fietser 15% voor de kiezen.

Op donderdag 18 oktober wordt het parcours en de Col du Vam officieel geopend door gedeputeerde Henk Brink. Hij doet dit samen met de leden van de Drentse Wielervereniging en een pelotonnetje aan pers en genodigden. Vanaf dat moment is de berg geopend voor iedereen! Hier vind je de locatie van dit nieuwe martelwerktuig.

De mountainbikers worden ook bediend, maar moeten nog even geduld hebben. Het MTB-parcours is nog in aanleg en de verwachting is dat dit in het voorjaar van 2019 klaar is.

Tekst: Thomas Zijlma
Foto: Getty