Het UCI WK Wielrennen 2018 dat dit najaar in Innsbruck (Oostenrijk) wordt gehouden is volgens insiders de meest bergachtige en misschien wel zwaarste in jaren.

Nu kun je dat, dankzij Zwift, zelf beoordelen. De indoor cycling-app onthulde onlangs een in-game replica van het echte parcours, waardoor je nu de uitdaging kunt aangaan om net zoals de profs de Alpencols in Tirol te beklimmen – digitaal in dit geval.

Olympic Lap

Zwift-ontwikkelaars, die samenwerkten met het organisatiecomité van het WK, verkenden het beruchte parcours, zodat ze de route konden tekenen, digitaliseren en virtueel bouwen. Het levert een parcours op dat zich met zijn 24 kilometer focust op de “Olympic Lap”, waar de heren zeven keer en de dames drie keer overheen zullen rijden eind september. De route bevat een verschroeiende klim van 8 km en passeert de schilderachtige oude stad van Innsbruck, ook wel bekend als de "hoofdstad van de Alpen."

De vroege release van dit echte WK parcours zou weleens van invloed kunnen zijn op de echte wegwedstrijd, omdat de renners nu volledig voorbereid naar de wedstrijd kunnen komen, zonder ook maar een voet in Oostenrijk te hebben gezet.

"De renners die meedoen aan het WK zullen de komende maanden zeker parcoursverkenningen uitvoeren," zo zei Bernhard Eisel uit Oostenrijk van Team Dimension Data. "Wat echter nieuw is, is de mogelijkheid om herhaaldelijk te kunnen trainen op een belangrijk deel van het parcours en te leren wat het beste moment voor een aanval is."

Zwift community

Zwift heeft het parcours op 2 augustus vrijgegeven. Hierdoor kunnen de renners bijna twee maanden de tijd krijgen om op afstand aan parcoursverkenning te doen, voordat het WK start op 23 september. Het parcours staat natuurlijk open voor alle gebruikers, ongeacht je niveau, zodat de rest van de Zwift community naast de profs kan rijden tijdens de komende maanden.

Het Innsbruck-parcours zal ook na het WK op Zwift blijven bestaan, zodat gebruikers op deze prachtige, maar slopende Alpenklim kunnen blijven rijden. En als je toch bezig bent, vergeet dan niet om die andere Zwift-Alp uit te proberen. (Een ander WK parcours, die van 2015 in Richmond, is ook te spelen op Zwift).

Tekst: Selene Yeager
Vertaling: Sander Jansen